Logo image
Logo image

Gözlerimi Açtığım Andan Uyuduğum Ana Kadar, Kalbimin Hükümdarı Benim

4 dakika
Gözlerimi Açtığım Andan Uyuduğum Ana Kadar, Kalbimin Hükümdarı Benim
Sergio De Dios González

Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González

Tarafından yazılmıştır Valeria Sabater
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Kalbinizin bir sahibi, kiralanan arazileri ve ödünç aldığı köşeler olmamalıdır. Kalbiniz size aittir. Sadece bir hükümdarı vardır ve o da sizsiniz. Kalbiniz sayesinde özerkliğiniz büyüyecek. Tamamen sevmek için benlik saygınız için yeterli öz-sevgi ve oksijeni pompalayacaktır. Ve bu, hiçbir kısıtlama olmaksızın, yollarınızın efendisi ve onurlu bir yaşamın mimarı olmayı arzulamanızı sağlayan şeydir.

Bu kişisel özerkliğe ulaşmak kolay bir iş değildir. Özellikle de, bir samimiyet hissini anlamlı ilişkilere entegre etmeye çalıştığınız zaman. Aslında, romantik ilişkilerin en klasik ve geleneksel şemasına bakarsanız, özerklik ve kişisel alanın uyumsuz olduğu beyan edilmiştir.

“Hiç bir nankörlük büyük bir kalbi kapatamaz ve hiçbir kayıtsızlık onu yoramaz.”

– Leo Tolstoy

Kendi kaderini etkileyebilirsin

Kaderimize karar vermek ve bir yol çizmeye gelince kimse etkilerden bütünüyle uzak değildir. Hepimiz belirli sosyal, kültürel ve hatta ideolojik normların etkisi altındayız. Bu etkiyi denemek ve anlamak için bireysel psikolojiyle ilgili çalışmaların bize neler anlattığını hatırlamak her zaman iyi bir fikirdir.

Köşe taşlarınıza kendinize gerçek bir bağlılık kazandırmak için çaba sarf etmelisiniz. Hem kişisel özerklik hem de ne istediğinize ve istemediğinize karar verme kapasitesi, psikolojik iyi oluşun temel ilkeleridir. Sağlığınız günlük çabalarınızın bir bölümünü hak ediyor. Duygularınızın ve hatta kimliğinizin yer aldığı mecazi boyut olarak anlaşılan kalbiniz, sürekli büyümekte olan bir evrendir.

O zaman genişlemesine izin verelim, kendi efendisi olsun. Ama aynı zamanda, kalbiniz onu çevreleyen insanlarla nasıl gerçek bir şekilde iletişim kurulacağını bilecek kadar alçakgönüllü ve duyarlı kalmalıdır. Çünkü bu dengede sihir bulunabilir.

Some figure

Küçük günlük kararlarda özerkliğinizi kaybedersiniz

Sevdiğiniz insan istediği için işle ilgili bir projeyi bir kenara bırakmak. Ebeveynleriniz ilişkinizi onaylamıyor diye hayatınızın aşkıyla ayrılmanız. Arkadaşlarınızın farklı planları var diye hobilerinizi değiştirmek. Kimse hedeflerinizi desteklemiyor diye hemen pes etmek

Bunlar sizin onurunuzu, benlik saygınızı ve kimliğinizi tehdit etmenin ne anlama geldiğini gösteren genel örneklerdir. Bunu dikkate almak önemlidir. Bu tür sabotaj, etrafınızdaki insanlardan gelmez sadece. Çoğu durumda, genellikle kendinizden gelir.

Başkalarını suçlama

Sadece bizi kontrol etme çabasıyla dizginlerini üzerimize yerleştirenleri suçlamamalıyız. Böyle bir hapis ve ihlale teslim olduğumuzu anlayarak sorumluluk üstlenmeliyiz.

Öte yandan, kendi hayatlarının direksiyonunu başkalarına teslim edenlerin bunu anlık veya spontane bir biçimde yapmadıklarını hatırlayalım. Gerçek şu ki, bu onların gönüllü olarak ihmal ettikleri günlük bir uygulamadır. Banyo yapmayı, saçlarını fırçalamayı veya tırnaklarını kesmeyi bırakmayı tercih eden biri gibi. Psikolojik hijyenimizin bir parçası ve ertelediğimiz ve başkalarına verdiğimiz duygusal sağlık ilkesi. Ve bu yanlış bir şeydir.

