Logo image
Logo image

Empati Yapabilen Bir İnsan Olmanın Faydaları

4 dakika
Empati, başkalarıyla bağlantı kurmanıza ve onları anlamanıza izin verir. İşte empati yapabilen bir insan olmanın faydalarından dokuz tanesi!
Empati Yapabilen Bir İnsan Olmanın Faydaları
Son Güncelleme: 02 Şubat, 2021

Empati kurduğunuzu düşünüyor musunuz? Empatik olmanın faydalarının neler olduğunu hiç merak ettiniz mi? Bugünkü makalemizde, uzmanların da önerdiği bir davranış şekli olan empati yapabilen bir insan olmanın ve empati kurmanın dokuz faydasını listeliyoruz. Buradaki asıl soru şu, empati kurma işini kendimizi daha iyi hissetmek için mi yoksa başkalarını daha iyi hissettirmek için mi yaptığımızı düşünüyorsunuz?

Burada listelenen faydalar, kişilerarası ilişkilerin kalitesi, öz saygı ve başkalarına yardım etme ve anlama becerisiyle ilgili. Belki de sizi empati kurma davranışını daha çok uygulamaya ve geliştirmeye teşvik ederler!

“İnsanların en büyük armağanı, empati gücüne sahip olmamız, hepimiz birbirimizle gizemli bir bağ hissedebiliriz.”

– Meryl Streep

Empati nedir?

Empati kelimesi, “tutku” anlamına gelen Yunanca empátheia kökünden gelmekte. Psikoloji bu kelimeyi 2. yüzyılın başlarında Yunancadan almış ve orijinal anlamını genişletmiş. Bugün empatinin duygusal zekanın en önemli bileşenlerinden biri olduğunu biliyoruz.

Empati, başka birinin düşüncelerini, duygularını ve hatta duygusal hayatını anlama yeteneğiniz olarak tanımlanabilir. Empatinin, kendinizi başka birinin yerine koyma yeteneği olduğu her zaman herkes tarafından genel anlamda anlaşılmıştır. Bu, başka bir kişiyi daha iyi anlayabileceğiniz ve duygularını hissedebileceğiniz anlamına gelir.

Some figure

Empati yapabilen bir insan olmanın dokuz faydası

Empati aynı zamanda aktif dinleme, duygusal destek ve anlayışla da ilgili. Psikolojide, psikologların sahip olması gereken temel becerilerden biri olarak kabul edilir. Hastalarını anlayabilmeleri ve dolayısıyla onlara yardım edebilmeleri için buna ihtiyaçları  bulunmakta. Peki empati kurabilen bir kişi olmanın başka ne gibi faydaları var?

Kabullenme becerileriniz üzerinde çalışmanıza yardımcı olur

Valensiya Topluluğu’nun Deontolojik Psikoloji Komisyonu başkanı ve psikolog Fernando Catalan, empatik olmanın ilk faydasının, kabullenme becerileriniz üzerinde çalışmanıza izin vermesi olduğunu belirtiyor. Başka bir deyişle, insanları daha iyi anlamanıza ve kabul etmenize yardımcı olarak sosyal ilişkiler kurmanızı kolaylaştırıyor.

“Empati kurmazsam, herkesi kendime gıcık ederim.”

– Fernando Catalan

Daha ikna edici olmanıza yardımcı olur

Catalan, bunu empati yapabilen bir insan olmanın başka bir faydası olarak görüyor, ancak bu oldukça “bencil” bir fayda olarak sınıflandırılabilir. Catalan’a göre, “Karşınızdaki kişiyi anlarsanız, onu ikna edebilirsiniz, veya ikna edemezseniz de en azından ikna etmeye çalışabilirsiniz“. Dediği gibi, empatinin en kendine hizmet eden kısmı ikna olsa da, onun aynı şekilde temel bir parçası olmasını engellemez.

Empati yapabilen biri olmak özgüveninizi artırır

Psikolog Carmen Solivares, empati kurabilen kişiler olmanın özgüveninizi de güçlendirdiğine inanıyor. “Empati sergileyenlerin işbirliği odaklı olduğunu ve referans gruplarında daha başarılı olduğunu, bu yolla da özgüvenlerinin arttığını” açıklıyor.

