Sınırda Kişilik Bozukluğu (BPD) ve Köpekler
Yazan ve doğrulayan psikolog Alicia Escaño Hidalgo
Sınırda kişilik bozukluğu (BPD) olan insanlar içlerinde bir boşluk hissetme eğilimindedirler. Bu genellikle disfonksiyonel çocukluk deneyimlerinden kaynaklanır. Size hayat hikâyelerini anlattıklarında, tekrar eden birçok tema fark edersiniz. Diğer şeylerin yanı sıra, ilgisiz ebeveynler, duygusal ihmal ve fiziksel şefkat eksikliğinden bahsederler. Peki, evcil hayvanlar bu resme nasıl giriyor? Köpeklerin BPD’li insanlar için neden terapötik olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.
Sosyal çevre, sınırda kişilik bozukluğu gelişimine neden olan tek faktör değildir. Genetik de önemli bir rol oynamaktadır. BPD hastaları, çaresizliklerinde boğuluyormuş, kaybolmuş ve kırılmış gibi hissederler.
Olası terk edilme korkuları o kadar güçlüdür ki kendilerine hasar verme eğilimlidirler. Bu kendini gerçekleştiren bir kehanet haline gelir, çünkü insanların onları terk etmelerinden korktuklarından, sevdiklerini kendilerinden uzaklaştırırlar.
BPD hastalarının son derece hassas olduklarını ve biri kendisiyle çeliştiği veya sinirlendirdiği takdirde derin duygusal acı hissettiklerini akılda tutmak önemlidir.
Öte yandan, köpekler veya diğer evcil hayvanlar asla insanları yargılamaz veya terk etmezler. Bu, BPD hastalarının zarar görme riski olmadan sevgi hissetmenin bir yolu olarak onlara bağlanmalarına izin verir.
Sınırda kişilik bozukluğundan mustarip birçok hasta, özellikle köpekleri olmak üzere evcil hayvanlarına bağlanır. Bir bakıma evcil hayvanlar, içlerinde hissettikleri boşluğu doldurur.
Köpeklerin BPD’li insanlar için terapötik olmasının nedenleri
Duygusal onaylanma
Kişilerarası ilişkilerde neler olabileceğinin aksine, hayvanlar birilerini, hissettikleri duygu geçerli değilmiş gibi hissettiremez. Duygusal olarak onaylanmama, bir kişinin hissettiği duyguların gerçek veya geçerli olduğu inkâr edildiğinde gerçekleşir.
BPD’li insanlar genellikle aileleri ve yakın arkadaşları ile bu sorunu yaşarlar. Bazı temel örnekler “Susamış olamazsın az önce içtin” veya “İhtiyacın olan her şeye sahipsen neden sürekli ağladığını anlamıyorum” gibi söylemlerdir. Köpekler bunu asla yapmazlar, bu yüzden BPD hastalarını tamamen kabul edilmiş ve onaylanmış hissettirirler.
Köpekler yargılamaz
Evcil hayvanlar sahiplerini yargılayamazlar. Bu tür duyguları ifade etme dilinden yoksundurlar ve insanların sahip oldukları kültürel ve sosyal inançları yoktur. Bu inançlar, basmakalıp düşünceler ve önyargılar genellikle diğer insanları yargılama şeklimizden sorumludur.
BPD’li hastalar, birileri onları yargıladığında dayanılmaz duygusal acı çekerler. Bu onların ilişkilerini sürdürmelerini son derece zorlaştırır. Köpekler ve diğer evcil hayvanlar BPD hastalarını huzur içinde hissettirebilir. Bu yargısız ilişki onları bir yere aitmiş gibi hissettirebilir,
Dostluk
Köpekler BPD hastaları için harika bir refakatçidir. Neler yaşarsanız yaşayın, ne kadar ağlarsanız ağlayın veya ne kadar kararsız hissederseniz hissedin, köpekler yanınızda kalacaktır. Bu tür bir arkadaşlık, BPD hastalarının bazen dengeyi bulmaları için gereken şeydir. Bir anlamda, köpekler sahiplerinin duygularını düzenlemelerine yardımcı olur.
Koşulsuz sevgi
Köpekler bizi karşılığında hiçbir şey beklemeden severler. BPD’li birçok hasta düşük benlik saygısından mustarip olduğundan, bir köpeğe sahip olmak kendilerini daha güvenli ve kendinden emin hissetmelerini sağlayabilir. Sorunlu davranışlarının çoğu ilgi, sevgi ve anlayışa ihtiyaç duymalarından kaynaklanmaktadır. Sorun, davranışlarının genellikle tam tersi bir etki yaratmasıdır. Bu bağlamda, bir köpek zorlanıyor olsalar bile BPD hastalarının ihtiyaç duyduğu koşulsuz sevgiyi sağlayabilir.
Sınırda kişilik bozukluğu olan insanlar için evcil köpeklerin dezavantajları
BPD hastalarının köpeklerle özel ve sağlıklı bağlar kurabileceği açık olsa da, bu ilişkilerin bazı dezavantajları da vardır. Bazen köpekler, duygusal bir yara bandı gibi davranarak hastanın duyguları için bir çeşit tampon haline gelir.
Bunun nedeni, köpeklerle olan ilişkinin disfonksiyonel ve acı verici duyguların üzerini örtmesidir. Başlangıçta bu iyidir, çünkü BPD hastalarının duygularını düzenlemelerine ve duygusal olarak daha kararlı hissetmelerine yardımcı olur. Sorun, hastanın köpeğine aşırı derecede bağımlı hale gelebilecek olmasıdır, bu da kişiler-arası durumlarla uğraşmaktan kaçınmalarını kolaylaştırır. Hatta diğer insanlara karşı kendilerini kapatabilir ve tüm duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için evcil hayvana güvenebilirler.
Avantajları en üst düzeye çıkarın
Bu nedenle, köpeklerin terapötik olduğundan ve durumu daha da kötüleştirmesinden emin olmak için bir denge sağlamak önemlidir. Amaç, evcil bir köpeğin varlığının faydalarını duygusal olarak onlara bağımlı olmadan en üst düzeye çıkarmaktır. BPD hastaları da etraflarındaki insanlarla ilişkiler geliştirmeye çalışmalıdırlar. Bazen moral bozukluğu yaşamaya istekli olmalıdırlar. Ayrıca, bir noktada eleştirilecekleri gerçeğini kabul etmeli ve onunla baş etmeyi öğrenmelidirler.
BPD hastalarının evcil köpeklerine bağlanmasının bir başka dezavantajı, köpeklerin insanlardan çok daha az yaşama eğiliminde olmasıdır. Bu ciddi bir krize ve kendine zarar verme, dürtüsellik, saldırganlık, yoğun disfori vb. durumlara neden olabilir.
Sonuç olarak, çoğu şeyde olduğu gibi, kontrollü olarak değerlendirildiğinde evcil köpekler sınırda kişilik bozukluğu olan hastalar için terapötiktir. BPD hastaları bir hayvanın refakatinden faydalanabilecek olsalar da, ilişkinin zararlı ve edinilmesi gereken duygusal kontrolün zayıf bir vekili haline gelmemesi için özen gösterilmelidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Frías, A. (2017). Vivir con trastorno límite de la personalidad. Una guía clínica para pacientes. Serendipity. Desvele de Brouwer.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.