Logo image
Logo image

Yalnız Kalmaktan Korkmayın

3 dakika
Yalnızlık toplum tarafından olumsuz olarak görülme eğilimindedir. Ancak son derece olumlu olabilir.
Yalnız Kalmaktan Korkmayın
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Alicia Escaño Hidalgo
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Yalnız olmanın tuhaf olduğu inancını yıkmak oldukça zordur. Gerçekten de, insanlar doğası gereği sosyaldir, eşlik edilmeyi ve başkalarının bizi önemsediğini hissetmeyi severiz.

Eski zamanlardan beri tehditlerle karşı karşıya olduğumuzda, bir sosyal gruba kabul edildiğimizde, işbirliği yaptığımızda her şeyin daha kolay olduğunu öğrendik, çünkü yalnızken hayatta kalamamamız için bir olasılık vardı.

“İnsanlar neden yalnız kalmaktan kaçınırlar? Çünkü kendileriyle baş başa kaldıklarında çok az kişi iyi bir arkadaştır.”

-Carlo Dossi-

Neden yalnız kalmaktan korkuyorsunuz?

İnsan olduğunuz için yalnız kalmaktan korkuyorsunuz ve bu gerçek tehlikeler artık mevcut olmasa bile bu bilgi yükünü milyonlarca yıldır taşıyorsunuz. Ayrıca toplum, eğitim ve kültür, yalnızlıkla ilgili bazı mantıksız inançları güçlendirmeye katkıda bulunur.

Toplum, biri 40 yaşındaysa ve yalnız yaşıyorsa, bir şeylerin yanlış olduğunu düşünmeye meyillidir. Bununla birlikte, temel sorunun, onu çevreleyen inanç olma eğiliminde olduğu anlaşılmalıdır. Başka bir deyişle, sorun yalnızlığın kendisi değil, onun hakkında ne söylendiği, nasıl yorumlandığı ve ona verilen anlamdır.

Some figure

Mantıklı düşünürsek, ilk etapta yalnızlığın gerçek bile olmadığını anlayacağız.

Bugün kalabalık yerlerde yaşıyoruz ve sosyal medya sayesinde inanılmaz derecede birbirimize bağlıyız. Yine de bu sizin için yeterli olmayabilir ve bekar olduğunuz veya tamamen yalnız yaşadığınız için kendinizi yalnız hissediyor olabilirsiniz. Ancak, daha önce de belirttiğimiz gibi, sorun bu değil. Bu sizin onu görme biçiminiz ve bu konuda kendinizle kurduğunuz diyalog, sorun işte budur. Sizi endişeli, depresif ve içinizde boş hissettiren şey budur.

Hayattaki en büyük işkencemiz yalnız olamamızdan geliyor. Dolayısıyla tüm eylem ve çabalarımız bu yalnızlıktan kurtulmaya yöneliktir.

Açıkçası, kendinize günde yüz veya daha fazla kez, yalnız olmanın korkunç bir şey olduğunu, kimsenin sizi sevmediğini ve sonunda yalnız öleceğinizi söylerseniz, gerçeklikle uyuşmayan bu fikir ve düşünceler yüzünden duygularınız aşırı derecede yoğun olacak ve korkunç hissedeceksiniz.

En iyi eşlikçiniz kendinizsiniz

Yalnızlıktan bu kadar korkan insanlar, dünyada kendi başlarının çaresine bakamayacaklarını da hissederler. Mutlu yaşayabilmeleri için yanlarında birine ihtiyaçları var. Bu fikir de yanlıştır, çünkü gerçeklik kimsenin kimseye ihtiyacı olmadığını gösterir.

Aslında bu tür insanları sıkıntıya sokan şey güvenlik ve özgüven eksikliğidir. Ayrıca, genellikle yalnız kalmaktan korktukları için kendilerine hiçbir faydası olmayan bir partnerle uzun yıllar birlikte kalırlar. Gerçekten de kendilerini bulmak için bir adım atmaktansa kötü bir zaman geçirmeyi tercih ederler.

Ancak bu ciddi bir hatadır. Çünkü psikolojik olarak büyümek ve olgunlaşmak için yalnız kalmayı öğrenmek son derece gereklidir.

Nasıl yalnız olunacağını bilmek, gerçekte kendi kendinin en iyi arkadaşı olduğunu anlamaktır. Bu sayede varlığınızla bağlantı kurar, olasılıklarınıza güvenir ve hayatta tek başınıza yürüyebileceğinizi anlarsınız.

Some figure

Yalnızlığı yönetmek

İç diyaloğunuza dikkat edin

Yalnızlığı yönetmenin ilk adımı iç diyaloğunuzu gözden geçirmektir. Kendinize yalnızlığın sizin için ne anlama geldiğini sorun.

Kendinize yalnızlığın korkunç bir şey olduğunu, yalnız olmanın tehlikeli olduğunu ve hayatta kendinizi koruyamayacağınızı söylüyorsanız, bir sorununuz var demektir. Bu nedenle, bu irrasyonel fikirleri daha rasyonel ve gerçekçi olanlarla değiştirmelisiniz.

Kendinizle tartışmaya cesaret edin, bu düşüncelerin lehinde ve aleyhinde kanıtlar arayın, korkularınızı analiz edin ve bunlarla yüzleşmek için kaynaklarınız olup olmadığını ve gerçekten o kadar kötü olup olmadıklarını görün. Bu analiz muhtemelen sizi şaşırtacak ve korkularınızın hiçbir dayanağı olmadığını göreceksiniz.

Kendinizle zaman geçirin

Kendinizi yalnız zaman geçirmeye zorlayın. Değişmek için sadece zihinsel veya bilişsel düzeyde değil, aynı zamanda davranışsal düzeyde de hareket etmelisiniz.

Tüm hafta sonlarını kendinizle baş başa programlayın. İsterseniz bir kitabın veya filmin tadını çıkarın, ancak sosyal medyadan kaçının. Sinemaya, sahile, dağlara tek başınıza gidin. Herhangi bir eşlikçi olmadan bir seyahate çıkın. Bunu yeterince uzun süre yaptığınızda, hayatta kaldığınızı, korkularınızın gerçek olmadığını ve kendi gerçek benliğinizle tanıştığınızı ve artık kendinizi daha iyi tanıdığınızı anlayacaksınız.

Başkalarıyla bağ kurun

Kendinizi insanlarla çevrelemek için zamanınızı yönetin. Sürekli bir yaşam biçimine dönüştürürseniz yalnızlık iyi değildir. Dünyaya açılın ve insanlarla önyargısız bir şekilde tanışın.

Çoğu zaman, neredeyse öyle olmak istediğiniz için kendinizi yalnız buluyorsunuz. Hayatınıza giren herkese sınırlar koyarsınız. Kimsenin mükemmel olmadığını ve hiç kimsenin sizi yüzde yüz tatmin etmeyeceğini anlamıyorsunuz.

Sizinle tanışmak isteyen ve  tanışmak istediğiniz milyonlarca insan olduğunu anlayın, ancak onlara açılmanız gerekiyor.

Nasıl yalnız olunacağını bilmenin, başkalarını tanımak ve onlarla ilişki kurmak için çok önemli olduğunu unutmayın. Ayrıca, kendinizle baş başa olmaktan nasıl mutlu olacağınızı bilmek, kendi refahınızı destekler.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.