Logo image
Logo image

İddialı Bir Konuşma Yapmak İçin Kılavuz

4 dakika
İddialı bir konuşma yapmak, kişilerarası hedeflerinize ulaşmanıza ve gereksiz çatışmalardan kaçınmanıza olanak tanır. Nasıl yapılacağını bu yazımızdan öğrenin.
İddialı Bir Konuşma Yapmak İçin Kılavuz
Elena Sanz

Yazan ve doğrulayan psikolog Elena Sanz

Son Güncelleme: 30 Mart, 2024

İddialı bir şekilde konuşma, iletişim kurmak fikirlerimizi belirtmenin, müzakere etmenin ve kendimizi saygıyla ifade etmenin anahtarıdır. Bu strateji duygusal, kişisel ve profesyonel ilişkilerimizde çok faydalıdır ancak onu nasıl uygulayacağımızı her zaman bilemeyiz. Bu nedenle iddialı bir sohbeti sürdürmeyi öğrenebilmeniz için adım adım bir kılavuzu sizinle paylaşmak istiyoruz.

Farklı teknikler, alıştırmalar ve öneriler sağlam ve saygılı bir şekilde iletişim kurmamıza yardımcı olur. Girişkenliğin bir dizi adımdan daha fazlası olduğunu hatırlamak önemlidir; bu başkalarıyla ilişki kurmanın bir tutumu ve tarzıdır. Benlik saygısı ve empatiyle yakından ilişkilidir ve aynı zamanda çeşitli şekillerde de uygulanır (González ve Kasparane, 2009).

Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, bu makale size etkileşimlerinizde değişiklik yapmanın temellerini sağlayacaktır.

İddialı iletişimin önemi

İddialı bir konuşma yapmanın nasıl sürdürüleceğini açıklamadan önce, bu iletişim tarzının bize sağladığı birçok faydayı vurgulamak istiyoruz. Pasiflik (başkasına boyun eğmek) ile saldırganlık (başkasını boyun eğdirmek) arasındaki dengeyi gösteren bir tarz olduğunu unutmayın. Dolayısıyla muhatabımıza saygısızlık etmeden fikirlerimizi, arzularımızı ve ihtiyaçlarımızı net bir şekilde ifade etmemizi sağlar.

Bu yetenek farklı alanlara fayda sağlar ve bir dizi ilginç avantajı rapor eder (Postolatii, 2017):

  • Girişkenlik insan ilişkilerinde dengeyi ve adaleti teşvik eder.
  • Haklarımızı ve çıkarlarımızı korkmadan ve başkalarına zarar vermeden savunmamızı sağlar.
  • Profesyonel kariyerimizde daha iyi kararlar almamıza ve daha büyük başarılar elde etmemize yardımcı olur.
  • Girişkenlik duygusal zekayı geliştirir ve daha mutlu, dürüst, sağlıklı ve daha az manipülatif olmamıza yardımcı olur.
  • Girişken insanlar kendilerini daha yetenekli ve özgüvenli hissederler ve hedeflerine daha kolay ulaşırlar.
  • Arkadaşlık, romantik ilişkiler, aile veya profesyonel ilişkilerde olsun, kişilerarası başarıyı destekler.
  • Çatışmaları, yanlış anlamaları ve tutarsızlıkları önler ve dolayısıyla daha olumlu ve tatmin edici ilişkiler kurmamızı sağlar.

Some figure

İddialı bir konuşma yapmak için adım adım kılavuz

Özetle, iddialı bir sohbeti sürdürmeye yönelik bu kılavuz, patronlarınız veya meslektaşlarınızla iş anlaşmazlıklarınız varsa, sınır koymakta zorlanıyorsanız veya ilişkinize gereksiz zarar vermekten kaçınarak sevdiklerinizle iletişim şeklinizi geliştirmek istiyorsanız faydalıdır.

Bazı değişikliklerle de olsa önereceğimiz adımlar, Marshall Rosenberg tarafından önerilen şiddet içermeyen iletişim modeline dayanmaktadır. Bunlardan yararlanabileceğinizi umuyoruz.

1. Kendinizi nesnel gerçeklere dayandırın

“Bana her zaman kötü davranıyorsun” veya “Bu şirket bana değer vermiyor” gibi ifadelerle kaç konuşma başlattınız? Siz böyle hissedebilirsiniz ama bunu bu şekilde söylemek dinleyicinizin bunu kişisel bir saldırı olarak algılamasına ve savunmaya geçmesine neden olacaktır. Bu nedenle asıl anahtar, yargılamadan, somut ve objektif gerçekleri ifade etmektir.

Bu, yeni olmuş bir şey hakkında tarafsız bir diyalog anlamına gelir. Örneğin, “Dün benimle konuşurken sesini yükselttin”, “Birkaç gündür birbirimizi görmedik” veya “Bana verdiğin raporda bazı önemli bilgiler eksik.” Bu şekilde tartışılmaz gerçeklere atıfta bulunursunuz ve bu konuda yargılamaz veya değerlendirmede bulunmazsınız.

2. “Ben”den konuşun

İkinci adım, kendi duygularınızın farkına varmak ve bunların sorumluluğunu almaktır. Çoğu zaman karşımızdaki kişiye ve yanlış olduğuna inandığımız şeylere odaklanma eğilimindeyizdir ancak bunların yalnızca yorum olduğunu ve hakkında konuşabileceğimiz tek gerçeğin hissettiklerimiz olduğunu unuturuz.

