Kendinize Âşık Olun
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Kendinize aşık olun. Kendinize sevgi ile davranın, başarılarınıza değer verin ve her şeyi nasıl yapacağınızı bildiğiniz için kendinizi takdir edin. Kendinize iyi bakın ve her şeyden önce kendinizi unutmayın. Siz de önemli birisiniz. Kendinizi eleştirmeyin ya da en azından kendinizi cezalandırmayın. Kendinizi sevin.
Güçlü bir benlik saygısı, esenlik ve olumlu duyguları arttırır. Ek olarak, işlerinizde daha fazla verim elde etmenizi ve başkalarıyla daha dengeli bir ilişki kurmanızı sağlar, böylece özerklik ve bağımsızlık kazanırsınız. Bu ve başka pek çok nedenle, bu mesajı hatırlamanız gerek – kendinize aşık olun.
Benlik saygımız yok
Çocukluğumuzdan beri fiziksel görünümümüz için kişisel bakım yapmamız gerektiğini öğreniriz: dişlerimizi fırçalamak, yıkanmak, yemek yemek, giyinmek… Peki ya psikolojik bakım ve zihinsel hijyen? Bunlara yeterince önem veriyor muyuz?
Acı gerçek şu ki çoğumuz kendimize karşı bir sevgi eksikliği yaşıyoruz. Bu öz sevgi eksikliği, güvensizlik duygusu ve düşük benlik saygısına dönüşüyor ve bu da yaşamın bize sunduğu fırsatların ve ilişkilerimizin tadını çıkarmamıza engel oluyor. Eğer biz kendimizi sevmiyor ve önemsemiyorsak, kendimize saygı göstermiyorsak… başkaları bunu nasıl yapacak?
“Siz,evrendeki diğer herkes kadar sevginizi ve şefkatinizi hak ediyorsunuz.”
– Buddha
Neden kendimizi boykot ediyoruz?
Kendini cezalandırma, kendimize en kötü davranma yollarından biridir. Her ne kadar bunu her gün yapıyor ve farkına bile varmıyor olsak da. Yıkıcı eleştiri, acılarımızı, bağımlılığımızı ve savunmasızlığımızı artırıyor.
Bazen, iyi olmamızı engelleyen duvarlar ve engeller kurarız çünkü acı çekmeyi nasıl kabul edeceğimizi veya bununla nasıl yüzleşeceğimizi bilmiyoruz. Her şeyden saklanırız, kendimizden bile… Belirsizlik ve beklenmedik şeyler bizi korkutur.
Kendimizi boykot ederek, bizi kendimizden kurtaracak birini ararız. Sözde işe yaramazlığımız yüzünden ne kadar üzgün olursak, başkalarının ilgi ve takdirine o kadar ihtiyaç duyduğumuz bir kısır döngü.
“Düşük benlik saygısı, yaşamın içinden el freniyle geçmek gibidir.”
– Maxwell Maltz
Yanılıyoruz. Mutluluk dışarıda değil, içimizdedir. Sık sık başkalarının bizi mutlu edeceğini veya bir şeyler satın aldığımızda tatmin olacağımızı düşünme hatasına düşünüyoruz. Bizi gerçekten mutlu edecek olan şey, kendimize iyi davranmak ve kendinize âşık olmaktır.
Kendimize bakmanın önemi
Kendimize bakmak, kendimize değer vermeyi, kendimizi takdir ve kabul etmeyi gerektirir. Başkaları ve kendimizle nasıl ilişki kurduğumuzu gösteren önemli bir özelliktir.
Oscar Wilde’ın dediği gibi, “Kendinizi sevmek hayat boyu sürecek bir aşkın başlangıcıdır.” Biz kendimize bakmaz veya öncelik vermezsek, başka hiç kimse bu ihtiyacımızı karşılayamayacaktır. Esasen, mutlu olmak için başka insanlara bağımlı olan pek çok insan vardır. Ve bu kişiler tam da bu nedenle büyük bir boşluk duyar.
Kendine bakmak, her insanın geliştirmesi gereken temel bir özelliktir. Bağımsızlığımızı güçlendirir ve bize hayatla sağlıklı bir şekilde başa çıkarak uyum sağlamaya yönelik araçlar sunar.
Doğru zihinsel hijyen olmadan, hedeflerimize ulaşmak zor olacaktır çünkü bu durum, kendini gerçekleştirme gücümüzü azaltmaktadır. Ayrıca zihinsel hijyen eksikliğimiz bizi kendi kendini cezalandırma ve yıkıcı eleştirilere götüren şeydir. Kendimize değer vermeli, arkadaşlığımızdan zevk almalı ve kendimiz için savaşmalıyız.
Kendimizi sevmek, beklentilerimizi karşılamanın ilk adımıdır. Bunun tersi yani kendimizi sevmek için beklentilerimizi karşılamaya çalışmak yanlıştır. Bu zorlayıcı düşünce bizi cezalandırıcı ve yıkıcı eleştirilere götürür. Sadece hedeflere ulaştığımızda kendi sevgimizi hak ettiğimize inanırız. Ve kendi şefkatimiz olmadan hedeflerimize ulaşamayacağımızın farkına varmayız.
Bu nedenle, kendinize aşık olun, göreceksiniz diğer her şey yerine oturacak. Bu dünyada bir şey yapmak için önce kendinizi sevmek zorundasınız.
Unutmayın, kendinize aşık olun, kendinizin en iyi dostu olun. Desteğiniz ve başınızı koyduğunuz omuz olun. Kendini sevmek, mutluluğun kusursuz yoludur.
“Kendinize bakmak hiçbir zaman bencil bir hareket değildir – sahip olduğum tek hediyeyi, başkalarına sunmak üzere dünyaya geldiğim hediyeyi iyi idare etmektir.”
– Parker Palmer
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Belohlavek, L. (2007). Autoestima para quererse más y relacionarse mejor. Madrid. Narcea SA.
- Riso, W. (2003). Aprendiendo a quererse a sí mismo. Editorial Norma.
- Tobón Correa, O. (2003). El autocuidado una habilidad para vivir. Hacia promoc. salud, (8), 37-49.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.