Ergenlikte Sık Karşılaşılan 5 Sorun
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Ergenlik karmaşık olabilir. Gerçekten karmaşık. Ortaya çıkan değişiklikler sadece ergenin çevresini değil, aynı zamanda ergenin de kafasını karıştırıyor. Empati ve sabır, ergenlik çağındaki sorunlarla yüzleşmek için daha iyi hazırlanmamız için çok yararlı araçlardır. Buna ek olarak, bir çeşit zihinsel durumu gösterebilecek belirtilere dikkat etmeliyiz.
Ergenlikle ilgili korkutucu gerçekler birçok anne babanın kabusudur. Bu dönem kişinin anksiyete, depresyon ve stres gibi durumlarla da sık karşılaştığı bir dönemdir. Yazının devamını okuyarak ergenlikteki yaygın sorunları öğrenebilir ve neler yapabileceğinizi görebilirsiniz.
Her 5 ergenden 1’i psikolojik bir sorun yaşıyor.
1. Ergenlik sorunları: depresyon ve distimi
Depresyon, birçok genci etkileyen bir durumdur. Bir gruba uyma ihtiyacı, akne sonucunda düşük benlik saygısı ve yaygın zorbalık sorunları, depresyonun olası nedenlerinden sadece birkaçıdır.
Depresyondan farklı olan distimi de bulunabilir. Bu bozukluk hafif, aynı zamanda kronik, depresyon şeklindedir. 2 yıla kadar dayanması yaygındır.
Ailenin desteği son derece önemlidir. Herhangi bir değişiklik veya önemli zihinsel hastalık belirtisi olarak “gençlikle ilgili şeyler” olarak göz ardı etmeyin veya bu belirtileri yok saymayın. Gençlerin fazla konuşmaması ve ailenin kendilerini en çok ifade ettikleri ortam olmadığı doğrudur. Bu nedenle, gözlerinizi açmanız ve çocuğunuza yeterince ilgi göstermeniz gerekir.
2. Anksiyete bozuklukları
Anksiyete bozuklukları bugün çok yaygındır. Gençlerin çevrelerinde gördüklerinden yola çıkarak oluşturdukları beklentiler ve stres buna neden olabilir. Başkalarına iyi görünme kaygısı veya arkadaşlarla yaşanan sorunlar da kaynak olabilir.
Ergenlikte açıkça belli olan bazı belirtiler vardır. Uykusuzluk veya sinirlilik gibi. Bunlar sadece ergenlikteki yaygın durumlar olabilir. Ama görünür bir nedeni olmayan karın ağrısı ya da kas gerginliği uzmana danışılması gereken belirtilerdir. Sorun yoksa iyi ama varsa tedaviye başlanmalı.
“Korku duyuları keskinleştirir. Anksiyete ise onları felç eder.”
– Kurt Goldstein
3. Anoreksiya, bulumia ve aşırı yeme bozukluğu
Gıdayla ilgili sorunlarla ergenlikte sık karşılaşılır. Ergenlerdeki baskının nedeni bedenlerini beğenmemeleri ve dışarda çok fazla güzellik dayatması olmasıdır. Bu nedenle eleştiriye maruz kalmaya dayanamazlar. Bu da yediklerine odaklanmalarına neden olur. Ağırlıklarını kontrol altına almak isterken yanlış beslenme alışkanlıklarına yönelebilirler.
Bazen neden herhangi bir bilene danışmadan diyet uygulamaktan kaynaklanır. Bazen de sadece kaygıyı geçirmek için yemeye odaklanılır ki bunun da bedendeki zararını açıklamaya gerek yok.
Bazen de yeme bozukluğu çok daha başka bir travmanın tezahürü olabilir. Böylece başına gelen kötü şeyle mücadele etmeye çalışan gençler yeme sorunlarıyla karşılaşır. Buna bazen de kendine zarar veren davranışlarda bulunma eşlik eder.
