Kendimize Öncelik Vermek, Sağlıklı ve Özverili Bir Harekettir

Kendimize Öncelik Vermek, Sağlıklı ve Özverili Bir Harekettir
Valeria Sabater

Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Kendinizi ilk sıraya koymak, sağlıklı, yararlı ve gerekli bir uygulamadır. Bu bencillik değildir, çünkü aynada gördüğümüz kişi için değişmeyen, bahanesiz ve yargısız bir sevgi duymak, kendimize bakmak demektir.

Kendi kişisel refahımıza ve yaşam kalitemize yatırım yapalım. Üstelik, hak ettiğiniz gibi kendinize bakarsanız, başkalarına da bakabilirsiniz.

İlginç bir şekilde Sokrates, öğretisinin bir bölümünü kendine bakma kavramı ya da daha sonra “epimeleia heautou” olarak adlandırdığı kavram üzerine odakladı.

Daha sonra, Michel Foucault bu fikri biraz daha analiz edip aşağıdaki sonuca gelecekti. Bir kişi ancak gerçekten kendini tanımaya, kendine bakmaya ve kendisini beğenmeye başardığında, gerçek özgürlüğe erişebilir.

“Kendinizi sevmiyorsanız, başka hangi sevgiye heves edebilirsiniz ki?”

– Walter Riso

Gerçek şu ki, çoğumuz ne zaman ve niçin kendimizi sevmenin bize bencilce bir davranışmış gibi öğretildiğini bilmiyoruz. Terminolojiler karışıktı, fedakarlık ve diğer insanlara saygının kendine-sevgi ile uyumlu olmadığına veya kendimizi ilk önce yapmamız gerektiği gibi koyduğuna inanmamıza neden oldu. Ama bu yanlış bir inançtı.

Ve neredeyse farkında olmadan, fedakarlık temelinde ilişkiler kurarız. Başkalarına ne kadar çok şey verirsek o kadar çok seveceğiz ve bizi takdir edeceğini düşünürüz.

Ancak yaptıklarımız yol kenarı ile kendini beğenmişliği bırakmaktır. Geriye dönüp bakmıyoruz ve doğru olanı yaptığımızı, bizden beklenenleri yerine getirdiğimizi düşünüyoruz.

Bu sağlıksız uygulamayı durdurmaya çalışmalıyız. Neden mi? Aslında bu durum problemlerimizin çoğunu tetikliyor: hayal kırıklığı, kaygı, uykusuz geceler ve hatta fiziksel acılar…

kafasında kuş, elinde çiçek olan örgü saçlı kız

Kendimize öncelik vermeyi bırakırsak, kendimizi tüketiriz

Kendinize öncelik vermeyi bırakıp aklınızı “Şunu yapmalıyım”, “yardım etmeliyim” ya da “oraya gitmemi bekliyorlar” gibi fikirlerle doldurursanız, sonunda kendinizi tüketirsiniz.

Bu durum enerjinizi, kimliğinizi, arzularınızı ve en önemlisi benlik saygınızı yok eder. En zor olan da, bazen bu şeyleri düşünmeden yapıyor olmamız. Bir an için durup o iyiliği gerçekten yapmak isteyip istemediğimizi sormuyoruz.

Psikologlar, yalnızca otomatik olarak bir şeyler yapma tuzağına düştüğümüzü ve daha sonra bu eylemleri doğal ve gerekli gibi rasyonalize ettiğimizi açıklıyor. Başkalarına yararlı olursak o zaman değerli olduğumuzu düşünüyoruz. Sevdiklerimiz tarafından bize ihtiyaç duyulursa, sevileceğimizi sanıyoruz.

Bazen bu üçlü kural, beklenen sonuçları vermez. Esasen nadiren olur bu.

Bu durumlarda yaşanan şey, üzücü olduğu kadar da yıkıcıdır. Çabalarımız ve sürekli fedakarlıklarımıza değer verilmediğini düşündüğümüzde kendimize dair çok eleştirel bir görüş geliştiririz. Çok saf olduğumuz, kendimizi adadığımız ve her şeye inandığımız için kendimizi suçlarız.