Some figure

Kendi haysiyetimize başkasının elleri dokunmamalıdır. Kimse kendi bencil arzularının tohumlarını kalplerimize ekemez (ya da bunu yapmamalıdır) ya da değerlerimize uymayan hedefler satamaz bize. Dahası, kimliğimizi boykot etmek için çok kullanılan ellerin partnerimizin, ebeveynlerimizin veya sözde en iyi arkadaşımızın elleri olması önemli değildir.

Özel olan ve kimsenin geçemeyeceği bazı bölgeler var. Varlığımızla ilgili özelliklerin üstesinden gelmek bizi ilgilendiren bir şeydir. Bu, asla ihmal edilemeyecek günlük hijyen görevidir.

Nefes al, 10’a kadar say ve kalbindeki özgürlüğü kurtar

Pennsylvania Üniversitesinden Dr. Carol D. Ryff, pozitif psikolojinin en büyük savunucularından biridir. 1989-1998 yılları arasında ilginç bir “Psikolojik İyilik” modeli geliştirdi. Bu model, bugüne kadar kişisel gelişime en çok katkı sağlayan katkılardan biri olmaya devam ediyor. Daha önce bahsettiğimiz sağlık ilkesi ile çok ilgili bu.

“Sadece kalbinle doğru görebilirsin. Temel olan şeyler çıplak gözle görünmez.”

– Antoine de Saint-Exupéry

Kendi duygusal ve psikolojik özerkliğiniz üzerinde çalışmaya başlamak için ana noktalarını düşünmeye başlamanızı öneriyoruz.

Some figure

Hepimizin hayata geçirmesi gereken psikolojik iyi oluş modeli

Ryff’un yaklaşımındaki en ilginç noktalardan biri nörobilim ile ilgili olan. Değerlerimize aykırı bir şey ortaya çıktığında veya birileri fikirlerini empoze ettiğinde veya sevmediğimiz bir şeyi yapmaya zorladığında, limbik sistemimiz anında tepki gösterir.

Duygularla ilgili serebral yapı alarm sesimiz gibidir. Bize fısıldayan iç siren “dikkatli ol, bir şeyler yolunda değil,” der.

Anında, stres ve kortizol kan dolaşımımıza karışarak ortaya çıkar. Bu durumlarda ideal olan, bu hissi tanımak ve sadece 10’a saymak olabilir. Ve bundan sonra, gerçek ihtiyaçlarımıza uygun hareket etmemiz için gerekli olanı yaparız.

Kolay olmadığını biliyoruz. Fakat bunu başarabilirsek, bu psikolojik iyilik prensiplerini hayatlarımıza nasıl dahil edeceğimizi az da olsa öğrenebiliriz:

  • Her gün kendini kabul et.
  • Diğer insanlarla pozitif ve zenginleştirici ilişkiler kurmayı bir öncelik haline getirin. Eğer belli bir ilişki, ister arkadaşlık ister romantik bir ilişki olsun, bu ilkelerle uyumlu değilse, bir değişiklik yapmayı düşünmelisiniz.
  • Hayatınız için açık ve objektif bir amaç var. Ayrıca, şüphesiz bunun için savaşmalısınız.
  • Kişisel gelişiminize yatırım yapın. Her an bunu gerçekleştirmek için doğru andır.
  • Gerçekliğinize uygun kontrolü koruyun. Kendi kararlarınızdan sorumlu olan, yönlendiren, karar veren, başlatan, sonlandıran, sınırlayan ve sorumlu olması gereken kişi sizsiniz.

Sonuç olarak, bu stratejilerin bir gecede gerçekleştirilemeyeceğinin farkındayız. İrade, cesaret ve azim gerektirir. Ancak herhangi bir zamanda engellendiğimizi ya da özerkliğimizi yitirdiğimizi fark ettiğimizi, en klasik çözüm yolunu uygulamamız gerektiğini hatırlayalım. Derin bir nefes alın, 10’a kadar sayın ve TEPKİ GÖSTERİN. Çünkü kalplerimizde, kuralları yapan BİZ’iz.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.