Midoreksiya nedir?
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Yaş ve onu algılayış biçimimiz, olduğumuzdan yaşlı veya genç hissetsek de düşünme ve davranış şeklimizi etkiler. Midoreksiya, kişinin gençliğini korumaya çalıştığı bir özgüven krizi olarak ortaya çıkar.
Diego Portales Üniversitesinde profesör olan Daniel Carrasco’ya göre midoreksiya çevreden bağımsız bir içimde ortaya çıkmaz. Aksine ortaya çıkışına neden olan şey çevredir.
Batı toplumunun yargılayıcı doğasına bağlı olarak bu bozukluk 40 ila 50 yaş arası kadınlarda daha sık ortaya çıkmaktadır. Gençliklerini ikinci defa yaşamaya çalışırlar ve sonucunda dış görünümlerine daha dikkat ederler.
Midoreksiya ve boş zaman aktiviteleri
Midoreksiya kişinin gençliğini mümkün olduğunca korumaya çalışmasını sağlar. Bu tavır hayatlarında dış görüntülerinin ötesine geçen değişiklikler yapmalarına teşvik eder.
Bu nedenle midoreksiyaya sahip insanlar daha genç insanlarla plan yapmaya vakit ayırırlar. Örneğin belirli barlara ve restoranlara gitmek veya rastgele aktivitelerle dolu bir seyahat planlamak.
Midoreksiyanın pozitif yönü
Midoreksiya negatif bir şey, kendi yaşını kabul etmeyen veya yaşlanmaya direnen insanların sahip olduğu bir bozukluk gibi görünse de iyi “yan etkileri” de olabilir.
Midoreksiya yaşın hayattan keyif almak için bir bahane olmasına müsaade etmeden kişinin bir kere daha gençliğini yaşamasınoıı sağlayabilir. Genç bir hayat stili yaşamak için çaba sarfetmek korkunç ve monoton hayatlara takılı kalmaktan kaçınmaya yardımcı olabilir.
Midoreksiya ayrıca yaşla ilişkilendirilen psikolojik zorlukları da aşmamıza yardımcı olabilir. Çok yaşlı olduğumuzu düşündüğümüz için aklımıza bile gelmeyen deneyimleri yaşamamız için bizi cesaretlendirir.
Örneğin egzotik mekanlara yolculuk etmek veya yaşımıza uygun olup olmadığını düşünmeksizin ekstrem sporlarla ilgilenmek gibi.
Dahası, bu bozukluğun bir başka ilginç faydası da daha genç insanlarla arkadaşlık kurma ihtimalidir. Onların alışkanlıklarını kazanmak farklı bir nesilden insanlarla ortak noktalarmız keşfetmemize yardımcı olabilir. Ayrıca, ailemizin daha genç üyelerini anlayabilmemizi de sağlar: çocuklarımız, yeğenlerimiz ve torunlarımız.
Yaşlılar için Midoreksiyanın faydaları
Yaşlı insanlar kendilerini genç hissetmek istediklerinde genellikle bir spor seçerek başlarlar. Bu elbette sağlığa oldukça faydalıdır. Birçok yaşlı insanın durağanlaşmaya eğilimi vardır bu da fiziksel engellerini artırır. Bu ayrıca onları hastalıklara karşı daha hassas hale getirir.
Başkaları ise “dijital” bir dönüşüm geçirerek yeni teknolojileri kullanmayı öğrenir.
Bu nedenle, yaşımızın farkında olmak önemli olsa da yaşı öznel bir şey olarak nitelendirmek de önemlidir. Yaşlanmanın neden olduğu fiziksel engeller istisnası haricinde 50 ya da 60 yaşında olmak hayattan keyif almaya engel olmamalıdır.
Ayrıca, ortalama yaşam süresinin de son yıllarda oldukça yükseldiğini de unutmamalıyız, bu nedenle elimizden geldiğince genç ruhumuzu korumalıyız. Bu sebeple, midoreksiya hayatımıza negatif şeyden çok pozitif şey katar. Gençliğin çekiciliğinin keyfini çıkarmamızı ve yaş sınırlarını aşmamızı sağlar.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Jacques, E. (1965). Death and the mid-life crisis. International Journal of Psychoanalysis. https://doi.org/10.1016/j.matdes.2014.06.049
- Houtz, J. C., & Krug, D. (1995). Assessment of creativity: Resolving a mid-life crisis. Educational Psychology Review. https://doi.org/10.1007/BF02213374
- French, S. (1995). Mid-life crisis. New Statesman & Society. https://doi.org/Article
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.