Yeni Teknolojiler Çağında Bağlantıyı Kesmenin Zorluğu
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Telefonlarımız veya bilgisayarlarımızın yanındayken teknoloji ile bağlantıyı kesmek gerçekten mümkün müdür? Teknolojik aletlerimizi uçak moduna alarak yeni teknolojilere maruz kalmaya ara verebilir miyiz? Kendimizi bize ihtiyacı olan biri için 7/24 ulaşılabilir kılmak sağlıklı mıdır? Günümüzde çevremizde olan her şeyde olduğu gibi yeni teknolojiler de sürekli gelişmektedir ve bize ihtimaller ile dolu bir dünya sunarlar. Ancak, birçok insan çevrim içi dünya ile bağlantıda kalmakla fazla takıntılı hale gelmiştir, öyle ki gerçekliği unutacak noktadadırlar. Peki bu sınırı geçtiğimizde ne olur?
Günümüzde, her an erişilebilirlikten bir tık uzakta olmak (e-mail, sosyal ağlar veya telefon konuşmaları yoluyla) ilgili, çalışkan, cömert bir insanın veya hatta ideal bir partnerin ayırt edici özelliklerinden biri olarak kabul edilir. Doğrusu şu ki, diğer insanların yanında olmak önemli olsa da, hayatınızdaki en önemli kişi hala sizsiniz.
Bazılarının internet üzerinde yaşıyormuş gibi göründüğü hayatlar gerçekten yüzleştikleri hayatlardan farklıdır. Çevrim içi dünyanın tiyatro gibi olduğunu, yapay bir gerçeklik olduğunu fark etmek önemlidir. Bununla birlikte zaman zaman çevrim içi varlığınız ile bağlantıyı kesmek bunların arasındaki ayrımı yapmanıza izin verecektir.
Bir mesaj atarken, hepimiz mesajı yolladığımız kişinin hemen cevap vermesini bekleriz. Bu bir açıdan norm haline gelmiştir. Ancak, bunu yapmak her zaman sağlıklı olmayabilir. Partnerinizin veya arkadaşlarınızın her günün her saatinde ne yapıyor olduğunu bilmek size hasar verebilir. Arkadaşlarınızın mesajlarınızı hemen cevaplamasını beklemek son derece sağlıksızdır. Daha önce bu konuda hiç düşünmüş müydünüz?
Hepimiz kendi kendimize kalma hakkına sahibiz. Ne kadar dışa dönük olursanız olun, insanların kendi özel alanlarına ihtiyaçları vardır. Bu yüzden zaman zaman çevrimdışı olmak önemlidir. Hepimiz bağlantıyı kesmek, gözlerimizi kapatmak, derin bir nefes almak ve kendi zihinsel durumumuza odaklanmayı hak ediyoruz.
Çevrim İçi Olduğumuzda Ne Olur?
Bazı insanlar sürekli çevrim içinde ulaşılabilir olmanın önemli olduğunu düşünür. Ancak bu, bu insanların haklı olduğu anlamına gelmez. Yeni teknolojilerin ilerlemesi çılgın bir noktaya gelmiştir, öyle ki günümüzde bütün gün akıllı telefonunuzla ilgilenmenin sağlığınıza zararlı olabileceği konusunda konuşmakta olan ruh sağlığı profesyonelleri bile vardır.
Bir kişinin gerçek hayatı sosyal medyada gösterdiğinden çok daha farklı olabilir. Çok fazla fotoğraf paylaşan biri mutlu olmak zorunda değildir, ve anında cevap veren insanlar cevap vermesi daha uzun süren insanlardan daha iyi değildir.
Yeni teknolojilere yaklaşmanın sağlıklı bir yolu bu teknolojileri kişisel çıkar için kullanmak ve bunun tam tersinin gerçekleşmesine izin vermemektir. Bu teknolojilerin kölesi haline gelmeyin. Bu teknolojileri ne zaman ve nasıl kullanacağınıza karar vermekte özgürsünüz, bunu hatırlayın. Neyi ne zaman paylaşacağınızı seçebilir ve mesajlarınıza ne zaman cevap vereceğinize karar verebilirsiniz. Buna ek olarak, size değer veren biri özel hayatınıza da değer verecek ve saygı gösterecektir.
İnternet ve yeni teknolojiler genel olarak bizlere teknolojiyi nasıl kullanacağımızın ve çocuklarımıza nasıl bir örnek olacağımızın sorumluluğunu alma şansı verir. Problem şudur ki, bizleri diğer insanlara daha yakın hale getiren tüm imkanlar bizi dijital dünyaya hapsedip köleler haline de getirebilir.
“Teknolojimizin insanlığımızın önüne geçtiği aşikar bir şekilde bellidir.”
– Albert Einstein
Yeni Teknolojiler, Yeni Yaşam Şekilleri
Çoğu zaman yeni teknolojiler bizlere etrafımızdakilerle iletişim kurmanın hatta hayatı yaşamanın yeni yollarını sunar. Şimdilerde, bu gerçekliğe adapte olmak haricinde bir seçeneğimiz yoktur.
Örneğin, eğer birinden uzaklaşmak istiyorsak onları sosyal medya platformlarındaki hesaplarımızda engelleyebilir, numaralarını silebilir, aramalarını engelleyebilir ve diğer benzer şeyler yapabiliriz. Aynı şey yeni bir insanla tanıştığımızda da geçerlidir: onlarla ilgili çok şey öğrenmekten, hatta bazen o insanın isteyeceğinden daha fazla şey öğrenmekten sadece bir tık uzaktayız.
Bununla birlikte, sosyal medya veya genel olarak teknoloji ile ne kadar ileriye gitmek istediğinizi öğrenmek sizin görevinizdir? Çevrim içi ortamda ne kadar bilgi paylaşacaksınız? Teknolojik aletlerinizi kullanarak ne kadar zaman geçireceksiniz? Buna bir kere karar verdiğinizde yeni teknolojilerden onların sizi kontrol etmesine izin vermeden sağlıklı bir şekilde yararlanmaya hazır olacaksınız.
Günümüzde bizden uzaklarda olan insanlarla bir tık ile iletişime geçebilme olanağına sahibiz. Ancak, eğer sevdiğiniz insanlar size yakınsa onlarla gerçek hayatta zaman geçirmekten, yüz yüze konuşmaktan daha iyi bir şey yoktur. Gerçek iletişimin önemini unutmayın.
Yeni teknolojiler iki tarafı da keskin birer kılıç olabilir. Ne zaman çevrim dışı olacağınıza ve gidip kendi gerçekliğinizi yaşayacağınıza karar vermek sizin elinizdedir. Bağlantıyı kesmek cesaretini gösterebilecek misiniz?
“Gerçek problem makinelerin değil, insanların düşünüp düşünemediğidir.”
– B. F. Skinner
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.