Öz Saygı ve Ego: 7 Fark
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Bazı insanlar hala öz saygı ve egonun bir ve aynı olduğunu düşünüyor. Küçük yaştan itibaren kendimizi düşünmeden önce başkalarını düşünmemiz gerektiği bize öğretildiğini düşünürsek, gayet mantıklı geliyor. Yetişkin olarak bile, kendinizi düşünürseniz, insanlar sizi egoist ve bencil olarak etiketleyebilir.
Fakat benlik saygısını ego ile karıştırdığımızda ne olur? Başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarımızın önüne koyarız. Ayrıca, başkalarından onay bekliyor ve “hayır” dediğimizde suçluluk duyuyoruz. Bunun yerine, bencil görünmemek için “evet” demeye mecbur kalıyoruz.
Bu karışıklığın en büyük sonucu, ihtiyaçlarımızdan kopmamızdır. Kendimizi dinlemeyi unuturuz ve sonuç olarak, kendimize gerektiği kadar değer vermeyiz. Bütün bunlar yüzünden, bugün benlik saygısı ve ego arasındaki 7 farka bakacağız.
1. Kendisi için hayranlık
Büyük egoları olan insanlar kendilerini çok severler. Narsistik özellikler geliştirdikleri ve dünyayı oransız bir mercekle görecekleri bir uç noktaya kadar giderler. Bu tür insanlarla ilgili büyük sorun, diğer insanlardan daha iyi olduklarını düşünmeleridir. Kendilerini mükemmel düşünürler ve yaptıkları her şey mükemmeldir.
Öte yandan, yüksek benlik saygısı olan insanlar da kendilerine değer verirler, ancak gerçekçi bir şekilde. Erdemlerinin farkındadırlar, aynı zamanda kusurlarını da bilirler. Onları saklamaya ve başka bir şeymiş gibi davranmaya çalışmazlar. Aksine onları kabul ederler. Hatalarından dolayı problem veya zorluklarla karşılaşırlarsa, bir çözüm bulmaya çalışırlar.
Kendine hayranlık duymak, kendini sevmek, kendine pozitif şeyler anlatmak – bunların hiçbiri kötü değildir. Ancak, mükemmel olduğuna inanmak kötüdür. Hepimizin hataları var ve onları tanımak daha iyi insanlar olmamıza yardımcı olur. Hiçbir hatamız yokmuş gibi davranmak bize hiçbir iyilik yapmaz.
2. Kendiniz ve başkaları hakkında endişelenmek
Bu ikinci noktada benlik saygısı ve ego arasındaki farkı çok net görebilirsiniz. Bencil insanlar her zaman kendileri için endişelenirler ve asla başkalarını düşünmezler. İlginin merkezi olmalıdırlar ve tüm gözler üzerlerinde olmalıdır. Eğer böyle olmazsa, görmezden gelindiklerini düşünürler ve öfkeyle tepki gösterirler.
Bu arada, sağlıklı benlik saygısı olan insanlar kendilerini ve başkalarını düşünürler. Bu yüzden, bencil insanlardan farklı olarak, nasıl dinleneceğini bilirler ve sürekli olarak ilginin merkezi olmaya çalışmazlar. İyi bir benlik saygısı olan biri empati kurabilir ve daha ödüllendirici ilişkilere sahiptir.
“Saçlarını kesip şekillendiriyorsun, ama aynı şeyi egonunla yapmayı hep unutuyorsun.”
– Albert Einstein
3. Kendi inançlarınızı gözden geçirin
Büyük egoları olan insanlarla iletişim kurduğumuzda fark ettiğimiz ilk şey inançlarının ötesini görememeleridir. Kendilerini sorgulamalarını veya görüşlerini yansıtmalarını bekleyemezsiniz. Bakış açılarının tek doğru olan şey olduğunu düşünürler. Bu, diğer insanlarla çok fazla çatışma yaşamalarına neden olur.
Diğer yandan, sağlıklı benlik saygısı olan insanlar kendi bakış açılarının ötesini görebilirler. Sadece kendi bakış açılarının olmadığını ve başkalarının farklı fikirleri olabileceğini de anlarlar.
Başka fikirlerle bile ilgilenebilirler. Gerçekten kendilerini başkalarının yerine koyabilir, başkalarını nasıl dinleyeceklerini bilirler ve bu da daha sağlıklı ilişkilere sahip olmaları demektir. Yeni fikirleri benimseyebilirler ve sonuç daha kolay bir etkileşim kurarlar.
Görebildiğiniz gibi, ego ve benlik saygısı arasında net bir fark, büyük bir egonun empati hissetmenizi engellemesidir. Bencil insanlar kendilerini başkalarının yerine koyamazlar.
