İlişki Borçları: Fedakarlık Karşısında Beklentiler
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Sergio De Dios González
Hepimiz borcun ne anlama geldiğini biliyoruz: iki kişi ya da kurum arasında yerine getirilmesi gereken ödeme taahhütleri. Fakat çok az insan -özellikle çiftler arasında olan- ilişki borçları denen kavramın varlığından haberdardır. Bu yazımız sayesinde, vadesinin sona ermesi gereken ilişki borçlarının farkına varabilirsiniz.
İlişki borçları, ilişki içerisinde kendimizle ilgili önemi bir şeyden vazgeçtiğimizde ortaya çıkarlar. Bu borçlar gerçek fedakarlıkları temsil eder. Fakat bu büyük fedakarlıklar yüzünden, karşımızdaki insandan da bir şeyler bekleriz. Bu sebepten ötürü, kimsenin farkına varmadığı borçlar ediniriz.
İlişki Borçlarının Tuzağı
İlişki borçları çoğumuzun fark edemediği tuzaklardır. İlişkideki doğrudan ya da samimi iletişimin eksikliğinden kaynaklanırlar. İlişki içerisinde hoşlanmadığımız bir durumu kabul etmenin zorluğunu ifade etmek yerine, sessiz kalırız.
Bunun sonucunda, diğer insanın farkına varmadığı sessiz bir borç doğar. Sonrasında ne olur? Taraflar birbirlerini suçlamaya başlarlar.
Partnerinizin başka bir ülkede bir iş bulduğunu varsayalım. Bu inanılmaz bir fırsattır ve burada onunla gidip gitmeyeceğinize karar vermeniz gerekir. Bu noktada da işinizi bırakıp gideceğiniz ülkede başka bir iş bulabilmeyi umut etmeye başlarsınız. Fakat zamanla iş bulamayıp ailenizden uzaklaşmak zorunda kaldığınız için partnerinize sitem etmeye başlarsınız.
Bunların yanı sıra, en çok fedakarlık yaptığınız şey de partneriniz profesyonel olarak gelişirken sizin profesyonel gelişiminiz dahil her şeyin üstüne bir perde çekmenizdir. Bu sebepten ötürü, fedakarlığınızdan dolayı partnerinizin sizi ödüllendirmesini istersiniz. İşte tam da bu an, ilişki borçları işlemeye başlar.
İlişki Borçları Mı Duygusal Şantaj Mı?
Partnerler, arkadaşlar ya da hatta aile üyeleri arasında ilişki borçları doğabilir. Bu durum bazen duygusal şantajla sonuçlanır. Biz hak ettiğimizi düşündüğümüz şeyi isteriz. Kendimizi ilişki için feda edip sınır tanımadan karşı tarafa teslim oluruz. Fakat bununla birlikte yaptıklarımızın karşılığını da bekleriz.
Genel olarak bir ilişki için bir şeylerden vazgeçtiğimizde bir şekilde karşılığını almak isteriz. Her ilişkide sabit bir verme ve alma döngüsü vardır. Fakat bu olay ilişki borçları kavramı ile kastettiğimiz şeyin çok daha ötesinde bir şey.
İlişki içindeki borç, karşı tarafı ne kadar umursadığımızın göstergesi olmakla birlikte; inanılmaz fedakarlıklarımız karşısında almayı dilediğimiz ve almamız gerektiğini düşündüğümüz karşılığı da ifade eder. İlişkiyi kontrol altına almaya çalışırız. İşte bu durum da tam olarak şantaja girer.
Bundan nasıl uzak durabiliriz? Evet, gerçekten de bu durumdan uzak durulabilir. Öncelikle bu garip duyulsa da, çabalarımız karşılığında bizimle bir şekilde ilişki içinde olan insandan neler beklediğimizi ona söylemeliyiz. Beklentilerinizin dörtte birini alamayacağınızı hissederseniz, artık fedakarlıkta bulunmamak yapacağınız en iyi şey olacaktır.
Ayrıca karşımızdaki insanın yaptığı fedakarlıkların da farkında olmalıyız. Bunun yanında, hoşgörüyle yaklaşamayacağınız davranışların ve karşı tarafın sizin için yaptıklarına karşılık kabul edemeyeceğiniz isteklerin de farkında olun.
Farkında olmasak da hepimizin ilişki borçları vardır. Bu borçlar partnerimizle aramızdaki bağa zarar verir, acı verici durumlar doğurur ve düşmanlar edinmemize sebep olurlar. Bu borçları ödemeye başlamalı ve hatta işin başında bu borçları edinmemeyi öğrenmeliyiz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.