Logo image
Logo image

İtalyan Teorik Fizikçi Carlo Rovelli

3 dakika
Carlo Rovelli ile ilgili en ilginç şey, bazı muammalara yaklaşırken gösterdiği şaşkınlık ve meraktır. Bu tavrı, onu dünyanın en çok okunan çağdaş bilim adamlarından biri haline getirmiştir.
İtalyan Teorik Fizikçi Carlo Rovelli
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Equipo Editorial
Son Güncelleme: 22 Temmuz, 2021

Karşılaştırma yapmak saçma olsa da, bazı insanlar Carlo Rovelli ve Stephen Hawking’in birbirine benzediğini düşünüyor. Muhtemelen ikisi de fizik okudukları, bilim iletişimcileri oldukları ve oldukça açık ve ilham verici çağdaş zihinler oldukları içindir.

Carlo Rovelli’nin ayırt edici özelliklerinden biri, fizik bilgisi ile edebi yazınbilimi arasında kurduğu köprüdür. Kitapları bilim ve gazelin karıştığı bir alandır. Ayrıca, çalışma alanı olan kuantum fiziği ile ilgili bazı kışkırtıcı ve büyüleyici hipotezler kullanmıştır.

Bir süredir fizik, sürprizlerle ve fantastik görüntülerle dolu bir alan haline geldi. Carlo Rovelli, maddenin ve evrenin işleyişine ilişkin bulgularıyla hayrete düşüren fizikçilerden biridir.

Stephen Hawking gibi, Rovelli de çalışmasının çoğunu esrarengiz kalan bir fenomene ayırıyor: Zamana.

“Her şeyin yapıldığı aynı yıldız tozundan yapıldık ve acıya daldığımızda ya da yoğun bir sevinç yaşadığımızda, olmayı bırakamayacağımız bir şey oluyoruz: Dünyamızın bir parçası.”

– Carlo Rovelli

Some figure

Carlo Rovelli kimdir?

Her şeyden önce, Carlo Rovelli binlerce, belki de milyonlarca insanı fiziğe aşık etti. Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders (Seven Brief Lessons on Physics) ve Zamanın Düzeni (The Order of Time) kitapları o kadar iyi yazılmış ve eğlenceli ki birçok insan okulda neden kimsenin bu kadar basit bir şey açıklamadığını merak ediyor.

Rovelli, İtalya’nın Verona kentinde büyüdü, ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’da da yaşadı. Loop kuantum kütleçekim teorisinin kurucularından biridir. Ayrıca, eserleri artık 30’dan fazla dilde mevcut ve bilim adamları ve şairler de onlardan eşit derecede zevk alıyor.

Carlo ayrıca bilim tarihi ve felsefesi hakkında da yazıyor. O gençken, biri yıkıcı görüşleri nedeniyle, diğeri İtalya’da askerlik yapmayı reddettiği için, iki kez hapse girmiş olan eleştirel bir düşünür. Birçok röportajından birinde, bir zamanlar evsiz olmayı hayal ettiğini söyledi.

Zaman: Gizemli bir madde

Carlo Rovelli zamanı derinlemesine analiz etti. Sunumlarına genellikle Batının en popüler ve yaygın zaman anlayışı olan doğrusallıktan bahsederek başlar. Bunu açıklamak için bir ip bile kullanır. Sonra ona boncuklar eklemeye başlar: bir boncuk bugündür, diğeri bir ay öncesi, bir diğeri bir yıl öncesi…

Sonra başka bir iple aynısını yapar, ama bu sefer ileriye bakar: Bir boncuk yarın, bir başkası bir ay sonra, bir diğeri öldüğünde, bir diğeri öldükten sonra… Newton zamanı böyle kavramıştı: İnsanların aynı anda aktığı sürekli bir çizgi.

Sonra Einstein geldi ve işler değişti. Rovelli, katkısının grafiğini çıkarmak için iplere bir bez asıyor ve zamanın böyle olduğunu söylüyor. Zaman bir çizgi ya da ip değildir; düz olmayan, kavisli ve deliklerle dolu bir yüzeydir. Dolayısıyla zaman diye bir şey yoktur, sadece uzay-zaman vardır.

Ona göre zaman eğrinin alt taraflarında daha yavaş geçer. Buna karşılık, şişkin alanlarda veya “yukarıda” daha hızlı geçer. Son olarak, deliklerde zaman oldukça hızlı geçer ancak kenarlarda geçmez. Böylece sonsuz küçüklerin dünyasında zaman “göz açıp kapatıncaya kadar” geçer.

Bu noktada Rovelli genellikle “Zaman nedir?” diye sorar. Cevabı: “Bilmiyoruz”.

Fizikçi ve düşünür

Yukarıda açıkladığımız gibi, Carlo Rovelli “Loop kuantum kütleçekim teorisinin” yazarıdır. Amacı, görelilik teorisi ve kuantum mekaniği arasında bir sentez elde etmektir. Bunlar, geçen yüzyılın fiziğinin iki büyük buluşudur.

Rovelli’nin yönlerinden bir diğeri de bilim felsefesine yaklaşımıdır. Ayrıca, bu alanın sıklıkla bilime nasıl karşı çıktığı perspektifinden dini düşünceye atıfta bulunur.

Bu bağlamda bilime bağlı kalmak ile evreni ilahi bir varlığın yarattığına inanmak arasında, özellikle de bir sır olarak kaldığı ve bilim hala onu deşifre etmekten uzak olduğu için, gerçek bir çelişki olmadığına dikkat çeker.

Asıl çelişki, dinin ve bilimin hakikat karşısındaki konumudur. İnananlar, gerçeklik hakkında mutlak doğrulara sahip olduklarını iddia ederler. Buna karşılık, bilim sonsuz bir sorudur ve aslında hiçbir şey bilmediğimiz fikrinden başlar.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Rovelli, C. (2003). Loop quantum gravity. Quantum Gravity, Physics World.

Rovelli, C. (2018). El orden del tiempo. (Vol. 518). Anagrama.

 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.