Logo image
Logo image

Şekli Ne Olursa Olsun Vücudunuzu Sevmeye Karar Verdiğiniz An

3 dakika
Şekli Ne Olursa Olsun Vücudunuzu Sevmeye Karar Verdiğiniz An
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Alicia Garrido Martín
Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Vücudunuzu şekline veya kilosuna bakmaksızın sevmeye karar verdiğiniz an, hikayenizde büyük bir adımdır. Pek çok kişinin, bir bedenin nasıl “olması gerektiği” konusunda kapıldığı önyargılardan dolayı atamadıkları bir adımdır bu.

Peki ama…. Bir vücut nasıl olmalı? Vücudumuzun kendi onurunu yargılamadan ve yok etmeden önce kendimize bir şeyler soralım: Bir beden gerçekten nasıl olmalı? Bir şekilde olması gerektiğimi kim söylüyor? Elbette moda, bedenimizi nasıl düşündüğümüzde büyük bir rol oynar. Moda endüstrisi bize ne düşüneceğini söylemekte.

Yine de kendi fikirlerimiz ve ilgi alanlarımız mükemmel bir şekilde geçerlidir ve bunlara sahip olmak bizim hakkımızdır. Sonuçta, vücudunuzu başkalarının yazdığı standartlara göre mi yoksa kendi standartlarınıza göre mi kabul edeceğine karar vermek zorunda olan sizsiniz. Bu kişisel bir seçimdir, ancak her zaman bilinçli değildir.

Vücudunu sev: o kabul edilmeyi hak eder, sürekli hakaret edilmeyi değil

Bedenimizi dış standartlara, moda endüstrisinin kaprisleriyle değişen standartlara göre kabul edersek, tüm yaşamlarımızı kontrol edemediğimiz bir şeye zincirleyerek geçiririz. Ancak, eğer vücuduna saldırmak yerine onu savunan birkaç kişiden biri iseniz, kabul edilme yolundasınız demektir.

Kendimize sevgiyle davranmıyoruz. Bunun yerine, sürekli olarak “onarım” gerekliliği gibi bir düşünceyle çok eleştirel bir şekilde bedenimize bakarız. Her zaman kendimiz hakkında “yeterince iyi değil” dediğimiz bir şey buluyoruz. Ve bu eleştiri bazen hayatımızın belirli kısımlarında zulme dönüşüyor. Ergenlik bu dönemlerin en önemli olanlarından biri.

Some figure

Hemen hemen tüm insanlar görülme ve hayranlık duyulma ihtiyacını hissederler. Birçok durumda, bu ihtiyaç vücut ile sınırlıdır. Dolayısıyla, bakılmaya değer olmak için bedenin belli bir şekilde “olması gerekir”. Bizi eşsiz ve özel olarak tanımlar. Ama aynı beden sürekli iç mücadelelerle doludur.

Vücudunu sev: yargılamaktan vazgeç

Böylece, vücudumuz bir savaş alanı, gerçek bir felaket bölgesi haline gelir. Toplum, bedenimiz hakkında sevmediğimiz şeylere odaklanmamızı öğretir. Vücudunuzu kabul etmeyi ve sevmeyi öğrenmezsiniz. Hiç kimse bizi vücudumuzu değerlendirmek yerine onu merakla keşfetmeye teşvik etmiyor. Vücudumuzu cezalandırıyoruz, üstelik bunun farkında bile değiliz.

Bu nedenle, birçok insan için vücut bir hapishane hücresine dönüşür. Bir yuva değil, merak, sürpriz ve değişimle dolu bir yer değil. Bu vücudumuz için ağır bir yüktür. Rekabetçi, görünüşte odaklanmış bir dünyada bir dezavantaj.

Some figure

Ya vücudumuz bize bağırıyorsa ve dinlemiyorsak? “Beni sev! Bana iyi bak lütfen! Beni en yüksek teklif verene satma! ” Ancak ve ancak kendimizi dünyanın verdiği yargılayıcı gözlerden kurtarırsak, daha samimi ve daha sağlıklı gözler edinebiliriz.

Bedenimizi sevmek, kendimizi sevmektir.

Bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. “Evet, selülitim var, ama bedenime iğrenmeyle değil şefkatle bakmaya karar vereceğim.” “Evet, biraz karnım var, ama ceza olarak değil zevk aldığım için gideceğim spor salonuna.”

Tabii ki, sağlık, her acil değişim ihtiyacının temelidir. Vücudumuzla iyi hissetmek, onu kabul etme ve sevme noktasına taşıdığımızda gerçekleşir.

Egzersiz yapın, dans edin, vücudunuza dikkat edin ve ona iyi bakın. Her şey ona bağlı olmakla ilgili. Nasıl çalıştığını keşfetmekle ilgili. Kendinize daha fazla nezaketle bakmayı öğrenmek buna değer.

“Vücudunuzu ruhunuzun mezarı yapmayın.”

– Pisagor

Vücudunuza “bakmak” istemek ve onu cezalandırmak istemek arasında büyük bir fark vardır. Sanki onu yeniden düzenleyene kadar içinde yaşadığınız geçici bir kabukmuş gibi. Bunun şimdi ve sonsuza kadar sizin vücudunuz olduğunu kabul etmeye çalışın. Kilonuza veya şekline bakmadan vücudunuzu sevin çünkü sahip olduğunuz tek şey budur.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.