Logo image
Logo image

İstenmeyen Sorular: Onlarla Nasıl Başa Çıkılır?

3 dakika
Birisi size uygunsuz bir soru sorduğunda, genellikle neden sorduğunu merak edersiniz. Bu tür sorular normal konuşma kurallarını çiğneme ve sizi rahatsız etme eğilimindedir. Aslında, onlara gerçekten cevap vermek istemezsiniz, ama aynı zamanda karşınızdaki kişinin duygularını incitmek de istemezsiniz. Bu makalede size bu tür durumlarla nasıl nazik bir şekilde başa çıkacağınızı anlatacağız.
İstenmeyen Sorular: Onlarla Nasıl Başa Çıkılır?
Cristina Roda Rivera

Yazan ve doğrulayan psikolog Cristina Roda Rivera

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Bazen, nasıl yanıtlayacağınızı gerçekten bilmediğiniz veya uygunsuz olduğunu düşündüğünüz istenmeyen sorular sorulur. Genellikle son derece kişisel bir yapıya sahiptirler ve onlara soran kişiyle olan ilişkinize uymazlar. Bazı soruların suçlayıcı bir tonu bile olabilir. Hepsinin ortak noktası, sizi rahatsız hissettirmeleridir. Bu nedenle, savunmacı bir tutum benimseyebilirsiniz.

İstenmeyen sorular, müdahalecidir ve yönlendirildikleri kişiye gerçek bir ilgi göstermez. Şu tür sorular olma eğilimindedirler: “Her ay ne kadar para kazanıyorsun?” “Daha fazla çocuğun olacak mı?” “Yeni bir eve taşınmak istiyor musun?” Hatta bazen bu sorular sorulardan çok gereksiz yorumlar olurlar.

Bu makalede, onlarla başa çıkmanın en iyi yolunu önereceğiz.

Some figure

İstenmeyen sorular nereden geliyor?

Genelde insanlar bilgiyi cehalete tercih ederler. Bu nedenle, başkaları hakkında bilgi sahibi olmayı severiz. Aslında, diğer insanların özel yaşamları genellikle merak uyandırır. Doğal fenomenlerde olduğu gibi, bir şeyin olma nedenini bilmek istersiniz. İnsanlar söz konusu olduğunda, bu sebep onların güdülerinde yatmaktadır.

Ancak, güdüler ilişkinin sınırlarını aştığında sorunlar ortaya çıkar ve istenmeyen sorular sorulur. Aslında, bu insanlar hadlerini aşarlar.

Bazı sorular asla yeni tanışılan birine veya siz tanısanız da karşınızdaki kişinin tanımadığı kişilerin önünde sorulmamalıdır. Nezaket ve görgü burada anahtardır.

Günümüzde, sosyal medyaya maruz kalma, neredeyse herkesin herkese açık bir profili olduğu anlamına geliyor. Bu, mahremiyetle ilgili eski kuralların biraz gereksiz hale geldiği anlamına gelir. Ancak, yüz yüze etkileşimlerle ilgili kurallar değişmedi.

En sık sorulan sorulardan bazıları şunlardır: “Ne kadar kazanıyorsun?” “Kaç yaşındasın?” “Ne zaman evleneceksin?” “Çocuğun var mı?” “Çalışıyor musun?”

İstenmeyen sorulara nasıl tepki verilir

İstenmeyen sorular hoş olmayan durumlara neden olur. Birdenbire size sorulan rahatsız edici bir soruyu yanıtlamanız beklenir. Yine de, karşınızdaki kişinin sizi rahatsız etmek istememiş olabileceğini anlarsınız, bu yüzden kibarca cevaplamak istediğiniz bir soru olmadığını onlara bildirmeye çalışırsınız.

İnsanlar genellikle bu istenmeyen soruları sizi rahatsız etmek için sormazlar. Ancak, bu müdaheleci soruları sormaya devam etme alışkanlığına sahip olma eğilimindedirler. Bu nedenle, onların rahatsız edici başka sorular sormasını engelleyip engelleyemeyeceğinizi belirleyecek olan şey cevap verme şeklinizdir.

Onlara cevap vermek istemediğinizi söylemek yanlış ya da kaba değildir. Başlangıçta, aranızda bir tür engele neden olabilir. Ancak, uzun vadede ilişkinizi gerçekten etkilememelidir.

İyi bir mizah ve kararlılıkla tepki verin

Bir arkadaşınızla ve onun partneriyle olduğunuzu hayal edin. Onlara en son seyahatlerinizi anlatıyorsunuz ve size seyahatlerinizi karşılamak için nasıl bu kadar çok para kazandığınızı soruyorlar. Kaba olmak istemezsiniz ama aynı zamanda sorularına ayrıntılı bir cevap vermek de istemezsiniz.

Gerçekten çok çalışıyorum ve çok fazla saat harcıyorum, böylece seyahat edebilecek param oluyor” veya “Yaptığım işte son derece iyiyim ve seyahat edecek kadar kazanıyorum” diyebilirsiniz. Başka bir seçenek daha iddialı olmak ve “Şanslıyım. Bir gün size anlatacağım.” demek olabilir.

Genellikle oldukça doğrudan olan birçok yaygın müdahaleci soru vardır. Örneğin: “Kaç yaşındasın?” “Evli misin?” “Ne kadar kazanıyorsun?

Bunlar, cevaplama konusunda isteksiz olduğunuz sorulardır. Ancak her zaman gülümseyerek “Üzgünüm, gerçekten hatırlamıyorum” diyebilirsiniz. Bu, “Neden bilmek istiyorsun?” demekten daha iyidir.

Some figure

Biraz çelişkili görünse de, bu soruları en az tatsızlıkla cevaplamak en iyisidir. Bu hem sizin hem de çevrenizdekilerin gerginliğini azaltacaktır. Ayrıca, yüzleşmeden değil saygıdan oluşan sınırlar yaratacaksınız.

Günün sonunda, diğer insanların kötü davranışlarından siz sorumlu değilsiniz ve kesinlikle onların gününüzü mahvetmemelerini sağlayabilirsiniz.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.