Kendinizi Affetmenin Önemi
Bağışlama, belirli bir kişiye veya duruma karşı öfke, küskünlük veya intikam arzusu duygularını geride bırakmak için bilinçli ve gönüllü bir karar olarak tanımlanabilir. Bu nedenle, affetmenin başkalarını nasıl yargıladığınızla ilgili olarak etik ve ahlaki sonuçları vardır. Ayrıca, yargılama şekliniz, onlarla bağlarınızı korumanıza izin verir. Ancak, başkalarını affetmek genellikle kendinizi affetmekten daha kolaydır. Bunun neden olduğunu kendinize sorabilirsiniz. Gerçekten de, kendi eylemlerinizi yargılamada neden bazen bu kadar katı davranıyorsunuz?
Bu yazıda, kendinizi affetmenin ne anlama geldiğini ve zihinsel sağlığınız için neden önemli olduğunu açıklıyoruz. Ayrıca kendinizi affetmenin öneminin nasıl daha fazla farkına varabileceğinizi de keşfediyoruz.
Kendinizi affetmenin boyutları
Kendinizi affetmek, neden olduğunuz herhangi bir hasarın farkına vardığınız, onu onarmaya çalıştığınız ve kendinizi kınama ve suçluluk duygularınızı ortadan kaldırdığınız veya azalttığınız süreç olarak tanımlanmıştır.
Kendinizi affetmek, kendini kınama duygularını deneyimlemeyi gerektirir. Bunların yerini daha sonra hatalarınızı düzeltme ihtiyacı duygusu alır. Ancak, kendinizi affetmeyi kendinize düşkünlük, kendinizi kandırma ve narsisizm ile karıştırmamaya dikkat etmelisiniz.
Örneğin, eski bir defteri kapamak ve kendiniz hakkında daha iyi hissetmek için basit bir arzu, kendini affetme arayışıyla karşılaştırılamaz. Aslında bu ilk örnek bencil ve küçümseyici bir tepkidir. Öte yandan, kendinizi affetmek, benlik kavramınızı yeniden kurmak, bilinen yolunuza yeniden katılmak ve hatalarınızı düzeltmek anlamına gelir.
Kendinizi affetme kapasiteniz üzerinde çalışmak, birbiriyle güçlü bir şekilde bağlantılı aşağıdaki dört boyutla uğraşmanız gerektiği anlamına gelir.
Kendinizle uzlaşma ve kendinizi kabul etme
Kendinizi affetmek, geçmişteki hatalarınız hakkında düşünme şeklinizi değiştirmeyi içerir. Aslında, onları utanç ve pişmanlık kaynakları olarak yorumlamayı bırakmak ve onları olduğunuz kişi olma sürecinin bir parçası olarak anlamak önemlidir. Nitekim, geçmişinizle daha sağlıklı bir şekilde ilişki kurmak, değişikliklerinizi tanımak ve bunlara değer vermek ve kişisel gelişiminize yardımcı olmak için esastır.
Bunu yapabilmek için, dürüst ve aynı zamanda kendinize davranış biçiminizde cömert olmaya çalışmalısınız. Bu, zaman içinde kendinizin daha iyi bir versiyonunu nasıl oluşturduğunuzun farkına varmanızı sağlar. Aynı şekilde, kendinizi affetme yeteneğine sahip olmak, gerçekçi bir benlik kavramı oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Gerçekten de, kendinizi olduğunuz gibi, güçlü ve zayıf yönlerinizle takdir etmeyi öğrenmek, benlik saygınız ve genel olarak zihinsel sağlığınız için son derece önemlidir.
Elbette suçluluk ve utanç duyguları kendinizi affetmeyi zorlaştırabilir. Bununla birlikte, paradoksal olarak, kendinize karşı bu olumsuz duyguları tanıyabildiğiniz ve kabul ettiğiniz zaman, kendinizi affedebileceğiniz ve onları serbest bırakabileceğiniz zamandır. Bu nedenle, kendinizi affetmek, bu duyguları anlamak ve kökenlerini belirlemek anlamına gelir. Oradan, yaptığınız hataları düzeltmenize izin veren bir yol oluşturabilirsiniz.
