Partnerinizle Bir Kavganın Üstesinden Nasıl Gelirsiniz
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Bir ilişkide çatışmaları önlemek neredeyse imkansızdır. Nihayetinde, partneriniz ve siz iki farklı bireysiniz. Zaten sorun olan insanların kavga etmesi değil. Asıl problem, birçok insanın kavgalarla nasıl başa çıkılacağını bilmiyor olması. Partnerinizle ettiğiniz bir kavganın üstesinden nasıl gelineceğini bu yazıda öğrenebilirsiniz.
İlişkiler delicesine aşık olma evresiyle başlar. Bu aşamada, her şey çok güzeldir, her zaman mutlusunuzdur ve kendinizi kesinlikle harika hissedersiniz. Hiçbir şey canınızı sıkamaz ve hiçbir şey moralinizi bozamaz. Karşı tarafta hoşlanmadığınız her şey o anda hissettiğiniz heyecanın gölgesinde kalır ve tek yapmak istediğiniz şey o kişiyle birlikte olmaktır.
Ancak bu aşama her zaman sona erer ve bunun yerini daha istikrarlı ve gerçekçi bir evre alır. Bu aşamada, ilişkiye gerçekten uyum sağlamaya ve partnerinizin mükemmel olmadığını fark etmeye başlarsınız. Her insan gibi, onların da zayıf yönleri vardır.
Ayrıca bakınız: Romantik İlişkilerde Güvensizlik
Kavgalar nasıl başlar?
Farklı bireyler olmanız ve bir konu hakkında farklı fikirlere sahip olmanızın yanı sıra dış faktörler de (örneğin aile, iş, arkadaşlar, para, vb gibi) devreye girer. Tabii ki, birlikte yaşamak da bir ilişkide bolca gerginliğe neden olabilir.
Arada bir tartışmak hem normal hem de gereklidir. Size duygularınızı ifade etmeniz için bir şans verir ve ilişkiyi ileriye taşımanıza yardımcı olur. Bir çift asla tartışmazsa, bunun nedeni, partnerlerden birinin kendini güvensiz hissetmesi ve görüşlerini ifade etmekten çok çekinmesi olabilir. Ancak bu hiç de sağlıklı değildir. Öte yandan, bir çift sürekli olarak tartışıyorsa bu da büyük bir sorun anlamına gelir.
İlişkinizi geliştirmeye yardımcı olması için argümanlar ve kavgalardan faydalanabilirsiniz. Ancak, uzlaşmalara vararak ve ortak bir zeminde buluşarak, partnerinizle aranızda geçen bir kavganın üstesinden gelmeyi bilmeniz gerekir. Bunu başarmanıza yardımcı olabilecek bazı stratejileri keşfetmek için okumaya devam edin.
“Eğer bir öfke anında sabır gösterirseniz, yüz günlük kederden kaçmış olursunuz.”
-Çin Aatasözü
Partnerinizle Bir Kavganın Üstesinden Nasıl Gelirsiniz
Problemi ve bu konu hakkında hissettiklerinizi tespit edin
Anlaşmazlık, bazen karşı taraftan çok sizin yaşadığınız bir durumla alakalı olabilir. Kendinizi kötü hissetmenize neden olan bir şey oldu ve bunu bir başkasına “boşaltmanız” gerekiyor. Bu kişinin partneriniz olması muhtemel. Bunun olmasına izin vermeden önce, kendi kendinize muhakemede bulunun ve neden böyle hissettiğinizi anlamaya çalışın.
Ayrıca bakınız: Tartışmanın Daha İyi Yönetilebilmesi İçin Neler Gerekir
Duygularınızı ve hislerinizi ifade etmeyi öğrenin
Neden bu şekilde hissettiğinizi tanımladıktan sonra, duygularınızı nasıl ifade edeceğinizi bilmeniz gerekir. Suçlamaların yerine kişisel ifadeleri koyun. “Bunu yapmadığına inanamıyorum” demek yerine, “bunu yapmadığın zaman ben hayal kırıklığına uğruyorum.” demelisiniz.
İnsanlar, onları suçlamadığınız ya da onları bir şeylerden sorumlu tutmadığınız zaman çok daha iyi yanıtlar verirler. Yani, karşı tarafa bu konu hakkında nasıl hissettiğinizi açıklarsanız, sizi anlamalarına, empati kurmalarına ve bu anlaşmazlığa birlikte yapıcı bir çözüm bulmanıza yardımcı olmuş olursunuz.
Öfkeye kapılmayın ve asla saygısızlık etmeyin
Acı çekiyor ya da zor bir dönemden geçiyorsanız duygularınız kontrolü ele alabilir. Bu gibi zamanlarda, öz denetim stratejilerine başvurmadığınız takdirde duygularınızın egemenliği altına girebilirsiniz.
Bu, sizi empatiden yoksun bir hale getirir ve acınızı sevdiklerinizden çıkarmanıza ve onlara zarar vermenize neden olan eylemlere itebilir. Yani işleri sadece daha da kötüleştirir.
Dürüst olmak gerekirse, tek başına yürüyüşe çıkmak, şarkı söylemek, dans etmek, egzersiz yapmak ya da sizi rahatlatan bir şeyler yapmak bu noktada en iyisidir. Sonrasında, geri gelip daha sakin bir durumdayken sorunu ele alabilirsiniz.
Bir diyalog başlatın ve anlaşmaya varın
Uzlaşmaya varabilmenin tek yolu yapıcı bir diyalog başlatmak ve sakin bir şekilde problemlerinizi partnerinize anlatmaktır. Bu şekilde hem ilişkinizi geliştirebilir hem de daha olgun bireyler olmaya bir adım daha yaklaşabilirsiniz.
Gururunuzu bir kenara bırakmak, empati ve kararlılık geliştirmek ve partnerinizle aranızda geçen bir tartışmanın üstesinden nasıl geleceğinizi öğrenmek, sevdiğiniz kişiyle mutlu bir ilişki kurmanın vazgeçilmez parçalarıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Díaz Morfa, J. Prevención de los conflictos de pareja. Editorial Desclée de Brouwer
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.