Platonik Aşk: Asla Tatmin Edemeyeceğiniz Bir Arzu
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Platon, sadece arzuladığımıza aşık olduğumuzu ve sadece sahip olmadığımız şeyi arzu ettiğimizi söylemiştir.Onun zamanında, insanlar bugün çok aşina olduğumuz yıkıcı bir duyguyu zaten yaşıyorlardı: hayattaki kalıcı memnuniyetsizlik.
Diğer insanların bize imrenmesi veya şikayet edeceğimiz hiçbir şeyimiz olmaması önemli olmaksızın, her zaman bir şeyleri kaçırıyor gibiyiz. İçimizde, nasıl doldurulacağını bilmediğimiz sürekli bir boşluk var.
Bu duygu, çoğu zaman romantik ilişkilerde görülür. Sevgiyi idealize eden çok insan var. Mükemmel olmasına ve doğru miktarda olmasına ihtiyaçları var.
Bu nostaljik romantizm, aşık olmaya aşık olmak (özellikle birine değil), bizi sürekli olarak tatminsiz hissettiren şeydir. Bu aşk fikri gerçek değildir. Aksine, ne olabileceğine dair bir fanteziye dayanıyor.
Sevginin bu platonik formunun bir ilişkiye dönüştüğü nadir olaylarda, kişi kendini mutlu ve sarhoş hisseder. Onun çok acı çekmesine neden olan boşluğu doldurur.
Sorun şu ki, zamanla ilgilerini yitirmeye ve alışkın oldukları aynı platonik dinamiğe geri dönmeye başlıyorlar: ulaşılamaz bir şey istemek ve acılarına keyif çekmek.
Arzu ve zevk
Zevki sadece arzuda bulan çok insan var. Arzulamak, hayal etmek, ummak ve idealize etmek, onları harekete geçiren şeydir.
Ama istediklerini elde ettiklerinde de sıkılırlar. Kendisini tamamlanmış hissetmek için gerekenlere sahip olduklarında, arzuya daha fazla yer yoktur.
Gerçek ve kusurlu bir şey bulurlar ve bu, aşırı arzu ettikleri zaman sahip oldukları beklentiyi asla karşılamaz.
Onlar, yeni bir arzu ve istek arayışı ile, kaçma eylemi ile son bulurlar. Çünkü bu, onlara gerçekten yaşadıklarını hissettiren şeydir.
Acı çekmelerine rağmen, çok tatlıdır ve bağımlılık yapar. Oralarda bir yerlerde daha iyi bir şey olması gerektiğini düşünürler. Eğer yoksa, henüz onu henüz bulamadığı anlamına gelir ve aramaya devam ederler.
Sık sık mutluluğun başka bir yerde olduğunu düşünürüz. Onu sadece bizi beklediği yerde bulabilseydik, memnuniyetsizlik ortadan kaybolurdu.
Ama sonunda bunun aslında böyle olmadığını fark ederiz. Aslında, tamamlanmış hissetmek için ihtiyacımız olan her şeye sahibiz. Günlük hayatımızda sadece birkaç şeyi nasıl değiştireceğimizi bilseydik – nadiren paraya mal olan – başka bir yerde mutluluk aramak zorunda kalmazdık.
Sorun şu ki, bu değişiklikleri yapmaktan korkarız. Kendimizi endişeli ve güvensiz hissettirirler ve kendi gerçekliğimizi yaratmak yerine olabilme ihtimaline sarılırız.
Sahip olduğunuz şeyi sevmeyi öğrenin
Sahip olmadığınız bir şeyi istemek tamamen normaldir ve çoğu durumda olumlu bir motivasyon kaynağıdır. Ancak, arzu bir ihtiyaç haline geldiğinde ve acı ve ıstıraba yol açtığı zaman, bu; oraya takılıp kalmanız, bomboş, memnuniyetsiz ve tatminsiz hissetmeye başlamanız demektir.
Paradoksal olarak, bu yaşam şekli, yaşamanıza izin vermez. Özgür değilsiniz, onun yerine, hayatınızın nasıl olması gerektiği fikrinin bir kölesisiniz.
Bu nedenle, ilişkiniz, işiniz, arkadaşlarınız ya da yaşadığınız şehir olsun, sahip olduklarınızı sevmeyi öğrenmek önemlidir. Aslında kendi hayatınızda, diğer birçok insanın isteyebileceği bir sürü pozitif şey vardır.
Rutininizi ve bakış açınızı değiştirmeniz ve hayatınızdaki sevmediğiniz yönleri isteyerek değiştirmeniz gerekir. Bunu da sahip olabileceğiniz kadar çok bir umutla yapmalısınız.
Yaşadığınız her gün için minnettar ve mutlu iseniz, hiç yaşamadığınız şeyleri özlemeyi bırakın. Şimdiki zamanda yaşamayı, anda kalmayı ve ne olursa olsun mutlu olmayı öğrenin. Zorlukları kabul edip her deneyimden olumlu bir şeyler alırsınız.
Zihninizin geleceğe doğru gezmesini ve hayatınız boyunca sürekli olarak şikayet etmeyi bırakın. Olduğunuz yerde kalın, risk alın ve yaşamınızla ilgili hoşunuza gitmeyen şeyleri değiştirin.
Ama asla gerçekleşmeyecek mükemmellikler ya da imkansız hayaller için istek duymayın. Zaten sahip olduğunuz şey mükemmel, o zaman neden bundan yararlanmaya başlamıyorsunuz?
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.