Logo image
Logo image

Olumlu Bir Tutumla Hayatınızı Değiştirin

3 dakika
Olumlu Bir Tutumla Hayatınızı Değiştirin
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Fátima Servián Franco
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bizim kuşağımız, insanları neyin mutlu ettiği gibi önemli konulara bilimsel olarak yaklaşan çalışmalarla ilk ilgilenen kuşak oldu. Bu tür sorulardan yola çıkıp ulaşılan bazı sonuçlar, dünyaya bakış şeklimizi değiştirdi. Mesela bugün, olumlu bir tutuma sahip olmanın ruhsal durumumuz üzerinde fazlaca etkili olduğunu biliyoruz.

Artık biliyoruz ki, mutlu insanlar aynı durumları değil, dünyayı belirli bir pencereden görüyorlar. Olumlu tutum, olağanüstü sonuçlar doğuran düşünce, olay ve sonuçlar zincirini tetikler. Böylece, olumlu bir tutum takınmayı ve iyi düşünceler geliştirmeyi öğrenmek günlük hayatımızdan keyif almamızı sağlar.

Psikolojinin temel prensipleri, bize her birimizin hayata dair tutumumuz konusunda sorumlu olduğunu söyler. Bu nedenle, bizim kuşağımız olağanüstü bir avantaja sahip. Aklımızın gücünün farkında olarak bizden önceki nesillerden daha mutlu olabiliriz.

“Tutumlar bulaşıcıdır. Sizin tutumunuz bulaştırılmaya değer mi?”

– Dennis ve Wendy Mannering

Hangi tutumlar aklımız için sağlıklı?

İyi bir akıl sağlığından kaynaklanan olumlu tutum, sağlıklı bir hayata ulaşmamızı sağlayabilir. Dahası, bu olumlu tutum görece sağlıklı kişilerden ciddi sağlık sorunları yaşayanlara, hatta anksiyete ya da depresyon gibi rahatsızlıklardan muzdarip olan kişilere kadar herkes için harika faydalar sağlar. 

Some figure

İçinde bulunduğumuz durumları her zaman değiştiremesek de, sahip olduğumuz nitelikler ve sınırlar üzerine elimizden geldiği kadar çalışabiliriz. Her şeyi yapamayız, ancak maksimum derecede performansa sahip olmak ve kendimizden olabildiğince memnun hissetmek için elimizden gelen her şeyi yapabiliriz. Ama bütün bunları ancak olumlu bir tutuma ulaştığımızda başarabiliriz.

Sağlığımız üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri yüzünden ruh halimiz oldukça önemlidir. Bu bilgi, Heidelberg Üniversitesinden Profesör Hans Eysenck ve ekibi tarafından yürütülen 10 yıllık çalışmayla kanıtlandı. Çalışmanın sonuçları olumsuz düşünmenin sağlıksız fiziksel alışkanlık ve davranışlardan daha zararlı olduğunu ortaya koydu.

Sağlıklı alışkanlıklar geliştirmenin yolları

  • Basitleştirin. Takınabileceğiniz en iyi tavırlardan biri, ihtiyaçlarınızı minimuma indirmektir. Mutlu olmak için ihtiyaç duyduğunuz gereksiz şeyler ne kadar fazlaysa olumlu yaşayabilmek sizin için o kadar zor olacaktır.
  • İlişkiler kurun. Olumlu bir tutuma sahip olabilmek için, ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda destek alabileceğiniz ve ilişkilerinizi sürdürebileceğiniz yakın bir sosyal çevre yaratmak önemlidir.
  • Yaratıcılığınızı geliştirin. Yaratıcılığınızı geliştirmek, nöronlarınızın yeni deneyimler ya da yeni şeyler öğrenmek için daha kolay adapte olabilmesini sağlar.
  • Entellektüel merakınızı keskinleştirin. Bazı çalışmalara göre, yeni deneyimlere karşı açık bir tutuma ve daha dışa dönük bir kişiliğe sahip olan kişiler daha uzun yaşama eğilimindedirler. Buna ek olarak, bu kişiler daha iyi çalışan bir bağışıklık ve kardiyovasküler sistemlerine sahiptir.

“Hoşlanmadığınız bir şey varsa, değiştirin; değiştiremiyorsanız, bunun hakkında düşünme şeklinizi değiştirin.”

Kuşağımız hayata karşı tutumunu değiştirdi

Görebileceğimiz gibi, bizim kuşağımız mutluluğun dışsal durumlara değil, kendi ruh halimize bağlı olduğunu anladı. Dünyayı görme biçimimiz hayatlarımızı kontrol ediyor. Bu, hepimizin sahip olduğu ve iyi ya da kötü günün 24 saati işleyen gizli bir güç. Bu nedenle, bundan nasıl yararlanacağımızı ve bu olağanüstü gücü nasıl kontrol edeceğimizi bilmek çok önemlidir.

Some figure

İnsanlar birbirine fazlasıyla benzer ancak küçük farklılıklar çok farklı şekillerde yaşamamıza sebep olur. Aramızdaki en büyük farklılıklardan biri tutumlarımızdır. Referans noktamız fark etmez: Olumlu bir tutuma sahipsek ve elimizden gelenin en iyisini yapmak için sürekli gayret edersek en sonunda sorunlarımızın üstesinden geleceğiz.

Olumlu tavır kendimize neyin yapılamayacağını söylemek yerine nasıl yapabileceğimizi sormaktır. Bu nedenle, bu dünya görüşünü geliştirmeyi başarabilirseniz hayatınızın nasıl hızla daha iyiye gittiğini fark edeceksiniz.

“Hayata dair tutumumuz, hayatın bize karşı tutumunu belirler.”

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.