Bunu yapmak güçlü ve sağlıklı bir öz saygı gerektirir. Aslında, büyük egoları olan insanlar genellikle kendilerine saygı duymaz veya sevmez. Onlar sevmedikleri şeylerin üstünü örter ve gizlerler. Bu yüzden kendi küçük dünyalarının ötesini görmeleri çok zordur.
4. Eleştiriyi zor kabul etme
Büyük bir egoya sahip insanlar eleştiri duymaya katlanamazlar. Neden mi? Kendi sahip oldukları çarpık ve abartılı fikirlere bir saldırı olarak kabul ederler. Zayıf yönlerini bu sahte görüntünün ardında sakladıklarından, onları açığa çıkarmak için tehdit oluşturan her şey onları savunmacı yapar. Öfkelenirler ve diğer insanları suçlarlar.
Sağlıklı benlik saygısı olanlar kusurlarını tanıyabilir. Eleştirileri kabul edebilir ve bunları daha iyi insan olmak için kullanabilirler. Eleştirileri olumsuz olarak almazlar. Daha ziyade, yapıcı olduğunda bunu takdir ederler.
“Kendinize eleştirel baktığınızda ve yapıcı eleştirileri kabul ettiğinizde, olgunlaşabilir ve evrim geçirebilirsiniz.”
– Jorge Gonzalez Moore
5. Karşılığında bir şey beklemek
Bencil insanların daima kendilerini düşündüklerini biliyoruz. Yani, eğer yardım arıyorlarsa ya da bir şeye ilgi duyuyorlarsa, bu bir şekilde fayda sağlamak içindir. Onlar için hiçbir yararı yokken, bencil insanlar başka insanları hesaba katmaz.
İyi benlik saygısı olan insanlar bu şekilde davranmaz. Başka insanları bir amaç olarak kullanmazlar. Daha ziyade, her etkileşimde öğrenme ve büyüme şansı olduğunu bilirler. İyi bir benlik saygısı olan insanlar sadece kendi çıkarlarını gözetmezler.
Sağlıklı benlik saygısı olan insanlar cömerttir ve diğer insanlarla olan ilişkilerini bir şeyler kazanacakları şekilde düzenlemezler.
6. Hiyerarşi, eşitlik değil
Bencil insanlar ve sağlıklı benlik saygısı olan insanlar arasındaki bir başka büyük fark, bir üstünlük hissidir. Büyük egoları olan insanlar, herkesin üstündedir. Örneğin, daha güçlü, daha zeki veya diğer insanlardan daha güzel olduklarını düşünebilirler. Onlar, dünyanın kendi etraflarında döndüğünü düşünürler.
Tam tersine, iyi benlik saygısı olan insanlar, kimsenin başkalarından daha iyi olmadığını, sadece farklı olduklarını bilirler. Böylece, karşılaştırma yapmazlar.
“Kendini kimseyle kıyaslama. Kafanı dik tut ve unutma: daha iyi ya da daha kötü değilsin, sadece kendisin ve kimse bunu senden daha iyi yapamaz.”
– Anonim
7. Diğerlerine vermek için önce kendinize vermelisiniz
Benlik saygısı ve ego arasındaki son fark, başkalarının gereksinimleri ile kendi gereksinimlerinden önce ilgilenme fikridir. Bununla birlikte, sahip olmadığınız şeyleri veremeyeceğinizi hatırlamak önemlidir.
Büyük egolara sahip olanlar, sağlıklı bir şekilde sevemezler ve kendileriyle ilgilenmedikleri takdirde diğer insanların ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Yaşamları, bir şeylermiş gibi davranma, kılık değiştirme ve başkalarından iyi olduklarını düşünmekten ibarettir.
Bu, sağlıklı benlik saygısı olan insanlarda olmaz. Kendilerine saygı duyarlar, kabul eder, değer verir ve severler. Sonuç olarak tatmin edici, verimli ilişkiler kurabilirler. Onlar bencil değillerdir; ihtiyaç duyduklarını öğrenirler ve böylece başkalarına da bunları aktarabilirler.
Hepimiz bir noktada bencilce hareket ettik. Onu reddetmek yerine tanımlamak ve gerçekle yüzleşmek, gizli benlik saygısı problemlerinin farkına varıp onlarla uğraşmamızı sağlayabilir. Sizce yeterli misiniz? Sizi güvensiz hissettiren nedir? Neden insanların sizinle ilgilenmesini istiyorsunuz? Bunu düşünün. Aynı anda büyük bir egonuz ve sağlıklı bir öz saygınız olamaz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.