İş Hayatında Başarı İçin Gerekli Beceriler
Başarıya giden yolu pek çok faktörün birleşimi belirler, bunda şüphe yok. Uzmanlar, bu hedefi gerçekleştirmek için gerekli olanın profesyonel beceriler değil ‘yumuşak beceriler’ diye bilinen yetenekler olduğunu söylüyor.
Mesela, bir iş görüşmesine gittiğinizde: ‘sert’ yetenekler, size ilk karşılaşmayı sağlar ama ‘yumuşak’ beceriler, işe alınıp alınmayacağınıza karar verme potansiyeline sahiptir.
Yumuşak ve sert beceriler arasındaki fark nedir?
Bunu iş çevresi anlamında tartışırken, ‘sert’ beceriler, kariyer ya da endüstriyle ilgili yeteneklerdir ve bunlar, o alanda başarılı olmanızı sağlar.
Örneğin, bilgisayar endüstrisini el alırsak, programlama dilini ve bunları uygulamayı bilmek, bize gerekli beceriler olacaktır. Yazmayı ele alırsak, dil hakkında bilgi sahibi olmak ve his ve düşüncelerinizi ifade edebilme gücü gereklidir.
Şimdi kendinize şunu sorabilirsiniz: neden binlerce bilgisayar programcısı ve yazar, kariyerlerinde zirveye ulaşamamışken, daha az yetenekli kişiler başarılı oluyor ve takdir görüyor?
Cevap, ‘yumuşak beceriler’. Yani çalışma alışkanlıklarından sosyal performansa kadar uzanan beceri ve özellikler ile birlikte kendini tanımak, liderlik ve duygusal yönetimdir.
Bunlar, ‘sert’ becerileri tamamlayan becerilerdir ama uzun zamandır beklediğiniz ve uğruna emek verdiğiniz başarıyı elde etmede büyük bir fark yaratır. Bu özellikler herkeste mevcut olabilir ama çoğu insan, bunlardan nasıl faydalanacağını bilmez.
Yumuşak becerilerden yararlanmak
Yumuşak beceriler, sizi başkalarından ayıran yetenek, davranış ve alışkanlıklardır. Yani sizi yaşıtlarınız, meslektaşlarınız ve rakiplerinizden farklı kılan becerilerdir.
İş başvurusunda, zam ya da terfi isterken, sorunları çözme, bir projeyi üstlenme ya da başkalarıyla etkileşim kurma konusunda bu becerileri kullanabilirsiniz.
Günümüzde dünyadaki büyük şirketler sadece yetenekli profesyonelleri işe almak istemiyor. Aynı zamanda her alanda değerlerini, enerjisini, bağlılık ve verimliliğini sergileyen kişileri işe almak istiyorlar.
Onlarca diplomanız sertifikanız olabilir ve buna rağmen o çok istediğiniz pozisyona asla ulaşamayabilirsiniz. Neden mi? Çünkü hala yumuşak becerileriniz üzerinde çalışmanız gerek.
Başarıyı teşvikte en iyi beceriler hangileridir?
- Sosyal beceriler: yukarıda bahsettiğimiz gibi kişi teoride çok yetenekli olabilir ama bunu başkalarına aktarmadıkları takdirde ilerlemesi çok güçtür. Başarılı profesyoneller, bir grubu neyin motive ettiğini anlayan ve duygusal bakımdan başkalarıyla bağlantı kurabilen kişilerdir. Yani arkadaşlarına yalnızca bilgi değil değer de katarlar. Lise ya da üniversitede en iyi öğretmeninizi hatırlayın. Size çok bilgi öğrettikleri için mi yoksa kişiliklerinin niteliğiyle mi öne çıkmışlardı?
- Eleştiriye açık olmak: şurası doğru ki hiç kimse eleştirilmeyi sevmez, bilhassa yaptığımız şeyde mükemmel veya çok başarılı olduğumuzu düşünüyorsak. İş konusunda çok daha katı oluyoruz. Başarılı olmak için farklı fikir ve bakış açılarına açık olmak, zaruridir. Sizin için en iyi tavsiye, en son beklediğiniz kişi olabilir. Aynı alanda uzman olmayan, duvarlarda asılı diploma ve sertifikaları olmayan ama size yeni ve objektif bir bakış açısı sunabilecek bir kişi mesela. Eleştiri aldığınızda, savunmaya geçmeyin, zira böyle davranmak sizi başarısızlığa mahkum eder. Dinlemeyi ve eleştiriyi sessizce değerlendirmeyi öğrenin ve elbette, mümkünse kendinizi değiştirin.
- Üretkenlik sağlayan alışkanlıklar: üretkenliği destekleyen pek çok alışkanlık mevcuttur. Bir rutin oluşturmak veya bir planı yerine getirmek gibi. En başarılı profesyonellerin çoğunluğu, ne olursa olsun ajandalarının asla gerisinde kalmazlar. Ayrıca sonraki toplantılarını unutmamak için alarm kurarlar, dakiktirler ve dikkat dağıtacak şeylere yer bırakmayan günlük bir çalışma rutini benimsemişlerdir. Dinlenmek, eğlenmek ve diğer kişisel aktiviteler için ofis ya da iş yerinden çıktıktan sonra kalan zamanı kullanırlar. Uykunuzu almayı unutmayın, iyi beslenin, dinlenin ve evdeyken işle ilgili sorunları unutun. Gerekirse mola verin. Yorgunken, iyi çalışamazsınız. Bütün bunlar üretken olmaya yönelik alışkanlıklar edinmeyi sağlar.
- Dürüstlük: öncelikle, kendinize karşı dürüst olmanız ve zamanla hatalarınızı fark etmeniz önemlidir (ki bu, kendi mezarınızı kazmak ya da kovulmak anlamına falan gelmez). Birçok iş yeri bu tür değerleri, yetenek ve becerilerin üzerinde tutar. Hatalarını kabul edenleri tercih ederler, aynı hatayı tekrarlamayan veya “Bilmiyorum,” ya da “Anlamıyorum,” deme cesaretini gösteren kişileri tercih ederler. Bugün tevazu, çok uluslu kurumların değer verdiği bir diğer özelliktir. Başarılı olmak için dürüst, nesnel ve sorumlu olmalıyız ve projemize güvenmeliyiz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.