İş Yerinde Kayıtsızlıkla Nasıl Başa Çıkılır?
İş yerinde ilgisizlik ve kayıtsızlık, onlarca yıldır sosyal bir fenomen olmuştur. Ancak, nispeten yakın zamana kadar bu şekilde adlandırılmamış veya tanımlanmamıştı. Bununla birlikte, bir ofisteki gri yüzler veya bir metro vagonunda yolcuların koyu halkaları, bu konsepti iyi temsil eden tanıdık görüntülerdir.
Bu duygu sadece çalışanları endişelendirmiyor. Gerçekten de şirketler, verimliliğin büyük ölçüde çalışanlarının mutluluğuna ve motivasyonuna bağlı olduğunu biliyor. Bu nedenle, ne pahasına olursa olsun bundan kaçınmak istiyorlar. Öte yandan, çalışanlar, kurumsal değerlerin ötesinde, yaptıklarının yararlı olduğunu ve her düzeyde fayda sağladığını bilmek isterler.
Bu nedenle, işyerindeki kayıtsızlık duygularını, nereden geldiğini ve nasıl hafifletileceğini keşfedeceğiz. Çünkü üretim zincirinde her bağlantı önemlidir ve özen gösterilmesi gerekir.
İş yerinde kayıtsızlık
Apati, duygu, motivasyon ve coşku eksikliğidir. Bugün Batı toplumunda neredeyse bir salgın haline geldi. Kendimizi şu soruyu sorarken buluyoruz, çalışmak için mi yaşıyoruz yoksa yaşamak için mi çalışıyoruz? Her durumda, istihdam insanların yaşamlarında son derece önemli bir konudur. Çünkü hem hayatta kalma düzeyinde hem de duygusal esenlik düzeyinde etkisi vardır.
Sonuç olarak, işyerinde ilgisizlik oldukça önemli bir sorun olarak görülmelidir. Bu, bireyin işini yapmak için motivasyon eksikliği hissedeceği ve hafta sonuna kadar günleri sayacağı anlamına gelir. Bu, uzarsa, kronik strese ve depresyon ve anksiyete ile ilgili sorunlara yol açar.
İşyerinde ilgisizliğin en yaygın sonuçları, azalan üretkenlik, zayıf liderlik ve kötü bir çalışma ortamı yaratmaya katkıdır. Sonuçta bu, tüm üretim zincirini ve içinde çalışan insanları olumsuz etkileyen kısır bir sarmaldır.
İş yerinde kayıtsızlığın nedenleri
Bir kişinin iş yerinde motivasyonunun düşmesine neden olan nedir? Bu soruya birkaç cevap düşünebilirsiniz, ancak en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Güvencesizlik. Hayatla bağdaşmayan programlar, aşırı düşük maaşlar, işyeri tacizi ve genel olarak kötü çalışma koşulları.
- Kötü çalışma ortamı. Toksik bir ortam, işyerinde geçirdikleri saatler gerginlik ve olumsuz etkileşimlerle dolu olduğundan çalışanın motivasyonunu düşürür. Bu nedenle, işlerinden zihinsel olarak uzaklaşmak istemeleri mantıklıdır.
- Rutin ve mekanik görevler. Örneğin fabrika işlerinde, bir üretim hattında saatlerce ürünlerle uğraşmak inanılmaz bir fiziksel ve zihinsel yüktür. Aslında, çalışan görevleri ezberleyip otomatikleştirdikten sonra, onlar için çok az teşvik olur.
- İlerleme imkansızlığı. İç terfinin olmadığı şirketlerde, çalışan, hedeflerinin olmaması nedeniyle ilgisizlik yaşayabilir. Ayrıca, sonsuza kadar aynı pozisyonda sıkışıp kalacakları fikrine sahip olabilirler.
- Şirket politikası ile çalışanın değerlerinin örtüşmemesi. Bir çalışanın ahlaki olarak kınanması gereken bir meslekte çalıştırılması, kaçınılmaz olarak bir savunma mekanizması olarak stres ve ilgisizliğin gelişmesine yol açar.
Bu faktörler birbirinden bağımsız veya iç içe geçmiş durumda işçi için büyük bir psikolojik rahatsızlık yaratır. Aslında, genellikle ya konumlarını terk ederler ya da kötü performans göstermeye başlarlar. Bunun ışığında çözümlere ihtiyaç olduğu açıktır.
İş yerinde kayıtsızlık ve önlenmesi
Şirketler, ekiplerinin çabalarının toplamı olduğu için, burada hem kuruluş hem de çalışan için tavsiyeleri ekleyeceğiz. Bir birey olarak, her iki yönerge grubuna da dikkat etmelisiniz. Sonuçta, kendiniz için neler yapabileceğinizi değil, aynı zamanda kendiniz için ne istemeniz gerektiğini de bilmeniz gerekir.
ÇAlışanlar için yönergeler
Kendinize karşı olan sorumluluğunuzu unutmamalısınız. Muhtemelen kayıtsızlık hissetmek için iyi bir nedeniniz vardır, ancak kendinize bakmak için her zaman yapabileceğiniz bir şey vardır.
Bu önlemler arasında yeterince uyumak, iyi bir beslenme düzenine sahip olmak ve işinizin olumlu yönlerine odaklanmaya çalışmak yer alır. Ancak bunlar, şikayetlerinizi yöneticilerinize iletmenize ve çalışma ortamınızda tespit ettiğiniz sorunlara çözüm önermenize de yardımcı olabilir.
İşletmeler için yönergeler
Birini işe aldığınızda, onları sadece maaşla ödüllendirmezsiniz. Bu, elbette, onların konumlarına layık ve tutarlı olmalıdır, ancak dikkate alınması gereken başka yönler de vardır. Örneğin, çalışma ortamı, sosyal yardımlar, iş yükü ve şirket içi terfi.
Çevrenizdeki işçileri dinleyin. Görüşleri ve davranışları, şirketinizin kalitesinin doğrudan bir yansımasıdır. Takım çalışması zaman içinde sürdürülmelidir. Bununla birlikte, bunu söylemek genellikle yapmaktan daha kolaydır.
İş her şey değildir. Bununla birlikte, kaçınılmaz ve zorunlu doğası, kayıtsızlığı olumsuz yaşamsal dinamikler içinde sıkışmış hisseden birçok insan için bir kaçış yolu haline getiriyor. Aslında hayatın bu alanını geliştirmek herkesin görevidir. Çünkü hiç kimse, maddi kazanım için çalıştığı yerde mutsuz olmayı hak etmez.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Durán, M. M. (2010). Bienestar psicológico: el estrés y la calidad de vida en el contexto laboral. Revista nacional de administración, 1(1), 71-84.
- Brancato, B., & Juri, F. (2011). ¿ Puede influir el clima laboral en la productividad? Universidad Nacional de Cuyo, Facultad de Ciencias Económicas, Mendoza.
- Acevedo, D. (2012). Violencia laboral, género y salud. Trabajadoras y trabajadores de la manufactura. Salud de los Trabajadores, 20(2), 167-177.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.