Korkularınız Kılık Değiştirebilir

Korkularınız Kılık Değiştirebilir
Alicia Escaño Hidalgo

Yazan ve doğrulayan psikolog Alicia Escaño Hidalgo.

Son Güncelleme: 22 Aralık, 2022

Korktuğunuzda bunu söyleyebilmeniz her zaman kolay değildir. Tüylerinizin ürperiyor olmasını sanki bir zayıflık göstergesi olarak yorumlarsınız. Ancak bu düşünce tamamen yanlıştır.

Korkmak, insan olmanın en doğal özelliklerinden birisidir, özellikle hayatta kalmak söz konusu olduğunda korku insana fayda sağlar. Eğer bu hoş olmayan duyguyu hiç hissetmemiş olsaydınız muhtemelen bugün burada olamazdınız. Muhakkak ki sizi daha cesur olmaya iten ve bazı konularda umursamaz olmanıza engel olan duygu aslında budur.

Herkes korkuyu deneyimlediği halde, bu durumu normalleştirmek çoğu insan için hala zordur. Korkunuzun bir zayıflık göstergesi olmasından korkarsınız ve bu nedenle çevrenizdekilerin sizi küçümseyeceğini düşünürsünüz. 

Çok az insan korku duyan kişilerle empati kurar. Buna karşın herkes bir şeylerden korkmaktadır aslında. Bu durumu saklamayı tercih edersiniz, çünkü olumsuz anlamda eleştirilmek istemezsiniz. Zayıf ya da daha az değerli görünmek istemezsiniz. Böylece korkularınıza maskeler takarsınız ve onları bir tarafa itersiniz. Çoğu zaman sırf korkutucu bulduğunuz için bazı durumlarla karşılaşmayı reddedersiniz.

Sonuç olarak içinizdeki korku kılık değiştirir ve daha da güçlenir. Yüzleşmek istemediğiniz durumların üstesinden gelmeniz gitgide daha da zorlaşır. Korkularınızın başka şekillere nasıl büründüğünü öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.

Korku kılık değiştirir: tembellik… “Bunu yapmak istemiyorum”

Bir şeyden korktuğunuz zaman, korkularınızla yüzleşme çabasından sizi uzaklaştırması için tembelliği seçersiniz. Tembellik, korkularınızı saklamanız için size bir yol sunar. Korkuya sebep olan durumlardan kaçabilmeniz için bu şekilde bir bahane üretirsiniz. “Bunu yapmak istemiyorum” veya “Bu işi yarın halledeceğim” gibi cümleler aslında korkularınızla ilgilidir. Bu şekilde korkularınızın sebep olacağı olumsuz sonuçlardan kaçınmaya çalışırsınız.

Eğer korkularınızı bu şekilde saklamak istemiyorsanız, bu konudaki tutumunuzu değiştirmeniz gerekmektedir. Hedefleriniz sizi korkutabilir veya son derece zorlu zamanlar sizi bekliyor olabilir, ancak ilerleyebilmeniz için bu konuda bir adım atmalısınız.

Korkunun bir diğer farklı hali: “Sıkıldım”

Korkunun bir diğer kılık değiştirmiş hali de sıkıntı durumudur. Eğer bir probleminiz varsa ve bu sorunu çözerken kendinizi tehlikede hissediyorsanız korkarsınız. Gerçekten tehlikeli veya değil, önemli olan sizin ne bu durumla ilgili ne hissettiğinizdir. Böyle bir durumda, bu sorunla baş etmek ve savaşmak yerine konuyla ilgili sıkıldığınızı söylemeniz kolayınıza gelir. 

çimlerde uzanan ayaklar

Örneğin, bir konuda konuşmak sizi korkutuyor, çünkü içten içe bu konuyla ilgili konuşmaya başladığınızda eleştirilmekten korkuyorsunuz. Böyle bir durumda bu konuyu sıkıcı bulduğunuzu söylemeniz sizin için çok daha kolay olacaktır (bu konu hakkında hevesli olsanız dahi).

Bu şekilde, kaçtığınız konuşmadan sıyrılmak için bir bahaneniz olmuş olur ve korku duyduğunuzu da belli etmemiş olursunuz. Ancak, topluluk önünde konuşurken anksiyete yaşadığınızı söylerseniz, insanlar sizi olumsuz olarak yargılamaz ve üzerinizde baskı hissetmemiş olursunuz. 

Yaptıklarınızdan ne kadar keyif aldığınıza odaklanarak, korkularınızın sıkıntı olarak ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz. Olumlu şeylere odaklanın ve her deneyimden en iyi sonucu elde etmeye gayret edin.

Korku yine kılık değiştiriyor: “Zaten kimse fark etmeyecek”

Bu yalanı, yanlış bir şey yaptığınızda bu durumun sonucundan kaçabilmek için kullanırsınız. Bunu söyleyerek, kabul görülmesi daha kolay olan bir maske taktığınızı zannedersiniz. Bu tür yalanları sıklıkla söylemeseniz bile, bu şekilde davranmaya devam ettiğiniz sürece sadece korkularınızı daha çok beslemiş olursunuz.

Yalan söylediğinizde, size ait olmayan bir parçanızı resmetmiş gibi olursunuz. İnsanlar da, bu size ait olmayan sonradan uydurulmuş parçayı tanırlar.

gözü sarılı kadın

Bir şeyi saklıyor olmak insanı korkutur, ancak bu konu hakkında yalan söylemek ya da bahaneler üretmek sadece kısa vadede rahatlamanızı sağlar. Anksiyetenizin ortaya çıkmasını önler, anlık olarak daha iyi hissetmenize neden olur. Ancak bu şekilde davranarak asıl probleminizi çözmemiş olursunuz, uzun vadede aşmanız gereken sorunları aşamamış olursunuz. 

Eğer korkularınıza farklı şekiller veriyor ve onları saklıyorsanız, bu şekilde korkularınızla yüzleşmeyi daha da  zor hale getiriyorunuz ve hayatta ilerlemeniz gitgide güçleşiyor. Bu konuda yapılacak en mantıklı şey, herkesin zaman zaman bir şeylerden korktuğunu ve bu duyguyu hissetmenin normal olduğunu kabul etmek olacaktır. Bu duyguyu yaşamaya hakkınız olduğunu kabul edin ve bu hissinizin üstünü tembellikle, sıkıntıyla veya yalanlarla örtmeyi bırakın. Korkularınızla yüzleşmekten korkmayın artık!


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.