Partnerinize sizi her zaman görmezden geldiğini söylemek, onun eylemlerini kendi bakış açınızdan yorumlamak, suçu ve sorumluluğu karşı tarafa yüklemektir. Tam tersine, “Kendimi yalnız hissediyorum” demek, içsel algı ve hislerinizden söz eder; bu, tartışma seçeneği sunmayan ve suçlamaya yer vermeyen bir şeydir.

Rosenberg’in Öfkenin Şaşırtıcı Amacı adlı eserinde belirttiği gibi öfkenin sağlıklı bir duygu olduğunu anlamak önemlidir çünkü çözülmemiş bir ihtiyacımız olduğunun farkına varmamızı sağlar. Eğer bunu uygun şekilde açığa çıkarırsak, kendimizi savunmasız gösterdiğimizden diğer kişinin de bizimle empati kurmasını sağlarız.

Örneğin, “Ev toplu olmadığında kendimi kaygılı ve huzursuz hissediyorum” dediğinizde, karşınızdaki kişinin empati kurması ve sizi dinlemesi, “Ev darmadağın ve siz işe yaramazsınız” demeniz haline göre daha kolaydır.

3. Özel isteklerinizi ifade edin

İddialı bir konuşmanın amacı, her iki tarafın da saygı duyduğu ve bir çözüme varılırken dikkate alındığı karşılıklı anlayış noktasına ulaşmamıza yardımcı olmaktır. Bunun için de spesifik taleplerde bulunmak önemlidir. Yani kişiye ihtiyacın çözümüne nasıl katkıda bulunabileceğini anlatın.

Talep açık, spesifik ve olumlu bir şekilde ifade edilmiş olmalıdır. “Beni görmezden gelmeyi bırakmanı istiyorum” veya “İşini yapmanı istiyorum” gibi örnekler etkili iletişim seçenekleri değildir. Bunun yerine, “Her gün bir süre konuşmak isterim” veya “Raporu teslim etmeden önce bu listedeki maddeleri incelerseniz çok sevinirim” gibi şeyler söylemek daha iyidir.

4. Karşılıklı faydayı vurgulayın

Ancak bir talebin bir dayatma veya zorunlulukla karıştırılmaması gerekir. İddialı bir konuşma sırasında dördüncü adım, karşımızdaki kişiye nasıl hissettiğimizi ve bu konuda ne gibi değişiklikler yapılabileceğini anlatmaktır.

Ancak talebi kısmen de olsa kabul edip etmemek veya kendi koşullarını belirlemek onların kararıdır. Gerçek şu ki bizim haklarımız, fikirlerimiz ve ihtiyaçlarımız değerlidir, ancak başkalarınınki de öyle.

Bu değişikliğin sadece kendimize değil, her iki tarafa da getirebileceği faydayı vurgularsak, muhatabın işbirliği yapmaya istekli olması daha muhtemeldir.

Örneğin, “Evi düzenli tutarsak, temizlik yapmak yerine eğlenceli bir şeyler yaparak birlikte daha fazla zaman geçirebiliriz” veya “Raporu teslim edilmeden önce inceleyerek teslim tarihlerini hızlandırır ve kendimizi işi tekrarlama zorunluluğundan kurtarırız.”

İddialı bir sohbetin düşmanlarını uzak tutun

Gördüğünüz gibi yalnızca dört basit noktayı uygulayarak beklenen sonuçlara yönelik iddialı, olumlu ve etkili bir sohbeti sürdürebiliriz. Bu adımlar fikirlerinizi aktarırken kullanışlı bir rehberdir ancak daha önce de söylediğimiz gibi atılganlık daha çok bir tutumdur.

Bu nedenle Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi’nde yer alan bir makaleye göre, yorum ve yargılamalardan, başkalarını suçlamaktan, sorumluluktan kaçmaktan, karşılaştırma yapmaktan, arzu ve ihtiyaçlarınızı empoze etmeye çalışmaktan kaçınırsanız iyi bir iletişim kurabilirsiniz. Hedefe ulaşmak için ilişkide adil bir dengenin hakim olduğu sağlam ve saygılı bir tutum esastır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Azgın, B. (2018). A Review on “Non-Violent Communication: A Language of Life” by Marshall B. Rosenberg. Journal of History Culture and Art Research7(2), 759-762. http://kutaksam.karabuk.edu.tr/index.php/ilk/article/view/1550
  • Gaeta González, L., & Galvanoski Kasparane, A. (2009). Asertividad: un análisis teórico-empírico. Enseñanza e investigación en psicología14(2), 403-425. https://www.redalyc.org/pdf/292/29211992013.pdf
  • Postolatii, E. (2017). Assertiveness: Theoretical approaches and benefits of assertive behavior. Journal of Innovation in Psychology, Education and Didactics21(1), 83-96. https://jiped.ub.ro/wp-content/uploads/2017/09/JIPED_21_1_2017_7.pdf
  • Rosenberg, M. B. (2005). The surprising purpose of anger: Beyond anger management: finding the gift. PuddleDancer Press.
  • Rosenberg, M. B., & Chopra, D. (2015). Nonviolent communication: A language of life: Life-changing tools for healthy relationships. PuddleDancer Press.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.