Agresif olmayın
Onlara yardımcı olmak ve gösterdikleri olumsuz davranışları çözmek istiyorsanız, ergenlere karşı agresif olmamanız çok önemlidir. Bazen, ebeveynler ergenlik döneminde sorunlar gördüklerinde hüsrana uğrayabilir ve bu onların kontrolünü kaybetmelerine yol açabilir. Ancak, profesyonel yardım istemek için, sakin ve her şeyden önce kalmanız gerekir.
Bir genç kilo vermek istiyorsa, onları doktora götürmek iyi olur, o zaman onu bir beslenme uzmanına yönlendirin. Sağlıklı beslenmeyi sürdürmek için ne yiyeceğine dair tavsiyede bulunurlar. Ancak gençlere göz kulak olmak da önemlidir. Yemekle ilgili problemleri varsa, bunları sizden saklarlar.
4. Sosyal fobi
Sosyal fobi, anksiyete bozuklukları grubuna aittir ve ergenler sosyal bir ortamda ya da o ortamda bulunmayı düşündüklerinde belirtiler tetiklenir. Yabancılarla etkileşim kurmak ya da insanlarla dolu bir yere gitmek zorunda kalmak onlar için yaşayan bir kabus olabilir.
Bu nedenle gençlik yıllarında birçok genç insanın evlerinde kalması yaygındır. Güvencesizlikler, bedenleri hakkında bilinçli olmak, zorbalık ve kabul etme ihtiyacı sosyal fobiye neden olabilir.
Sosyal bir ortamda taşikardi, ağrı ve nefes alma zorlukları ortaya çıktığında bu durum sosyal fobiyi işaret ediyor olabilir.
5. Asosyallik ve zıtlaşma bozukluğu
Çocuk hırsızlık yapıyor mu? Veya insanlara ya da hayvanlara karşı şiddet uyguluyor mu? Alanında uzman olmayan kişiler ergenlikteki sıradan sorunlarla asosyal ve zıtlaşma bozukluğu olan çocukları karıştırabilirler. Ama bazı davranışlar daha zararlı bir sorunu gösteriyor olabilir.
Yetişkinlere itaatsizlik, kurallara uymama, hırsızlık ve sürekli kızgın olma, bu bozuklukların varlığını gösterebilecek işaretlerden bazılarıdır. Herkese karşı saygısız, düşünmeden hareket eden, çok dürtüsel ve başkalarının bütünlüğünü hesaba katmayan gençler olabilirler. Kişi zor bir dönemden geçiyor mu, yoksa daha ciddi bir şey mi var? Yapılacak en iyi şey, ergenlikteki sorunlarla nasıl başa çıkılacağını bilen bir uzmana danışmaktır.
Yardım almak çok önemlidir. Ebeveynlerin güçsüz hissetmeleri veya bu tip bir durumda yanlış yerlerde çare aradıkları yaygındır. Çocuklarını yeterince iyi yetiştiremediklerini bile hissedebilirler. Ancak, bu kavram yanılgıları, çocuklarına, kendilerine hiçbir şekilde yararı olmayan bir şey olarak, pasif ve itaatkâr bir tavır takınmasını sağlayabilir.
Ağırlıklı olarak düşmanca, zorlayıcı davranışlar ve başkalarının temel haklarını ihlal etme eğilimi, dikkat etmemiz gereken bir bozukluk olduğunu gösterebilir.
Ergenliği hepimiz iyi biliyoruz
Hepimiz ergenlik yaşadık ve yardıma ihtiyacımız varken anne babalarımızın nasıl “genlik işte” deyip geçtiklerini de biliyoruz. Bu nedenle bazı belirtilere dikkat etmek ve bunları göz ardı etmekten kaçınmak gerekiyor. Zamanında doğru davranılırsa bu sorunlar engellenebilir.
Çok fazla ergen bu sorunlar nedeniyle intihar etti. Bazıları ise yalnızlıktan çok çekti. Bu nedenle yetişkinlerin gereken desteği sağlaması çok önemlidir. Bazı sıradan görünen cümleler aslında birer yardım çağrısı olabilir. Zamanında sorunun kökenine inebilirsek sorunlar büyümeden önüne geçebiliriz. İstenmeyen sonuçlardan kurtulmanın tek yolu budur.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.