Logo image
Logo image

Kendinizi Suçlamayı Bırakmanın 3 Yolu

3 dakika
Kendinizi Suçlamayı Bırakmanın 3 Yolu
Sergio De Dios González

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Pedro González Núñez
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Herkes kendi suçluluğunu taşısın ki suçlu kimse olmasın. Korkutucu karakter Hannibal Lecter’ın yaratıcısı olan Tom Harris, hepimizin ders alacağı bilgece sözler söylemişti. “Doğayı hatalarınız için suçlamak, hatalarınızın doğasını değiştirmez” demiştir. Bu, suçluluğun kullanımı hakkında düşünmenizi sağlayan bir söz. Ayrıca her şey için kendinizi suçlamayı bırakmanın ne kadar önemli olduğunu düşünmeye de sizi teşvik ediyor.

Mükemmeliyetçi olmak iyi olabilir, ama orta noktayı bulmalısınız. Aksi halde suçlama, mükemmeliyetçiliği cezaya dönüştürebilir. Çoğu zaman, iyileştirmeniz gereken bir şeyler bulabileceksiniz. Sonuç olarak, kendinizden memnun olmak konusunda zorlanacaksınız.

Bu nedenle, zayıf yönleriniz üzerinde çalışmak önemlidir, ancak obsesif olma noktasında değil. Bu tehlikeli noktaya gelirseniz, suçluluk ve hayal kırıklığı ile tükenebilirsiniz.

“Herkes suçlu olduğunda, hiç kimse suçlu değildir.”

– Concepcion Arenal

Her şey için kendinizi suçlamayı bırakmak

Kendinizi suçlamayı bırakın. Yaşanan kötü şeyler her zaman sizin hatanız değildir. Durumu dikkatlice incelemeyi öğrenmelisiniz. Bir şey sizin suçunuz olsa bile, suçunuzu hatırlamak zamanınızı iyi bir şekilde kullanmanıza engel olur.

Eğer kendi kendinizi suçlamanın kısır döngüsünden çıkmazsanız, kurtulması zor bir sarmalda aşağı inersiniz. Ancak psikolog Arturo Torres, döngüyü kırmaya yardımcı olmak için kullanabileceğiniz bazı yararlı stratejiler öneriyor. Tavsiyesini takip ederseniz, her şey için kendinizi suçlamayı bırakmayı öğrenebilirsiniz.

Some figure

Asıl mesele sorumluluk almak ve yapıcı bir şekilde davranmaktır. Soruna konsantre olmak yerine çözüm arayın. Davranışınızı ve çevrenizle ilişkilerinizi değiştirmelisiniz.

Suçluluk ve suçlamanın önemini en aza indirin

Başınıza gelen kötü bir şey yüzünden kendinizi sorumlu hissetmeniz normaldir. Ancak bu, ebediyen suçluluk duymanız gerektiği anlamına gelmez. Suçluluk hisleriniz bir süre devam edecektir, ama kendinizi feda etmek zorunda değilsiniz. Yapılacak en iyi şey, durumu bir öğrenme fırsatı olarak görmek. Kendinizi cezalandırmak yerine, aynı hatayı tekrar yapmadığınızdan emin olun.

Hatanızdan ders çıkarın. Daha sonra size öğrettiği dersi içselleştirecek ve suçluluk duygularınızı en aza indireceksiniz. Kendinizi sürekli olarak suçlamak yararlı olmaz. Bunun hiçbir anlamı yok ve mantıklı da değil. Alternatif olarak, neler olduğunu ve olayları tetikleyen şeyin ne olduğunu kendinize sorun. Neleri daha iyi ne yapabileceğinizi ve bir dahaki sefere ne yapabileceğinizi düşünün.

Suçluluk duygusunu bir öğrenme fırsatı olarak suçlama düşünün. Bunu asla sonsuz bir kınama olarak görmeyin. Bir süre için kötü hissetmek normaldir, ancak bu tüm hayatınız boyunca sürmesi gereken bir şey değildir.

Güçlü ve zayıf yanlarınızı analiz edin

Kimse mükemmel değildir. Bu söz bir klişe gibi geliyor ama doğru. Güçlü yönlerinizi ve nelerde iyi olduğunuzu bilmeniz önemlidir. Diğer taraftan, zayıf yönlerinizi de tanımlamalısınız. Onlara aşina olun, böylece başarısız olma olasılığınızın ne zaman daha yüksek olduğunu bilirsiniz.

Her şeyi mükemmel yapamayacağınız ortada. Bu başka bir klişe ve doğru. Bu gerçeği kabul etmelisiniz – ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Bunu hatırlar ve neyi iyi yaptığınızı ve neleri ise anlamadığınızı belirlerseniz, nelerden sorumlu olup olmadığınızı da bilirsiniz. Daha fazla çaba harcamanız gerektiğini fark edebileceksiniz.

Hayatınızda karmaşık bir engelle karşılaştığınızı varsayalım. Eğer bunun farkındaysanız, bunu önleyebilirsiniz. Ya da tamamen önleyemezseniz, en azından olası eylemlerinizi değerlendirebilirsiniz. Bununla birlikte, eğer gurur veya inatçılıktan dolayı bunu yapmazsanız, eylemsizliğinizin de sorumluluğunu üstlenmelisiniz.

Some figure

Başkalarına nasıl davrandığınıza bakarak kendinizi suçlamayı bırakın

Kendini çok suçlu hisseden insanlar başkalarının önünde kendilerini küçümsemeye eğilimlidirler. Neredeyse hiçbir ilgilerinin olmadığı olaylarda bile suçu üstlenmeye eğilimlidirler. Sonuç olarak, başkalarının yaptığı tüm suçlamaları kabul edeceklerdir. Atılganlıktan yoksunlar, bu yüzden itaatkar bir şekilde davranırlar. Bu, böyle ilişkilerde ortak bir dinamiktir.

Geçmiş olaylar üzerinde düşünmek önemlidir. Söz konusu olaylarda katılımı olan her bir kişiyi ve sorumluluk seviyelerini dikkate almak için zaman ayırın. İnsanların yaptığı suçlamaları sorgulamalısınız; bu suçlamaları hemen kabul etmeyin. Öz saygınız düşükse, kendinizi suçlama tuzağına düşmek çok kolaydır. Bu da başkalarının sizi suçlamasını kolaylaştırır.

“Herkesin kendi suçluluğunu taşımasına izin ver ki suçlanacak kimse olmasın.”

– Antonio Porchia

Adımları biliyorsanız, kendi kendinizi suçlamanın döngüsünü bitirmek basit bir süreç olabilir. Eğer özel durumunuzu analiz edebilecek durumdaysanız, sorunları tespit edebilir ve durumu yeniden yönlendirmeyi deneyebilirsiniz. Önemli olan, hatalarınız için kendinizi cezalandırmak değil. İşin sırrı alternatifler arayıp büyümenize izin veren başka yollar çizmektir.