Sayıklama: Uykuda Konuşmak
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Size hiç uykuda konuştuğunuzu söyleyen oldu mu? Sayıklama insanların uykuda konuşmalarına neden olan bir çeşit uyku bozukluğudur. İlginç bir şekilde bu bozukluk herkeste farklı olmasına rağmen sandığımızdan daha yaygın. Bazı insanlar anlaşılmaz sesler çıkarırken bazıları seçilebilir kelimeler söyler.
Her iki türlü de uykusunda konuşan insanlar genelde yanlışlıkla bir sırrı ortaya çıkarmaktan korkarlar. Fakat uykusunda sayıklayan biri bir başkası varmış gibi bir diyalog sürdürebilir mi? Bilerek asla ortaya çıkarmayacakları bir şeyi ağızlarından alabilir misiniz?
Sayıklama uykuda kısa süreli olarak birden çok kez yapılabilir.
Sayıklama nedir?
Sayıklama genelde gençler arasında görülmeye eğilimli bir parasomnidir. Ayrıca kişi stres, anksiyete veya herhangi bir ruhsal rahatsızlık çekiyorsa da bu görülebilir. Bu durumun nedeni belirli beyin bölgelerinin aktivasyon veya inhibisyon sırasında doğru çalışmamasıdır.
Uykunun farklı evrelerinde beynin farklı bölgeleri aktive veya inhibe olur. Toplamda 5 uyku evresi bulunur: Uyku hali-1, hafif uyku-2, derin uyku-3/4, REM- 5. Sayıklama son evrede gerçekleşir ancak 3. Ve 4. Evrelerde de olabilir.
Sayıklama her insan farklı gözlenebilir. Bazı insanlar yüksek sesle sayıklarken yanındakileri korkutabilir. Bazıları ise uzun, anlamsız monologlar sürdürebilir. Bazen de sayıklama kendini uyuyan insanın duygularında gösterebilir.
Uykuda konuşmak ciddi bir şey değil ve tamamen zararsız.
Peki uykuda sayıklayan biriyle sohbet etmek mümkün olabilir mi? Cevap “değişir” olur. Bazıları uykuda kısa diyaloglar kurabiliyor. Bazıları ise zihinlerinde onlara cevap veren başka biriyle konuşuyormuş gibi görünür. Bazı sorular sorarak bunu test edebiliriz. Ama acaba sorduklarımıza mı cevap veriyorlar?
Sayıklama yüzünden çıkan ilişki sorunları
Bu tuhaf bozukluk yüzünden birçok insan etrafında onlarla alay edenlerle baş etmek zorunda kalıyor. Uykuda sayıklayan kişiler bu esnada kendilerine bir soru sorulmasından ve dürüstçe yanıt vermekten çekiniyor. Ancak onlara ne sorulduğunu ve ne yanıt verdiklerini sorarsanız muhtemelen bir yanıt alamazsınız.
Bu nedenle uykuda sayıklayan kişinin söylediği sözler, cümleler ya da monologlar genellikle bir dış uyarana verilmiş cevaplar değildir.
Bu sözler genellikle bilinçsizce üretilir hatta belki de kişinin gördüğü rüyadan ibarettir. Uykuda sayıklayan birine bir soru sorabilir ve cevap alabiliriz ancak muhtemelen aldığımız cevap alakasız veya duruma uygunsuz olacaktır.
Bir örnek verelim. Bir kadın oturma odasındaki kanepede uyurken yanında bir arkadaşı oturuyor olsun. Aniden uyuyan kadın bir şeyler sayıklayınca arkadaşı “ne?” diye soruyor ve kadın yeniden sayıklamaya başlıyor ancak biraz daha sesli bir şekilde.
Arkadaşı yaklaşıp sorusunu tekrarlıyor ve dikkatlice dinlemeye koyuluyor. Arkadaşı kaç defa sorarsa sorsun kadın muhtemelen aynı şeyi mırıldanmaya devam edecek ve cevap vermeyecektir.
Böyle durumlar sık yaşanıyor çünkü uyurken sayıklayan kişiye genelde aynı soruyu çok kez soruyoruz. Uyuyan kişi de aynı şeyleri mırıldanmaya devam ediyor ve anlaşılması zor oluyor. Ayrıca bunu yapan kişiler genelde uykuda sayıklayanların soruyu sorduktan sonra dönüp uyumaya devam ettiklerini söylüyor.
Uykuda konuşmak kötü bir şey mi?
Uykuda sayıklamanın bir kötü yanı varsa o da belirli bir ismi söylemek ya da yanlış anlaşılabilecek tam bir cümle kurma ihtimalidir. Aslında uykusunda konuşan kişilerin söyledikleri her zaman anlamlı olmak zorunda değil. Genelde bir anlam olmaz denebilir. Yine de bu yanlış anlaşılmalar ilişkilerde sorunlara neden olabilir.
Bazen de bağırma, ağlama ya da başka duygulardan kaynaklana tepkiler uyuyan kişinin yanındaki insanları korkutabilir ya da endişelendirebilir. Böyle durumlar için uzmanlar rahatlama egzersizleri ve yeterli dinlenme tavsiye ediyorlar. Genellikle böyle tepkiler çok uzun sürmüyor ve uykunun son bir iki dakikasında gerçekleşiyor.
Çocukların %50’si uykuda konuşurken yetişkinlerin yalnızca %5’i uykuda sayıklar.
Sizde de böyle bir uyku bozukluğu var mı? Uykusunda sayıklayan birini tanıyor musunuz? Eğer cevabınız evetse siz uykudayken kimsenin en gizli sırlarınızı öğrenemeyeceğini bilin ve rahatlayın.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.