Orman Testi ve Psikanalizdeki Yeri
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Mutluluğumuzu ortadan kaldıran hüzünler ve rahatsızlıklar, sabit korkularımız, seçimlerimizi ve davranışlarımızı yöneten değerler. Orman testi, tasarlandığı yaklaşıma dayanarak bu konuların çoğunu açıklığa kavuşturmaya ve yorumlamaya çalışır: ilişkisel psikanaliz. Bu teoriye göre, psikolojik mutsuzluğumuz, acıları iyileştirmek ve ilerlemek için ortaya çıkarmamız gereken temel sorunlardan kaynaklanmaktadır.
Öncelikle, bu ilişkisel test hakkında bilgi sahibi olmayanlara bunun hiçbir şekilde konvansiyonel olmadığını söylemekte yarar var. Orman testi, normal klinik pratiğin bir parçası olmak için yeterli güvenilirliğe ve geçerliliğe sahip değildir. Bununla birlikte, bağlam ile ilişkisini ve oluşturulduğu teorik çerçeveyi göz ardı edemeyiz. Şüphesiz, hesaba katmaya değer bir testtir.
Orman testi, her bir hastanın korkularını, engellerini ve en derin çıkarlarını ortaya çıkarabilen projektif bir testtir.
İlişkisel psikanaliz
İlişkisel psikanaliz, bildiğimiz modern bir psikoterapi türünü daha da geliştiren bir psikanaliz türüdür. Temel amacı, insanın duygusal gelişimini teşvik etmektir. Bunu yapmak için bizi sınırlayan ve bize acı veren engeller ve tıkanıklıklarla uğraşmak durumundadır. Bu yaklaşımda, ve sadece bir örnek olarak, klasik id, ego ve süperego kavramları bir tarafa bırakılmıştır.
İlişkisel psikoterapistin yapmak istediği, hastayı “yeniden inşa etmektir”. Bunu akılda tutarak, çevresiyle daha sağlıklı bir şekilde etkileşim kurabilmesi ve ilişki kurması için ona rehberlik edecektir. Dünyayı her açıdan korkusuzca gözlemleyebilmek için onu eğitecektir. Ayrıca, zihninde daha önce girmeye cesaret edemediği karanlık alanlara gitmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, orman testi, hastanın temel özelliklerini tanımak için iyi bir adımdır.
Orman testi neyi değerlendirir ve kökü nedir?
Orman testi, bir yetkinliği ya da kabiliyeti değerlendirmek yerine, bir kişinin duygusal dünyasına bakmayı amaçlar. Blogumuzda, sözde projektif testler hakkında birden çok makaleyle konuştuk. Böyle bir örnek, ağaç testi ya da aile testidir. Aslında bunlar bir değerlendirmeyi tamamlamaya hizmet eden psikolojik araçlardır.
Tek başına uygulandıkları zaman asla geçerli bir değerlendirme biçimi olamazlar. Görüşme, gözlem ve kanıtlanmış güvenilirlik ve geçerliliği olan diğer psikolojik testler gibi diğer stratejilere ihtiyaç vardır. Tüm bunlar, yeterli tanıya ulaşmak için ya da prosedürün ilk adımını atmak için bir başlangıç noktasıdır. Bu test, ilişkisel psikanaliz yaklaşımında aşağıdaki nedenlerden ötürü diğerlerinden daha fazla kullanılır:
- Hastanın duygusal durumunu ortaya çıkarır.
- Olası çözülmemiş çocukluk çatışmalarını ve geçmişin insanda şimdiye bıraktığı yükü görmemize imkan sağlar.
- İyileştirme için stratejileri görebilirsiniz.
- Güçlü değerleri ortaya çıkarır.
- Hastanın hayatındaki önemli kişileri ortaya çıkarır.
- Kişinin korkularını ortaya çıkarır.
- Kişisel istek ve beklentilerini gösterir.
Psikanalizde bir araç olarak orman
Orman, herhangi bir kültürde çok net mistik ve duygusal bileşenlere sahip bir senaryodur. Carl Jung, bunu “arketipler ve kolektif bilinçaltı” kitabında açıklamıştır. Bu senaryolarda hayatımızdaki gizli tehlikeler ve korkuları bulabildiğini gösterdi. Bir bakıma, onların içine bir seyahat düzenlemek, bazen, varlıklarımızın en derin kısımlarını yeniden keşfettiğimiz bu atasal geçmişe dönüş anlamına gelir.
Orman, psikanalizde bilinçaltının yansıması olarak düşünülür. Bazı fobilerimizin bazen rüyalarda kendini gösterdiği sembolik bir ilişkidir. Bunlar arasında karanlık korkusu, batma ya da bir deliğe düşme korkusu ya da böcek ya da vahşi hayvan korkusu sayılabilir.
“Evrene ulaşmanın en net yolu vahşi bir orman yolundan geçer.”
– John Muir
Orman testi nasıl uygulanır?
Orman testi bir görselleştirmeyle başlar. Terapist hastayı sorulara yönlendirir ve ardından cevaplarından çıkan sonuçlara işaret eder. Test basittir. İhtiyacınız olan tek şey rahat ve güvenli bir ortam yaratmaktır, böylece kişi bu iç yolculuğu doğal olarak gerçekleştirebilir.
İlk adım, hastayı bir ormanı hayal etmeye davet etmektir. Hastanın tek başına ağaçlarla çevrili sessiz bir ortamda yürüdüğünü hayal etmesi sağlanır. Kendini orada görebildiği zaman zaman, analist aşağıdaki soruları soracaktır:
- Ağaçlar çok seyrek mi? Yoğun, kıvrımlı bir orman mı yoksa belirli bir düzeni var mı?
- Kolaylıkla yürüyebiliyor musunuz yoksa birçok engeli aşmak zorunda mı kalıyorsunuz?
- Gündüz mü gece mi?
- Orman sağlıklı mı yoksa yanmış ya da ölüyor mu?
- Yürürken bir anahtar bulacaksınız. Onunla ne yapacaksınız?
- Yürümeye devam edince bir hayvanla karşılaşıyorsunuz. O hangi hayvan? Bu hayvan sizi tehdit ediyor mu? Ona dokunmak için yaklaşmaktan korkuyor musunuz?
- Daha sonra bir eve varıyorsunuz. Kapıyı çalıyorsunuz ve biri açıyor. O kişi kim?
- Son olarak kendinizi o eve girerken hayal edin. İçeridesiniz ve birden her şey kayboldu. Birkaç saniye için, her şey bomboş çünkü başka bir yere varıyorsunuz. Oranın neresi olduğunu söyleyin.
- Ne gördüğünüzü ve ne hissettiğinizi anlatın.
Sonuç
Orman testini oluşturan sorular çok açıcı bir içsel yolculuğa şekil verir. Hasta bu egzersize istekli şekilde katılır ve bunu uygularsa, analizi yapacak kişi çok kullanışlı bilgilere ulaşabilir.
Ormanın durumu ve şekli (yanmış, düzgün, karmaşık, kuru vb.) aracılığı ile kişinin duygusal durumuna dair bir düşünce edinebiliriz. Saklı korkuları, hayatındaki en önemli insanları ve en önemli senaryoları görebiliriz. Bu bilgi görüşmeler ve başka testlerle kombine edildiği zaman ilişkisel psikanaliz terapistleri için çok faydalı olabilir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.