Rüyalar Beyindeki “Sıcak Bölgeden” Kaynaklanıyor
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Uyku bilimindeki yeni araştırmalar ve yeni keşifler her zaman büyüleyicidir. Birçok insan için, rüyalar önemli bir kişisel keşif kaynağıdır. Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve İsviçre’den gelen sinirbilimcilerden oluşan bir araştırma ekibi, rüya gördüğümüzde harekete geçen ve beyindeki “sıcak bölge” olarak adlandırdıkları şeyi keşfetti.
Beyindeki “sıcak bölge”, rüya gördüğümüzde beyinde “açılıyor” gibi görünen bir bölgedir. Bilim adamları ayrıca yalnızca REM (hızlı göz hareketi) uyku aşamasındayken rüya görmediğimizi keşfetti. Bu, rüyalarımızın içeriği hakkında bir şeyler anlamamıza yardımcı olabilir. Bu ilginç keşifler insan bilincini daha iyi anlamamızı sağlayabilir.
Araştırma
Araştırma ekibi, uyku laboratuvarlarındaki 32 test deneğinin beynindeki elektriksel aktiviteyi izlemiştir. Onları beş ila on gece boyunca incelediler. Özneleri sık sık uykularının nasıl geçtiğini ve rüya görüp görmediklerini sormak için uyandırdılar. Araştırmacılar, çalışma katılımcılarına rüyalarını kısmen hatırlayıp hatırlamadıklarını veya rüyalarıyla ilgili herhangi bir şey hatırlayıp hatırlamadıklarını sordular.
Bu çalışma ile geçmişteki uyku çalışmaları arasındaki fark, kullanılan elektrotların sayısıdır. Bu kez araştırmacılar 256 elektrotlu bir başlık kullandılar. Bu onlara çok daha eksiksiz bir tablo sundu.
Sonuçlar
Ekip, beynin belirli bir kısmı olan “sıcak bölge” nin, deneklerin rüya gördüğü sırada elektriksel aktivitesini arttırdığını keşfetti. “Sıcak bölge” beynin parieto-oksipital sulkusunda bulunur. Her şey bunun rüya görmenin sinirsel bağıntıları olabileceğine işaret ediyor gibi görünüyor.
Beynin bu alanı uyanıklık sırasında uyarıldığında, “paralel bir dünyada ya da rüya gibi bir durumda olma hissini uyandırabilir”. Bu büyüleyici bir keşiftir. Bu bulgunun önerdiği şey, bilincin beynin arka bölgesinde yer almasıdır. Şimdiye kadar, bilim adamları bilincin ön ve parietal loblarda olduğuna inanıyorlardı.
“Bilinçli deneyimler üretmek için sadece beynin oldukça sınırlandırılmış, çok kısıtlı bir aktivasyonuna ihtiyaç duyuyor gibi görünüyor. Şimdiye kadar beynin büyük bölgelerinin bilinçli deneyimler üretebilmek için aktif olması gerektiğini düşündük ” diyor çalışmanın yazarlarından biri olan Francesca Siclari.
“Sıcak bölge” hakkındaki görüşler
Bazı insanlar bunun bize rüyalarımızın içeriği hakkında bilgi verebileceğine inanıyor. Ancak, herkes buna ikna olmuş değil. Harvard Tıp Fakültesindeki bir psikiyatri profesörü olan Dr. Stickgold, bu çalışmanın rüyalarımızı tespit etmemize yardımcı olacağına inanmıyor.
Stickgold, hatırladığımız ve unuttuğumuz rüyaların muhtemelen farklı bir elektronik “imzası” olduğuna inanmaktadır. Bununla birlikte, Dr. Stickgold, bu araştırma ile ilgili en ilginç şeyin, insan ırkının en büyük gizemlerinden biri olan bilincin doğası ve kökenini anlama olanağı olduğu konusunda herkesle hemfikirdir.
Beynin farklı bölümlerinin rüya gördüğümüzde farklı davrandığı fikri on yıldan uzun bir süredir incelenmektedir. Birçok araştırmacının ortak görüşüdür. Bunun doğru olduğundan şüpheleniyorlardı ancak kanıtlamak için yeterli ampirik kanıtları yoktu.
“Bu tekniğin gücü, beynin uyku derinliğinde olmasından ziyade, yerel alanların mı yoksa belirli beyin bölgelerinin mi belirli faaliyetlerden sorumlu olup olmadığı fikrine odaklanabilmesidir.”
-Neuroscience Research Australia’dan (NeuRA) Dr. Danny Eckert
Gelecekteki sıcak bölge çalışmaları
Bilim adamları komada olan veya epilepsi nöbeti geçiren hastalarda bu tür bir “sıcak bölge” stimülasyonunu yapmayı düşünüyorlar.
Neredeyse herkes gelecekteki araştırmaların potansiyel olarak diğer bilinç durumlarına erişmemizi sağlayabileceğini kabul eder. Sadece bu değil, aynı zamanda bu farklı bilinç durumlarında başka hangi beyin bölgelerinin yer aldığının netleştirilmesine de yardımcı olur.
Belki de, bilinci vurgulayarak ona nereden ve nasıl bağladığımızı keşfederiz. Kim olduğunuz ve nasıl yorumlamak istediğinize bağlıdır. Bu konuya nasıl bakarsanız bakın, anlamaya gittikçe daha da yaklaştığımız heyecan verici bir konudur.
“Bu bölgeler, rüyaları karakterize eden bir dünyanın sanal simülasyonunu desteklemek için oldukça uygun bir çok algılı entegrasyon sunuyor gibi görünüyor.”
– Dr. Lampros Perogamvros, Wisconsin – Madison Üniversitesi
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.