Başkalarıyla ilişkilerinizi geliştirir

Psikolog ve fizyoterapist Laura Cano, bunun empatik olmanın faydalarından biri olduğunu düşünüyor. Başkalarını anladığınızda, onlarla güvene dayalı bir ilişki kurmanız daha kolay olacaktır. Aslında hepimiz en rahat hissettiğimiz insanlara yönelme eğiliminde oluruz.

Başkalarına yardım etmenize yardımcı olur

Empati, diğer duygusal zeka araçlarıyla birlikte, başkalarının sorunlarını çözmelerine veya acılarını yaşamaları sürecinde onlara yardımcı olmanıza faydalı olur. Empati kurarak, aktif olarak dinlemeye ve başkalarıyla bağlantı kurmaya başlarsınız. Böylece kendilerini daha iyi ve daha az yalnız hissederler.

“Önce anlamaya, sonra anlaşılmaya çalışın.”

– Stephen Covey

Empati yapabilen bir insan olmak daha yakın ilişkiler kurmanıza yardımcı olur

Kendinizi başka birinin yerine koymak, o kişiyle daha iyi bağlantı kurmanıza, bu da daha yakın ilişkiler kurmanıza yardımcı olur. Diğer bir deyişle, sadece o kişiyle birlikte olmakla kalmıyor, onları çok daha derin bir şekilde anlamaya çalışıyor olursunuz. Bu nedenle bu, yüzeysel değil yakın ilişkileri teşvik eder.

“Çoğu insan şefkat görmek yerine vermeyi tercih eder.”

– Aristo

Kötü haber vermek zorunda kaldığınızda da empati buna yardımcı olur

Kimse kötü haber vermekten hoşlanmaz. Aslında, bu eylem MUM etkisi (MUM effect) adı verilen bir fenomenle ilişkilendirilmiş durumda. MUM etkisi, bazı kötü haberler vermeniz gerektiğinde, ancak bunu yapmakta isteksiz olduğunuzda ortaya çıkar. Bu nedenle, mesajı bir şekilde bozabilirsiniz. Bunun nedeni, kendinizin kötü haberle bağlantılı olmaktan korkmanız ve ayrıca mesajın alıcısının sizi bilinçaltında “kötü” bir kişi olarak düşünebilmesi. Bununla birlikte, kötü haberleri iletmeyi öğrenmek de empatik olmanın bir başka faydası. Empati, bunu “daha iyi” bir şekilde, en azından kesinlikle daha nazik bir şekilde yapmanıza yardımcı olabilir.

Bu yeteneğe sahip olmak, daha da çok empati yapabilen bir kişi olmanıza yardımcı olur

Bu yeterliliğe sahip olmanın bir başka yararı da, her seferinde empati kurarak, bu konuda daha da iyi olma yeteneğinizi geliştirmeniz. Çünkü empati kendine özgü bir nitelik olsa da, onu yine de geliştirebilir ve iyileştirebilirsiniz. Böylece, empati kurarak, bu özel beceriyi daha da geliştirmiş olursunuz.

İnsanları daha iyi tanımanıza yardımcı olur

Gördüğünüz gibi empati, başkalarıyla bağlantı kurmanıza yardımcı olur. Bu da size açılacakları ve içsel benliklerini gösterme olasılıkları daha yüksek olacağı için başkalarını daha fazla tanımanıza olanak tanır. Dahası, insanları tanımak ve onlarla bağlantı kurmak sizi bir kişi olarak daha da zenginleştirir.

Some figure

Nörobilim ve empati

Ayna nöronlarını duydunuz mu? Bunlar, empatiden sorumlu nöronlar. İtalyan bir nörobiyolog olan Giacomo Rizzolatti, bunları 1996 yılında makak maymunları üzerinde deney yaparken keşfetti.

Rizzolatti, maymunlar diğer maymunlarda belirli ifadeler ve hareketler gördüklerinde bu nöronların nasıl aktive olduğunu gözlemledi. Bir süre sonra, bu nöronlar insanlarda da beynin alt frontal serebral korteksinde keşfedildi. Bu özel alan bizim dil merkezimiz oluyor.

“Empati, kendi içinde başka birinin yankılarını bulmakla ilgili bir olgu.”

– Mohsin Hamid


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hogg, M.A. (2010). Psicología social. Vaughan Graham M. Panamericana. Editorial: Panamericana.
  • Tesser, A., & Rosen, S. (1975). The reluctance to transmit bad news. In L. Berkowitz (Ed.). Advances in experimental social psychology, Vol. 8, pp. 194-232. New York: Academic Press.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.