Logo image
Logo image

Onay İhtiyacınızı Ele Veren 5 Tavır

3 dakika
Onay İhtiyacınızı Ele Veren 5 Tavır
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Alicia Escaño Hidalgo
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Tanınmış bilişsel psikoloji uzmanı Albert Ellis, irrasyonel inançların listesinin en üstüne “onaya ihtiyaç duymak” maddesini koymuştur. Birçoğumuz bu gerçekçi olmayan fikir yüzünden gereksiz yere acı çekiyor. Mutlu olmak için hayatımızdaki hemen hemen tüm önemli insanlardan onay ve kabul görmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Bu fikir neden gerçekçi değil? Çünkü herkesi memnun etmeyi asla başaramayız. Herkesin kendi kişisel değerleri, standartları ve görüşleri vardır ve bunlar her zaman sizinkilerle uyuşmaz. Daha iyi ya da kötü değildir bu fikirler, sadece farklıdır.

Ne kadar uğraşırsak uğraşalım herkesi memnun edemeyiz. Ayrıca samimiyetimize son vermiş oluruz böyle yaptığımızda. Ardından kaygı ve hatta reddetme gelir.

Belirli insanların bizi sevmesini istemekle aynı şey değildir bu. Bizler sosyal varlıklarız, bu yüzden hepimiz sevildiğimizi hissetmeyi istiyoruz. İnsanların plan yaparken bizi düşünmelerini istiyoruz, övülmekten ve bir sosyal grupta kabul edilmekten hoşlanıyoruz.

Ancak bu şeylere mutlak bir şekilde ihtiyaç duymuyoruz. Kendimize bunun aksini söylersek, kontrol edemeyeceğimiz bir şeye köle olarak acı çekeriz: diğer insanların bizi sevip sevmemesi.

İnsanlar mutlu olmak için başkalarının sevgisine ihtiyacımız olduğunu düşünüyor. Ancak,aslında ihtiyacımız olan şey öz sevgidir. Eğer kendimizi seversek, diğer insanlarla daha iyi ilişkiler kurarız ve etrafımızdaki insanlar tarafından daha fazla seviliriz.

Abartılı bir onay ihtiyacına sahip olmak aslında ilişkileri daha da kötüleştiriyor. Kendi kendini gerçekleştiren bir kehanettir: yanlış yönlendirilmiş eylemlerimiz, irrasyonel inançlarımızı onaylama eğilimindedir. Aşırı yüksek bir onay ihtiyacına sahip insanların tipik davranışların neler olduğunu görmek ister misiniz? Okumaya devam edin…

Some figure

Onay gereksiniminizi ele veren davranışlar

Yaptığınız her şeyi haklı çıkarmak ve çok fazla açıklamada bulunmak

Diyelim ki belli bir kişi eylemlerinizi onaylamıyor ve siz de bunu öğrendiniz. Durumun kontrolünü ele geçirmenin bir yolu olarak, yaptığınız her şeyi haklı çıkarırsınız. Diğer kişiyi haklı olduğuuzna ikna edebileceğinize inanırsınız.

Ancak bunun gerçekleşmesi pek olası değildir. Kişisel görüşler, gerekçeler veya açıklamalar nedeniyle nadiren değişir. Yapılacak en mantıklı şey, diğer kişinin fikrini kabul etmek ve onunla iyi bir ilişki kurmaktır. Bu küçük, önemsiz farkı unutmaya çalışın.

Zihnini değiştirmek

Zihnimizi değiştirebilmek olgunluk ve zihinsel esnekliğin bir göstergesidir. Ancak, yalnızca etkileşimde olduğumuz kişi bizi ikna etmeye çalıştığında. Başkalarının sizi sorgulayacağından ve onaylamayacağından korktuğunuz için fikrinizi sürekli değiştirirseniz, gerçekçi olmayan bir onaylama isteğinin kurbanı olursunuz.

Farkındayız ki, insanlarda en çok değer verdiğimiz şey, kendileri olmalarıdır. Güçlü ve kendinden emin olan insanlar bizi çeker. Bu yüzden, güçlü yanlarınıza sadık kalın ve diğer insanların sizinle aynı fikirde olmayabileceği gerçeğini kabul edin.

Diğer insanlara kızmak

Birinin size katılmadığı her seferinde çıldırmak aslında onay için bir çığlıktır. Sorun şu ki, öfke başkalarının onayını almanın en iyi yolu değildir. Aslında, böyle bir olumsuz duygu aslında insanları uzaklaştırır. Sonuç olarak, yapmaya çalıştığınız şeyin tersini yapma olasılığını artırırsınız. Sonunda elinizde reddedilme ve nahoş öfke hissi kalır.

Belki de eleştiriyi aşmanın en iyi yolu, diğer kişinin bakış açısını kabul etmek ve kendi görüşünüzü girişken bir şekilde ifade edebilmektir.

Sosyal medyada kaç beğeni aldığınızı kontrol etmekten kendinizi alamıyorsunuz

Bugün yaşadığımız teknoloji çağı, onay ihtiyacımızı benzersiz ve çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Sürekli resimlerini internete koyan kaç kişi tanıyorsunuz? Gerçek şu ki, bu davranışın ardında umutsuz bir onay ihtiyacı var. Aldıkları “beğeni” veya yorumların sayısı sadece davranışları güçlendirir.

Sanal arkadaşlarınızın onayına köle olmayın. Çok fazla “beğenme” elde edemezseniz, ezileceksiniz.

Some figure

Aynı fikirde olmadığımızda bir şey söylememek

İnsanlar çoğu zaman sevmediğimiz şekillerde hareket eder ve bunu boşveririz. Hepimiz hata yaparız ve bu hatalar düzeltilebilir. Ancak sorun, diğer kişiye hatalarını düzeltme fırsatı vermediğinizde ortaya çıkar. Başka bir sorun ise, sizinkiyle uyuşmayan bir fikre saygı duymamanızdır.

Onaylamadan korktuğunuzda, sessiz kalıyor ve duygularınızı ifade etmiyorsunuz. Ve size ait olduğunu düşündüğünüz şeyi savunmuyorsunuz. Sadece mutsuzluğunuzu içinizde tutuyor, hislerinizi yutuyor ve kendinizi berbat hissediyorsunuz. Bunun yerine yapabileceğiniz şey kendinizi sakin ve iddialı bir şekilde ifade etmektir. Eğer durumu düzgün bir şekilde hallederseniz, her iki insan da tatmin olabilir.

Mutlu olmak için tüm dünyayı memnun etmek zorunda değilsiniz. Çevrenizdeki bazı insanlar sizi seviyorsa, gerçekten kutsanmış olmalısınız. Kontrolümüzde olduğunda, nazik ve kibar olmaya çalışmalıyız. Ancak, aynı zamanda hata yaptığımızı ve diğer insanlardan farklı görüşlere sahip olduğumuzu unutmayın.

Herkesle arkadaş olmak ya da gittiğimiz her yerde insanlar tarafından sevilmek zorunda değiliz. Gerçekten önemli olan şey, eylemlerinizin sizin onayını almış olmasıdır. Ayrıca farklı fikirde olduğunuzu saygılı bir şekilde ifade etmeyi de öğrenmelisiniz.

Bunu yapın ve sevginin bir bumerang gibi geri döndüğünüzü göreceksiniz. Kendinizi ne kadar severseniz, başkaları da sizi o kadar çok sevecektir. 

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.