Travmanın Üstesinden Gelmek İçin Sanat
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Karmaşık ve acı veren bir durum yaşadığımızda, başka çıkış yolu olmadığına inanmaya başlayabiliriz. Hepimiz hayatımızın bir noktasında bu durum içerisinde bulunduk. Bazen kendimize çok odaklanırız ve etrafımızdaki dünyayı görmeyi bırakırız. Travmanın üstesinden gelmek için ne yapmamız gerektiğini bilemez hale geliriz. Olanları düşünmeden edemediğimiz için travma bizi felç eder.
Travma, refahımızı etkileyen duygusal bir yaradır. Gerçek şu ki, çoğumuz muhtemelen bir tür travma yaşayacağız. Acımızın içine hapsolmamamız için kullanabileceğimiz bazı stratejiler vardır. Bu bakımdan, sanat acıyı dönüştürebilir.
Sanat sayesinde hissettiğimiz acıyı dönüştürebiliriz. Travmanın üstesinden gelmek, yaratıcılığı kullanarak bizi zorlayan travmatik durumun yeniden şekillenmesinden ibarettir. Bu, acıyı öğrenmeye dönüştürmeye yardımcı olur. Bu süreçten geçerken, o duygusal yarayı dönüştürmeye başlarız. Sanat yoluyla travmanın üstesinden nasıl gelineceğini görelim.
“Sanatın toplumdaki işlevi inşa etmektir. Yıkılma tehlikesi altında olduğumuzda yeniden inşa ediyoruz.”
– Sigmund Freud
Sanat yoluyla travmanın üstesinden gelmek için benliğinizin derinlikleriyle bağlantı kurun
Sanatı kullanarak travmanın üstesinden gelmek için ruhunuzun derinliklerine bağlanmak önemlidir. Ne hissettiğinizi tanımlamalısınız ve bu hisleri değiştirebilmelisiniz. Bu süreç kendinizi düşünmekten ve travmatik durumun bize hissettirdiği duyguları belirlemeye çalışmaktan ibarettir.
Bu derin iç bağlantı, iyileşme sürecinde nasıl ilerleyeceğinize karar vermenize yardımcı olacaktır. İlk başta bağlantı kurmakta zorlanıyorsanız, endişelenmeyin veya bir sorununuz olduğunu düşünmeyin. Bu iç değerlendirme süreci zaman ve pratik gerektirir. Ancak, keyif aldığınız hoş bir atmosferde iseniz daha kolay olacaktır. Örneğin, yalnız kalabileceğiniz ve sevdiğiniz müzikleri dinleyebileceğiniz bir yer. Burası her yerde olabilir: bir park, eviniz, bir plaj… seçenekler sonsuzdur.
Ne hissettiğinizi belirledikten sonra, bu duyguları sanata aktarmaya başlayabilirsiniz. Bir şarkı bestelemeyi, yazmayı, resim yapmayı, dans etmeyi, şarkı söylemeyi ya da heykel yapmayı düşünebilirsiniz. Bu duygusal yara ile ilgili en derin duygularınızı düşünün. Bu duyguları yaratıcı bir sanat eseri haline getirmeye başlayın.
Kendiniz olun
Mesleğiniz söz konusu olduğunda, kendiniz olmanız önemlidir. Başkalarının isteklerine veya sizden beklentilerine kendinizi kaptırmayın. Kendinizi ve kendi yeteneklerinizle eşsiz bir birey olarak ne kadar değerli olduğunuzu düşünün. Siz güçlü ve zayıf yönlerinizi başkalarından çok daha iyi biliyorsunuz. Onları bilmek, çalışmalarınızda onları ifade etmenizi kolaylaştıracaktır.
Zihninizin yarattığı fikirleri reddetmeyin. Aksine, onları işinizde kullanın. Kendi güçlü yanlarınızı bulun ve geçmişinize karşı hoşgörülü ve açık olun. Yaşadığınız acı durumlardan ne öğrendiğinizi düşünün. Onları yaratıcılıkla nasıl dönüştürebilirsiniz?
Kendinizi yargılamaktan kaçının. Kendinize, kendi değerleriniz ve kusurlarınızla birlikte, gerçek kişiliğinizi bulma fırsatı verin. Aklınıza gelen tüm bu fikirleri işinizde kullanabilirsiniz. Acı verici olup olmadıkları önemli değil. İçinizde taşıdığınız tüm acıları sanat eserinize aktarın.
Kendinize gerçek kişiliğinizi göstermek için izin vermek, yaratıcılığı arttırmanın en iyi yoludur. Sanat yoluyla travmanın üstesinden gelmek için, kendi bedeniniz ve yaratıcılığınızla onu dönüştürün. Sanatsal gereçleriniz bu duygusal yarayı güzel bir şeye dönüştürecek.
