Uykunuzu Etkileyen Bu Dört Alışkanlıktan Kurtulun
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Kendinizi yorgun ve motivasyonsuz mu hissediyorsunuz? Stres, sorumluluklar, teslim tarihleri ve beklenmedik olaylar çok zaman alır ve özellikle iyi uyuyamıyorsanız yorgunluğa neden olabilir. Daha fazla enerjiye sahip olmak, yükümlülüklerinizi yerine getirmek ve boş zamanınızın tadını çıkarmak istiyorsanız, uykunuzu etkileyen alışkanlıkları belirlemek çok önemlidir.
Genel olarak, dinlenmiş bir zihin daha iyi odaklanır ve dengede olma olasılığı daha yüksektir. Bunun mümkün olması için, yatağa gittiğinizde bağlantıyı kesmeye çalışmalısınız. Ancak, bu oldukça karmaşık olabilir. Bunun nedeni, gözlerinizi kapattığınız anda, zihninizden binlerce düşüncenin hızla geçmeye başlaması ve uykuya dalmanızı zorlaştırmasıdır.
İtalya’daki Marche Politeknik Üniversitesinde yapılan bir araştırma, uyku eksikliğinin tehlikelerine dikkat çekiyor. Sonuçlar, düzenli olarak önerilen minimum miktardan daha az uyumanın beyni kalıcı olarak etkileyebileceğini gösterdi. Dahası, kronik uyku yoksunluğunun beynin kendisini tüketerek beslenmesine neden olabileceğini de gösteriyor. Sonuç olarak, uykusuz bir bireyin nörolojik bozukluklar geliştirme riski daha yüksektir.
Uykunuzu etkileyen alışkanlıklar
Bu sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olmak için uykunuzu etkileyen bu dört alışkanlığın farkında olmalısınız. Kendinizi bu kötü alışkanlıklardan kurtardığınızda, bir kez daha onarıcı uykunun tadını çıkarabileceksiniz.
1. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürmek
Uykuyu olumsuz etkileyen bir alışkanlık, hareketsiz bir yaşam tarzıdır. Fiziksel aktivite eksikliği olduğunda, vücut enerji harcamaz. Bu uyku düzenine müdahale etme eğilimindedir.
Dahası, egzersiz uyku döngülerinizi dengelemenize yardımcı olabilir. Bunun nedeni, egzersizin serotonin ve melatonin gibi maddelerin salınımını uyarmasıdır.
Bu yüzden uzmanlar her gün en az bir saat egzersiz yapmanızı tavsiye ediyor. Ancak yoğun egzersizler yapıyorsanız, bunları yatmadan en az 3 veya 4 saat önce yapmalısınız. Bu şekilde, vücudunuzun rahatlamak ve uyum sağlamak için zamanı olacaktır.
2. Elektronik cihazları kullanma
Bu günlerde çoğumuz, bildirimleri kontrol etmek, İnternette gezinmek ve sosyal medyaya bakmak için günün büyük bir bölümünü elektronik cihazlar kullanarak geçiriyoruz.
Bu aşırı bağlantı, anın tadını çıkarmayı zorlaştırıyor. Sadece bu da değil, çok sayıda araştırma, ekranlarınızdan gelen mavi ışığın kaliteli uykuyu engellediğini gösteriyor. Bu yüzden yatmadan önce elektronik cihaz kullanmamanız öneriliyor.
Cep telefonunuzu kullanmak yerine, yatmadan bir veya iki saat önce bir kitap okuyabilirsiniz. Yatmadan önce okumak uyku üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
“Huzuru kendi içimizde bulamadığımız zaman, onu başka yerde aramanın bir faydası yoktur.”
– François de La Rochefoucauld
3. Gerçekten yüksek stres seviyelerine sahip olmak
Herkesin iş sorumluluklarından, aile sorunlarından, finansal sorunlardan ve hatta trafik sıkışıklığı gibi sıradan şeylerden kaynaklanan belirli bir düzeyde birikmiş stresi vardır. Ancak, stresin rahatlamayı ve bağlantıyı kesmeyi zorlaştırması bir sorun oluşturur.
Psikologlara göre normal stres seviyeleri sağlıklıdır. Gerginlik, vücudunuzun ruh halinizi ve hafızanızı iyileştiren bir nörotransmitter olan norepinefrin salgılamasını sağlar.
Bununla birlikte, aşırı stresli olmak beyni etkileyebilecek yüksek kortizol seviyelerine yol açabilir. Aslında, stresin etkileme eğiliminde olduğu ilk şeylerden biri uykudur. Bu nedenle, stres seviyenizin uykunuza engel olduğunu düşünüyorsanız, bunu mümkün olduğunca azaltmaya çalışın. Yoga veya meditasyon gibi rahatlama teknikleri yardımcı olabilir.
4. Çok meşgul olmak
Uykunuzu etkileyen son alışkanlık, aynı anda birden fazla şey yapmayı abartmaktır. Farkında olmadan, meşgul olmaya bağımlı hale gelmiş olabilirsiniz. Tahmin edebileceğiniz gibi, bunun uykunuz üzerinde yansımaları vardır. Kişisel ve profesyonel yaşamınızı sürdürmek için hokkabazlık yapmanız gerekiyorsa, bu er ya da geç uyku rutininizi etkileyecektir.
Bu amaçla, her gün yaptığınız şeylere dikkatlice bakın. Hangileri gerekli, hangileri gereksiz? Daha fazla saat uykuya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, yalnızca kesinlikle dikkatinizi gerektiren işlere konsantre olun.
Aşırı yorgunsanız, düzgün bir şekilde dinlenemez veya rahatlayamazsınız. Bu nedenle, boş zamanınızın tadını çıkarmak istiyorsanız iş yükünüzü azaltmalısınız. Mümkünse, sorumluluklarınızın bir kısmını başkalarına devretmenizi öneririz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.