Sorumluluk almak
Kendini affetme, kendine acıma duygularının ötesine geçer. Kendinizi affetmek için, her şeyden önce, kendinizi suçlu hissetmenize neden olan durumdaki suçluluğunuzu kabul etmelisiniz. Oradan, hasarı onarma isteğinizi açıkça ifade edebilir ve eylemlerinizden etkilenenlerle empati kurabilirsiniz.
Değiştirme taahhüdü
Kendinizi affetme yeteneği aynı zamanda değişimin mümkün olduğuna dair kesin inancınızı da ima eder. Bu, yaptığınız hatayı görmezden gelmek anlamına gelmez. Aslında, sadece bunun farkında olduğunuz anlamına gelir. Ayrıca, gelecekte aynı hatayı tekrarlamamak için kendinizde neleri değiştirebileceğinizi belirlemenin öneminin de farkındasınızdır.
İnsanlıkla olan bağınız
Son olarak, kendini affetmenin son boyutu, yalnızca insan olduğunuzun, dolayısıyla mükemmel olmadığınızın farkındalığıdır. Sonuç olarak, hayatınızın herhangi bir noktasında başarısız olabilirsiniz.
Kendinizi insanlığın bir parçası olarak tanımak, başkalarına karşı daha şefkatli olmanıza da yardımcı olabilir. Bu, başkalarının hataları karşısında daha anlayışlı ve esnek olacağınız anlamına gelir.
Kendinizi affetmenin önemi
Kendinizi affetme yeteneğine sahip olmak, araya giren ve geviş getiren düşüncelerinizi geride bırakmanıza yardımcı olacaktır. Nitekim bu tür düşünceler çoğu zaman kaygı ve depresyona yatkınlığa yol açabilmektedir. Bu nedenle, kendinize karşı bağışlayıcılığı ifade edebilmek, iyi bir zihinsel sağlık durumunu korumanıza yardımcı olacaktır.
Aynı şekilde, kendinizi affetmek hatalarınızdan ders çıkarmanıza ve kişisel gelişiminizi artırmanıza da yardımcı olur. Ayrıca, başkalarına karşı adalet ve tazminat duygunuzun gelişmesini kolaylaştırır.
Elbette her zaman kendinize kızmanıza neden olan durumlar olacaktır. Örneğin, gerçekten yapmak istemediğiniz bir şeyi yapmak, hata yapmak ve başkalarını hayal kırıklığına uğratmak. Ancak, tüm durumların sizin kontrolünüz altında olmadığını ve hatanın evrimin doğal bir parçası olduğunu kabul etmek, bu durumları yaşamınızda acı verici ama gerekli tümsekler olarak yorumlamanıza izin verecektir.
Son olarak, psikolojik iyiliğinizin büyük ölçüde hem kendinizle hem de geçmişinizle uzlaşma yeteneğinize bağlı olduğunu unutmamalısınız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Esnaola, Igor y Goñi, Alfredo y Madariaga, José María (2008). EL AUTOCONCEPTO: PERSPECTIVAS DE INVESTIGACIÓN. Revista de Psicodidáctica, 13 (1), 69-96. [Fecha de Consulta 17 de Noviembre de 2021]. ISSN: 1136-1034. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=17513105
- McConnell, J. (2015) A Conceptual-Theoretical-Empirical Framework for Self-Forgiveness: Implications for Research and Practice, Basic and Applied Social Psychology, 37:3, 143-164, DOI: 10.1080/01973533.2015.1016160
- Woodyat, L., Worthington, E. L., Jr., Wenzel, M., & Griffin, B. J. (2017). Orientation to the psychology of self-forgiveness. In L. Woodyat, E. L. Worthington, Jr., M. Wenzel, & B. J. Griffin (Eds.), Handbook of the psychology of self-forgiveness (pp. 3–16). Springer International Publishing AG. https://doi.org/10.1007/978-3-319-60573-9_1
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.