Yaşam Kalitesi Ne Anlama Geliyor?
Yazan ve doğrulayan psikolog Andrea Pérez
Hayatta olmanız, mutlaka yaşam kalitesine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Aslında yaşam kalitesi, insanların sağlıklı, rahat ve yaşam olaylarına katılabilme derecesini ifade eder. Yaşam kalitesi terimini zihinsel engellilik dünyasıyla daha alakalı olarak ilişkilendirme eğiliminde olsanız da, aslında bu hepimizi ilgilendirir.
Ancak, hiç durup yaşam kalitesinin gerçekten ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Bu sadece fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı olmak anlamına mı geliyor? Yoksa hastalıksız ve sizin için her şeyi yapan insanlarla çevrili bir hayata sahip olmak mı demek?
Bu ilginç bir soru. “İyi hayatın” hiçbir şey yapmak zorunda olmadığınız bir hayat olacağını düşünebilirsiniz. Sizin için yemek pişirecek, temizlik yapacak ve size istediğiniz her şeyi verecek insanlar olurdu. Ancak, bu size gerçekten mutlu ve amaçlı hissettiğiniz bir hayat verir mi?
Yaşam kalitesi ne demek?
Refah hakkında konuşmadan önce, mutlu olmanın ne anlama geldiğini düşünelim. Aslında hayatınızın kaliteli olup olmadığını nasıl anlarsınız ve bu kaliteyi nasıl artırabilirsiniz? Öncelikle, yaşam kalitesinin gerçekten ne anlama geldiğini anlamanız gerekir.
Schalock ve Verdugo, yaşam kalitesi modelinin en büyük temsilcileridir. İhtiyaçlarınız karşılandığında ve hayatınızı önemli alanlarda zenginleştirme fırsatınız olduğunda kaliteli bir yaşam sürdüğünüzü önerirler. Ancak, bu ne anlama geliyor? Dahası, ihtiyaçlarınızın karşılanıp karşılanmadığını nasıl anlarsınız?
Yaşam kalitesini, bunu başarmak için geliştirmeniz gereken sekiz farklı boyuta ayırabiliriz. Bunlar duygusal refah, maddi refah, kişisel ilişkiler, kişisel gelişim, fiziksel refah, kendi kaderini tayin etme, sosyal katılım ve haklardır.
Mutluluğunuzu ayakta tutan sütunlar bağımsızlık, sosyal katılım ve fiziksel ve zihinsel refahtır. Bu sütunlardan biri kırılırsa veya zayıflarsa, memnuniyet duygunuza zarar verebilir.
Çevrenizdekilerin önemi
İnsanlar dünyanın geri kalanından izole edilmiş baloncukların içinde yaşamazlar. Benzer şekilde, sizi çevreleyenleri hesaba katmadan yaşam kalitesi kavramını anlayamazsınız. Buna yakınınızdaki kişiler ve kişisel olarak tanımadığınız kişiler dahildir. Ancak, bir şekilde sizi hala etkilerler.
Aileniz, birlikte yaşadığınız insanlar, arkadaşlarınız ve meslektaşlarınız her gün ilişki kurduğunuz insanlardır. Onlarla güler, ağlar, mutlu ve hüzünlü anlar yaratır ve boş zamanınızın tadını çıkarırsınız. Aslında, hayatınızı onlarla paylaşırsınız.
Bu nedenle, çevrenizdeki insanların günlük yaşamınız üzerinde gerçek bir etkiye sahip olduğunu unutmamalısınız. Süpermarket kasiyerinden kapı komşunuza, ev arkadaşınızdan beden eğitimi öğretmeninize kadar herkes bir şekilde hayatınızı etkiler.
Ayrıca belirli yasalara ve sosyal kurallara uyduğumuz bir kültürde yaşıyoruz. Bunlar, hayata bakışınızı, değerlerinizi, inançlarınızı ve sizi çevreleyen her şeyin anlamını etkiler. Bununla birlikte, bir kültürde olumlu olarak kabul edilebilecek olan, başka bir kültürde olumsuz olabilir.
Kaliteli yaşam için atılması gereken adımlar
Hangi alandan bahsettiğimize bağlı olarak, yaşam kalitesini artırmanın yolu değişir. Örneğin, sosyal ve kültürel sistemden bahsediyorsak, iyileştirmeler sosyal politikalarda, haklarda ve eşitlikte bir değişiklik anlamına gelir. Ayrıca, bu tür iyileştirmeler yapmak için finansal kaynakların mevcudiyeti de gereklidir.
Öte yandan, iş alanında, bu nihai vizyona ulaşmak için organizasyonel değişim, iç ve dış politikalar ve faaliyetler ve eğitim anlamına gelir.
Ancak söz konusu birey olduğunda, odaklanmamız gerekenler daha önce bahsettiğimiz sekiz boyuttur. Bireyin yaşam kalitesini yükseltmek için en faydalı modellerden biri kişi merkezli planlamadır.
Kişi merkezli planlama
Kişi merkezli planlama veya PCP (Person-Centered Planning), kişiyi incelemek ve bakılması gereken şeyin tam merkezine yerleştirmekle ilgilidir. Her bireyin benzersiz olduğunu, devredilemez haklara sahip olduğunu, kendi tercih ve zevklerine sahip bağımsız bir varlık olduğunu her zaman dikkate alır.
Kişinin nasıl hissettiğini, güçlü yanlarının, umutlarının ve isteklerinin neler olduğunu bilmek ve anlamak, yaşam kalitelerini iyileştirmek için çok önemlidir. Onlara bir ses verilmesi, güçlendirilmeleri ve ihtiyaçlarının ve çevrelerindekilerin ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.
Dahası, daha önce bahsettiğimiz boyutları ve bireyin etrafındakilere nasıl baktığını ele almalıyız. Bireyi yaşam kalitesi olarak bildiğimiz şeye doğru uzun bir yolculuğa çıkarmak için kendi kaderini tayin etme, sosyal katılım ve esenlik sütunlarına da ihtiyacımız vardır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Todos somos todos. Derechos y calidad de vida de las personas con discapacidad intelectual mayores necesidades de apoyo. Informe ejecutivo
El concepto de calidad de vida en los servicios y apoyos para personas con discapacidad intelectual. Schalock y Verdugo.
Modelo de calidad de vida aplicado a la atención residencial de personas con necesidades complejas de apoyo.
Discapacidad e inclusión. Manual para la docencia, Schalock y Verdugo. 2013
Calidad de vida. Manual para profesionales de la educación, salud y servicios sociales. Schalock y Verdugo. 2003.
Planificación centrada en la persona. Guía FEAPS. 20007
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.