Logo image
Logo image

İntihar Düşünceleri: Nasıl Başa Çıkılır?

4 dakika
İntihar düşünceleri genellikle gerçek bir trajedi olan bir şeyin başlangıcıdır. Onlarla başa çıkmayı öğrenmek çok önemlidir.
İntihar Düşünceleri: Nasıl Başa Çıkılır?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Eva Maria Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

İntihar düşüncelerinin ortaya çıkması asla hafife alınması gereken bir şey değildir. Ayrıca, pek çok insanın zaman zaman kendi canına kıymayı düşünmüş olması üzücü bir gerçektir. Ancak, bu düşünceler ne kadar geçici olursa olsun, her zaman ciddiye alınmalıdır. Aslında, her zaman son derece ciddi durumlarla ilişkilendirilirler.

Ayrıca gözden kaçırılmaması gereken bir gerçek daha var. Gerçek şu ki, pek çok insan intihara meyilli olduğu için durum normalleşmeye meylediyor. Bu böyle olmamalı. Aslında tüm bu olaylarda önlem alınması gerekiyor. İlgili kişinin kapana kısılmış ve çaresiz hissettiği o hayati anlara bir yanıt oluşturulmalı.

Bu sizseniz, çıkış yolu olmadığını hissedebilirsiniz. İşte o zaman olumsuz düşünceler düşünür ve kötü kararlar verirsiniz. Ancak, hiç kimse bu yüklerle tek başına başa çıkmayı hak etmiyor. Aslında, etrafınızda her zaman yardımcı olabilecek insanlar vardır. Örneğin, bir telefonun ucunda gece gündüz her zaman müsait olan “The Samaritans” ya da ülkemizde de ulaşabileceğiniz Gençlik Destek Hattı.

“Ağzımda bir tabanca namlusunun soğuğu vardı ve çekicin kartuşa çarptığını duydum…”

– Jacques Rigaut

Some figure

İntihar düşünceleri

2000 yılında Birleşik Krallık’ta psikiyatrik morbidite üzerine ulusal bir araştırma yapıldı. Çalışma intihar düşünceleriyle ilgiliydi. Araştırmacılar rastgele 3.500’den fazla kişiyle röportaj yaptı. Bu insanların yaklaşık yüzde 20’si bu tür düşünceleri yaşadığını iddia etti. Bu insanların çoğunluğunun 16-26 yaşları arasında ve kadın olduğu ortaya çıktı.

  • Bu faktörlerin tespitinin ardından araştırmacılar tarafından değerlendirmeler, tedavi ve takipler yapılmıştır. Keşfettikleri şey, intihar düşüncelerinin arkasında depresyon gibi çeşitli psikolojik rahatsızlıkların yattığıydı.

Bütün bunlar İngiliz sağlık sistemini birinci basamakta intiharı önleme programları oluşturmaya teşvik etti.

Duygular ve psikolojik bozukluklar

İntihar düşüncelerine yol açabilecek birçok duygusal acı türü vardır. Bu tür acıların nedenleri kişiye özgüdür. Sonuçta, acıyla başa çıkma yeteneği kişiden kişiye değişir. Hepimiz farklıyız. Bazıları için hafif bir yük, bazıları için ise dayanılmaz bir yüktür.

Bununla birlikte, intihar düşüncelerine yol açabilecek bazı ortak faktörler vardır. Bu düşünceler genellikle tedavi edilebilir problemlerle ilişkilidir. Örneğin, depresyon, anksiyete, tıbbi bozukluklar, uyuşturucu bağımlılığı veya alkolizm, bunların arasında sayılabilir.

İntihar düşünceleri, zorbalık gibi iş veya okul sorunları, finansal zorluklar, yasal sorunlar ve derin duygusal sıkıntı yaratan diğer yaşam zorlukları nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu durumlar aynı zamanda sorunları çözme yeteneğinizi de engeller ve neredeyse her zaman zorluklarınıza başka çözümler görmenizi engeller.

Some figure

İntihar düşüncesi olan kişilerde dil

İntihar fikirlerine sahip olmanın bir şey, onları gerçekleştirmenin ise bambaşka bir şey olduğunu biliyoruz. Aslında, insanların büyük bir kısmı intihar fikirlerini eyleme çevirmemektedir. Bununla birlikte, önemli bir kısmı ne yazık ki kendi canına kıyabiliyor. Hatta intiharla ilgili oranlar ve araştırmalar, bu kişilerin sayısının her yıl arttığını gösteriyor. Ayrıca 14-29 yaş arası çocuk ve gençlerde yaşanan kayıplar son derece dikkat çekicidir.

