Toksik Bir İlişkinin Etkilerinin Üstesinden Nasıl Gelinir?
Hayatınızın bir döneminde, belki de farkında olmadan toksik bir ilişki yaşamış olabilirsiniz. Bu terim genellikle fiziksel ve sözlü taciz, aşağılayıcı şakalar ve yorumlar ve kıskançlık gibi davranışların varlığına atıfta bulunmak için kullanılır.
Toksik bir ilişkiyi bitirmek ve atlatmak zor olabilir. Ancak, kendinizle yeniden bağlantı kurduğunuzda, tüm bu çabaya değdiğini anlayacaksınız.
Bu yazıda, bu tür bir ilişkinin psikolojik etkilerini tespit ediyoruz. Ek olarak, sizi güçlendirip yenileyecek, onları aşmanıza yardımcı olacak bazı stratejiler veriyoruz.
Toksik bir ilişki içinde olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Toksik bir ilişki, sağlıklı bir ilişkiden farklıdır, çünkü öncelikle her iki tarafa da hiçbir faydası yoktur. Aslında, toksik ilişkilerde ortak ve paylaşılan hedefler yoktur. Ayrıca, ne kendiniz ne de eşiniz için kişisel gelişimle ilgilenilmez. Bu genellikle duygusal bağımlılık ve boyun eğmenin yanı sıra zararlı uygulamalarla sonuçlanır. Örneğin, manipülasyon, mağduriyet, duygusal şantaj, gaslighting, şiddet ve benzerleri
Toksik ilişkiler akıl sağlığınız üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabilir, anksiyete ve depresyon belirtileri, yeme bozuklukları oluşturabilir ve hatta kendine zarar verme davranışlarına yol açabilir. Buna ek olarak, hem benlik saygınız hem de gelecekte sağlıklı ilişkiler kurma konusundaki güveniniz üzerinde olumsuz bir etkisi vardır.
Tabii ki, toksik bir ilişkiyi geride bırakmanın ilk adımı, aslında bir ilişki içinde olduğunuzu kabul etmektir. Bu, ilişki, eşiniz ve size zarar verdiğini düşündüğünüz tüm unsurlar hakkında gerçekçi bir vizyona sahip olmanız anlamına gelir.
Toksik bir ilişkiden kurtulmak için yardım almalı, duygusal bağlarınızı yeniden kurmalı ve güvenilir arkadaş çevrenizden destek istemelisiniz. Ayrılığı da planlamalısınız. Bu, nihai kararı vermenizi engelleyebilecek olası aksaklıklardan kaçınmak için bir finansal planın yürürlükte olmasını içerir.
Toksik bir ilişkinin etkilerinin üstesinden gelmek için ipuçları
Toksik bir ilişkinin etkilerinin üstesinden gelmek için bazı ipuçları:
1. Destek arayın
En önemli sorunlardan biri, sosyal çevrenizi geri kazanmakla ilgilidir. Gerçekten de, ilişkiniz sırasında kendinizi birçok insandan uzaklaştırmış ve bazı bağları koparmış olmanız oldukça olasıdır. Aslına bakarsanız, toksik ilişkilerin özelliklerinden biri de sizi yalnız ve izole hale getirebilmeleridir. Bunun nedeni, ilişkideki rolünüz hakkında yargılanmaktan ve eleştirilmekten korkmanızdır.
Sonuç olarak, yeniden başlamak için sevdiklerinizle yeniden iletişim kurmalı, yeni dostluklar kurmalı ve ayrılık karşısında duygularınızı ve güvensizliklerinizi paylaşabileceğiniz insanlarla kendinizi kuşatmalısınız.
2. Öz bakım
Ayrıca, ilişkiniz sırasında kendinizi arka plana atmış ve esenliğinizin belirli yönlerini ihmal etmiş olmanız da oldukça olasıdır. Bu nedenle, başlangıç olarak, kendinizle yeniden bağlantı kurmanıza yardımcı olması için bazı geçmiş ilgi alanlarınıza ve hobilerinize dönebilirsiniz. Ayrıca bir spor yapmaya başlayabilir veya sizin bilmediğiniz yönlerinizi keşfetmek için gizli yetenekleri keşfedebilirsiniz. Bu, kendinizi keşfetme sürecinizde size yardımcı olacaktır.
Her durumda, önemli olan keyif aldığınız aktivitelere zaman ayırmanızdır. Buna ek olarak, sağlığınızı hem fiziksel hem de zihinsel olarak ele almayı unutmayın. Örneğin, aşırı içmek, sağlıksız yemek yemek veya riskli cinsel davranışlarda bulunmak gibi size zarar verebilecek alışkanlıklardan kaçınmaya çalışın.
3. Kabul edin ve bırakın
Yukarıdakilere ek olarak, suçluluk ve pişmanlık hissetmek normal olsa da, bunları yaşamamak için bu duyguları kabul etmelisiniz. Gerçekten de, geçmişi ve yaşananları kabul etmek, değerli dersler öğrenmek için esastır.
İlişkiyi bitirme nedenlerinizi unutmayın. Herhangi bir zamanda kararınızı sorgularken bulursanız, bunlar faydalı olacaktır. Çünkü bazen sadece güzel zamanları hatırlamak ya da eşiniz olmadan yaşayamayacağınızı düşünmek çok kolaydır. Ancak, bu düşünceler muhtemelen ilişkinizin çok toksik yapısından kaynaklanmıştır.
Ek olarak, manipüle edilmiş ve derin bir yalnızlık ve terk edilme korkusu geliştirmiş olabilirsiniz. Bu korkuları tanımlamayı ve bunları aşmayı öğrenmek, zararlı bir ilişkinin bitmesinin üstesinden gelmek için hayati önem taşır.
4. Benlik saygınızı ve öz bilginizi güçlendirin
Tabii ki, kendini sevmeyi yeniden öğrenmek, toksik bir ilişkinin etkilerinin üstesinden gelmek için çok önemli bir adımdır. Kararınıza sadık kalmak, kendinize olan güveninizi güçlendirmenize yardımcı olacak ve gelecekte daha olumlu bağlar kurmanıza yardımcı olacaktır.
Ayrıca toksik ilişkiyi körüklemiş olabilecek davranışlarınızı belirleyebilir ve onları dönüştürmeye çalışabilirsiniz. Tabii bu kendinizi mağdur ettiğiniz veya suçladığınız anlamına gelmiyor. Aslında bu, örneğin daha iddialı olabileceğinizi ve o sırada rahatsızlığınızı ve memnuniyetsizliğinizi ortaya koyabileceğinizi kabul etmek anlamına gelir. Ya da ilişkiyi daha erken bırakacak özgüvene sahip olmadığınızı.
5. Profesyonel yardım alın
Son olarak, profesyonel yardım almanız durumunda bu süreç iyileşecektir. Aslında, bir psikoloji uzmanıyla el ele çalışmak, toksik ilişkinizin etkilerinin üstesinden gelmenize kesinlikle yardımcı olacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Andrade Salazar, J., José, A., Castro, D., Giraldo, L., & Martinez, L. (2013). Relaciones Tóxicas de pareja – Foreign partner Toxic. Psicologia.Com, 17, 15.
- García, C. C., & Gimeno, M. C. M. (2017). Creencias del amor romántico y violencia de género. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 2(1), 47-56.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.