Yaratıcı süreci kolaylaştırmanın en iyi yolu nedir?
Yaşadığınız her türlü acının üstesinden gelebilmeniz adına yaratıcılığınızı artırmak için aşağıdaki stratejileri öneriyoruz:
- Beyin fırtınası yapın ve tüm fikirlerinizi yazın.
- Kendinizi dinleyin.
- Tüm düşüncelerinizi ve duygularınızı sevgiyle kabul edin.
- Kendinizi yargılamayın.
- Acı verici durumdan ne öğrenebileceğinizi düşünün.
- Duygusal yarayı dönüştürmenin ve bunu işinizde göstermenin bir yolunu düşünün.
- Kendinizi rahat hissettiğiniz bir yer seçin.
- Kullanacağınız malzemeleri seçin.
- En sevdiğiniz parçayı dinleyin.
Bütün bunlar yaratıcı çalışmalarınızda size yardımcı olacaktır. Kendinize, yerinize ve sizi rahatsız eden duruma uyumlanın. Öğrenme ve dönüşümle, bu problemli durum bedeninizi yaratıcı bir hale getirebilir. Sizi rahatsız eden şeyler hakkında gittikçe daha fazla düşünmeye başladığınızda, çalışmalarınızda duygularınızı nasıl canlandırmak istediğinizi daha net hale getireceksiniz.
Travmanın üstesinden gelmek için sanat kullanmanın farklı yolları
Fransa’daki Var Üniversitesinde psikanalist ve nörolog olan Borus Cyrulnik, sanatın kelimelere dökmek zor olan şeylerin ifade edilmesini kolaylaştırdığını söylüyor. Sanatın, sanatçının duyulmasını sağlayan bir özgürlük ve duygusal kontrol aracı olduğunu söylüyor. Böylece “travmayı sanatla yenmeyi” amaçlıyor.
Sanatçılar ve psikologlar, travmatik deneyimlerin üstesinden gelmede sanatın önemini incelediler. Burada size farklı yollar göstereceğiz:
- Sanat Terapisi. Psikoloji, sanat ve eğitim, duygusal refah isteyen bir disiplin oluşturmak için bir araya gelirler. Sanatı, psikologların sanat terapisi dedikleri terapötik bir yol olarak kullanır.
- Psikanaliz. Sanat aracılığıyla, travmatik bir durumdan kaynaklananlar gibi bilinçsiz yönleri ifade ediyoruz. Yaratıcılık, ifade, katarsis ve özgürleşme aracıdır.
- Geştalt. Bu fikir, bir insanın, yaşamında deneyimlediği uyaranlardan gerçeği yeniden yaratmasını önerir. Dolayısıyla, olumsuz durumları dönüştürmek için algıları kullanabileceğimize inanırsak, bunu sanat yoluyla yapabiliriz.
- Psikoeğitim. Psikoeğitim, bu deneyimleri yeniden şekillendirerek deneyimleri dönüştürmenin mümkün olduğunu önermektedir. Yaratıcılığımızın kolaylaştırıcı bir unsur olduğunu söylüyorlar.
- Sanat atölyeleri. Yaratıcılık, duyguları ifade etmenin bir yoludur. Ayrıca, sanat tarihçisi Ernst Gombrich’e göre, bu bir algı ve gerçeklik biçimidir. Bu nedenle, yaratıcı süreçle farklı durumları yakalayabiliriz.
- Kapsamlı psikoloji. Bu, bilinci geliştirerek insanların yaratıcılığını teşvik eder.
Sanat iyileştiricidir
Sanat, travmamızla ilişkili olan fikir ve duyguları ifade etmemize izin verir. Dolayısıyla sanat, bizi rahatsız eden duyguları iletmemizi ve dönüştürmemizi sağlayan bir araçtır. Travmamızı yaratıcı bir sanat eserine dönüştürmek için harika bir yöntemdir.
Sanat hiç şüphesiz travmanın üstesinden gelmenin yollarından biridir. En derin kısmına bağlanmanın ve bu acı dolu durumu şekillendirmeye ve yeniden şekillendirmeye başlamanın harika bir yoludur. Tek yapmanız gereken, en sevdiğiniz materyalleri ve en sevdiğiniz sanat türünü seçmek ve çalışmaya başlamak! Duygusal yaralarınızı bugün sanat yoluyla dönüştürün.
“Her yaralı insan değişmek zorundadır.”
– Boris Cyrulnik
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.