Uzmanlar, her zaman çevremizdekilerin diline dikkat etmemiz gerektiğine dikkat çekiyor. Bunun nedeni, intihara meyilli kişilerin mutlakıyetçi bir dil kullanma eğiliminde olmalarıdır. Örneğin, aşağıdaki terimleri sıklıkla kullanacaklardır.

  • Kesinlikle.
  • Her şey.
  • Hep.
  • Herhangi.
  • Elbette.
  • Hiçbir zaman.
  • Her.
  • Herkes.
  • Bu olmalı.

İntihar düşünceleriyle başa çıkmanın beş adımı

İntihar düşünceleri yaşıyorsanız, aşağıdaki stratejiler faydalı olabilir.

1. İlk başta hiçbir şey yapmayın

Anın acısına rağmen kendinize zaman ayırmalı, düşünce ile eylem arasında bir mesafe bırakmalısınız.

Düşünceler ve eylemler iki farklı şeydir. İntihar düşüncelerinin gerçeğe dönüşmesi gerekmez. Son teslim tarihi yoktur, sizi zorlayacak hiçbir şey veya kimse yoktur. Bu nedenle, bekleyin ve kendinizi durumdan uzaklaştırın.

2. Uyuşturucu ve alkolden kaçının

Alkol veya uyuşturucu etkisi altındaysanız intihar düşünceleri daha da güçlenebilir. Bu nedenle, bu tür düşüncelere yatkınsanız, üzüntülerinizi boğmanın başka bir yolunu bulun.

3. Evinizi güvenli bir yuva haline getirin

Kendinize zarar vermek için kullanabileceğiniz şeyleri uzaklaştırın. Örneğin; ilaçlar, bıçaklar veya silahlar. Yapamıyorsanız, güvende olacağınız bir yere gidin.

4. Başkalarının da aynı şeyleri yaşadığını ve üstesinden geldiğini unutmayın

Unutmayın, dünyada böyle bir şey yaşayan tek kişi siz değilsiniz. Yalnız değilsiniz. Başkalarının örneklerinden güç alın. Hayatta kaldılar. Bu sizin için de umut var demektir.

Some figure

5. Biriyle konuşun

Düşüncelerinizi biriyle paylaşmak, onları serbest bırakmanıza yardımcı olacaktır. O zaman size baskı yapmayı bırakacaklar. Bir arkadaşınız, doktorunuz veya terapistiniz olsun, birisiyle konuşmanız gerekir. Korkunun ya da utancın, içinizdekileri, patlamayı bekleyen bir bombaymış gibi hissettiren şeyi ifade etmenize engel olmasına izin vermeyin.

Biriyle konuşmak, bilgisayarınızı elinize alıp, intihar düşünceleri yaşayan diğer insanlarla forumlara veya sohbetlere girmek anlamına gelmez. Aslında, bu sadece durumu ağırlaştıracaktır.

Neden intihar tek seçenek gibi görünebilir?

İntihardan başka bir çözüm bulamıyorsanız, bu olmadığı için değildir. Aslında, sadece şu anda göremediğiniz içindir.

  • Şu anda deneyimlemekte olduğunuz o yoğun duygusal acı, düşüncelerinizi çarpıtabilir. Bu, sorunlarınıza olası çözümleri görmenizi veya size destek sunabilecek kişilerle bağlantı kurmanızı zorlaştırır.
  • Bu nedenle, ilk adımdan başlayarak yukarıda saydığımız adımları atmak çok önemlidir. Acele etmeyin ve durumu daha da kötüleştirmeyin. Yavaş yavaş, yol açılacaktır.

Acınız ve mutsuzluğunuz hiç bitmeyecek gibi görünse de, bu krizlerin genellikle geçici olduğunu anlamak gerçekten önemlidir. Çözümler sıklıkla bulunur, duygular değişir. Öyleyse neden böyle geçici duygulara ölüm gibi kalıcı bir çözüm getirelim?

Başta anlattıklarımızla bitiriyoruz. Yalnız değilsiniz. Bu deneyimi tek başınıza da yaşamamalısınız. Yardım alın, cep telefonunuzu alıp birini arayın ve dostane bir sesin size rehberlik etmesine ve sizinle konuşmasına izin verin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Harris, E.C. & Barraclough, B. (1997). Suicide as an outcome for mental disorders. A meta-analysis. Br J Psychiatry; 170: 205-28

Santos, J.L. ; García, L.I. ; Calderón, M.A. ; Sanz, L.J.; de los Ríos, P.; Izquierdo, S.; Román, P.; Hernangómez, L.; Navas, E.; Ladrón, A y Álvarez-Cienfuegos, L. (2012). Psicología Clínica. Manual CEDE de Preparación PIR, 02. CEDE. Madrid.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.