İçimizdeki ses bazen çok zalim olabilir. Bu olduğunda somatizasyon (Briquet Sendromu) ortaya çıkar. Kas ağrısı, yoğun bir yorgunluk, sindirim problemleri, baş ağrısı, hatta saç dökülmesi…

Kendimizi yalnızca başkalarının ihtiyaçlarını karşılamaya terk ettiğimizde yıpranır ve tükeniriz. Öyle ki sonunda kendi ruhumuzu, umudumuzu ve kimliğimizi kaybederiz. Bu gerçekleştiğinde yaşayacağımız ilk şey, derin bir fiziksel yorgunluk ve yoğun bir zihinsel bulanıklıktır…

“Kendinize hizmet etmeyi” öğrenin

Bu gibi birçok kişi, başka yerlerden, diğer dünyalardan izlerle seyahat eden trenler gibi, diğer insanların takvimlerine sıkışmış durumda. Onların olmayan yükleri taşıyor ve tek bir gün bile dinlenmiyorlar. Kendileri olmak, kendilerine iyi bakmak ve istediklerini yapmak için bir gün.

Uzun süre bu durumda olmak psikolojik dengesini ve sağlığımızı tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle bu ataletten kurtulmayı ve kendinize yeni bir odaklanma önermekteyiz.

saçları savrularak yürüyen kadın

Kendimizi ilk sıraya koymak: bunu 4 adımda gerçekleştirebilirsiniz

  • Zaman. Kendilerini ilk sıraya koymayı bırakan insanlar, sürekli olarak otomatik bir şekilde “evet” der. Her rica için bu sihirli sözü söylememeyi imkansız olarak görürler. Bu dürtüyü durmamız gerekir.

Birisi bir şey istediğinde, önerdiği veya talep ettiğinizde, ilk başta yapılması gereken en iyi şey sessiz kalmaktır. Derhal yanıt vermemekten kaçınmalıyız, böylece birkaç dakika düşünebilir ve bizden yapmamızı istedikleri şeyleri yapmak isteyip istemediğimizi dürüstçe değerlendiririz. “HAYIR” demeyi öğrenin.

  • Bakış açısı. Kendimize bakmayı öğrenmek için çevremize olan uzaklığımızı uzatarak ya da kısaltarak kontrol etmeyi öğrenmeliyiz. Bir kişinin yaptığı şeye çok alışarak bakış açısını tamamen yitirdiği zamanlar olur.

Dolayısıyla, “İstemiyorum, yapamam, bugün kendimi ilk sıraya koyuyorum” demek dünyanın sonu değildir.

  • Yardımcı sözler. İhtiyaçlarımızı, kimliğimizi veya boş zamanımızı korumamıza yardım edecek küçük bir söz koleksiyonuna sahip olmak faydalı olacaktır.

“Üzgünüm ama şu an benden istediğin şeyi yapamam”, “Beni düşünmene sevindim ama biraz kendime zaman ayırmam gerek”, “Şu an benden istediğin şeyi yapmayı canım istemiyor, biraz yalnız zaman geçirmem gerek.”

  • Belli konuşmaları durdurun. Hepimiz bu konuşmaların nasıl başladığını biliyoruz, bir ricayla sonlananlar. Konuşma iyi gitmektedir ta ki birden diğer kişi bir iyilik isteyip de bütün neşemizi kaçırdığında. Genelde bunu yapacağımızı farz ederler.

Artık alet çantamızda bazı stratejiler olduğuna göre bunları mümkün olan en kısa sürede nasıl kullanacağımızı biliyoruz. Kendimizi tüketmeyi bırakıp girişken davranacağız.

Kendimize öncelik vermek önemlidir

Özetlemek gerekirse: bu 4 adımı bir gecede öğrenmeyeceksiniz. İrade gücümüzü kullanır ve kendimize daha iyi bakmak için kesin karar verirsek ve kendimizi ilk sıraya koymanın gerçekten özverili ve gerekli bir eylem olduğunu anlarsak, her gün bunda daha iyi olacağız: diğer insanlarla ama aynı zamanda da kendimizle ilgilenmek.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.