Logo image
Logo image

Duygusal Yorgunluk ile Nasıl Mücadele Edilir?

3 dakika
Duygusal Yorgunluk ile Nasıl Mücadele Edilir?
Gema Sánchez Cuevas

tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Alejandro Rodríguez
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Birçoğumuz yapmamız gereken işleri yapmak için gün içerisinde yeteri kadar zamanımız olmadığını düşünür. Günlük işleriniz çok fazla zaman alır ve sürekli olarak bazılarını ertelemek zorunda kalırsınız. Ancak, bu duygudan kurtulmanın yolu, sadece daha fazla zamana yaratmak olmayabilir. Duygusal yorgunlukla da mücadele etmelisiniz.

Modern dünyanın o çılgın temposu nedeniyle, çoğumuz sürekli bir tükenmişlik hali içerisinde yaşıyoruz. Stres, endişeler ve birden fazla iş ile uğraşmak, bir saniyeliğine bile olsa bizlere dinlenme fırsatı vermiyor.

Bu nedenle, duygusal yorgunlukla mücadele etmek, gününüzün daha üretken olması için harika bir yol olabilir. Bu yazıda duygusal yorgunlukla mücadele etmenin çeşitli yollarını sizler ile paylaşacağız. Bu sayede, size ne olduğunu daha iyi anlayacaksınız.

Duygusal yorgunluk nedir?

Fiziksel tükenme, var olan tek tükenme türü değildir. Vücudun dinlenmiş olmasına rağmen, zihniniz yeteri kadar dinlememiş olabilir. Ancak bazen bunun farkına varmak zor olabilir. Bu nedenle, duygusal yorgunlukla mücadele etmek istiyorsanız, önce onu nasıl tanımlayacağınızı bilmeniz gerekir. Şimdi, en yaygın semptomlardan bazılarına bakalım.

  • Dikkat eksikliği ve unutkanlık. Duygusal tükenmişlik, çevrenize olan bitene dikkat etmenizi engeller. Bu nedenle, söyleneni akılda tutmak ve verilen herhangi bir görevi yerine getirmek gibi hususlarda yoğunlaşmak daha zor hale gelir.
  • Aşırı duyarlılık. Duygusal açıdan sabrımız tükendiği zaman, belirli durumlara aşırı tepki vermek daha da olasıdır. Duygusal yorgunluğu bulunan insanlar, daha kolay, üzülür, kızar veya depresif bir hale gelir.
  • Letarji. Genel olarak duygusal yorgunluk, olumsuz düşünceleri ve hiçbir şey yapmama motivasyonunu doğurur. Bu nedenle duygusal yorgunlukla mücadele için daha olumlu bir yaklaşıma ihtiyaç duyarız.
  • Fiziksel yorgunluk. Aşırı duygusal tükenme, aynı zamanda kronik bir yorgunluk hissine de yol açabilir. Bu aşamadaki insanlar 10 saat uyusa da kendilerini hala yorgun hissederek uyanabilirler. Ne kadar dinlendiklerinin bir önemli olmaksızın, kendilerini asla % 100 dinlenmiş olarak hissedemezler.
Some figure

Eğer bu belirtilerin çoğu sizde varsa, bir dereceye kadar duygusal yorgun olduğunuz söylenebilir. Peki bu durum neden olur? Böyle istenmeyen bir durum ile nasıl karşılaşırsınız?

Bu neden oluyor?

Son araştırmalara göre, duygusal yorgunluk aşırı ve sürekli endişeden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle duygusal yorgunluk, tükenmişlik sendromu ile yakından ilişkilidir. Her ikisi de bir endişeden diğerine sürüklenme stresinden kaynaklanır.

Duygusal yorgunluk, genellikle kendinize koymuş olduğunuz hedefleriniz hakkında saplantılı olduğunuzda ortaya çıkar ve akabinde hata yaparsınız, kendinizi sert bir şekilde cezalandırma ile sonuçlanır. Bu tamamen istenilenin ters etkisine sahiptir. Kendinize bu şekilde işkence ederek, bunalmış olur, yapmaya başladığınız işi bitirmek çok zorlaşır.

Duygusal yorgunluk ile mücadele edilir?

Duygusal yorgunluk belirtileri gösterirseniz, bununla mücadele etmek adına yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

1. Rahatlamak için kendinize biraz zaman verin

Şüphesiz, duygusal yorgunluğu önlemek için atabileceğiniz en önemli adım, biraz huzur bulmaktır. O gün ne kadar çalıştığınızın ya da ne iş yaptığınızın önemli olmamalıdır. Canınızın yapmak istediği herhangi bir şey için kendinize en az yarım saat zaman vermelisiniz.

Eğer endişelerinizden kurtulmak için zor bir zamandan geçiyorsanız, izleyeceğiniz iyi bir yol meditasyon olabilir. Meditasyon, zihninizi ve duygularınızı kontrol etme yeteneğinizi arttırır. Daha bilinçli bir düzeyde, zihinsel berraklık kazanmak için de iyi bir yoldur.

2. Aşırı uyarımdan kaçının

Hiper-bağlantılı, hiper uyarılmış bir dünyada yaşıyoruz. Zihnimiz sürekli olarak çok miktarda duyusal bilgi ile bombardıman altında tutuluyor. Bu, dikkatimizi birçok şeye bir kerede vermemenin neredeyse imkansız olduğu anlamına geliyor. Bu, aklın bir duygudan diğerine geçme eğilimiyle beraber hareket eder. Bu nedenle, konsantre olmamız giderek zorlaşıyor.

Duygusal yorgunlukla mücadele etmek istiyorsanız, her şeyin dikkatinizi çekmesine izin vermeyin. Çalışıyorsanız, cep telefonunuzdaki tüm bildirimleri kapatın. Ayrıca, meslektaşlarınız tarafından rahatsız edilmekten kaçınmaya çalışın. Ve çalışmadığınız zamanlarda, rahatlayın ve işi düşünmemeye çalışın. Her aktivitenin kendi zamanı vardır. Üst üste gelmemeleri önemlidir.

Some figure

3. Gerçekçi olun

En fazla kaygıya neden olan şey, hedefi gerçekten ulaşabileceğinizden daha yükseğe koymaktır. Yapacak çok işiniz olduğunda, bunalırsınız ve bir kerede bir çok işi halletmeye çalışırsınız. Bu aslında durumu iyileştirmek yerine, verimliliğinizi azaltır.

Bu nedenle, kendinizi iyi tanımalısınız. Yapmanız gereken her şeyi yapamayacağınızı fark ederseniz, bunun için endişelenmeyin. En önemli görevleri ilk sıralara koyun ve önce onları halledin. Her şeyden öte, endişelenmek sizi daha hızlı yapmak yerine yavaşlatabilir.

Özetle, duygusal yorgunluk hepimizi etkileyebilecek bir şeydir. Ancak, onunla mücadele etmenin yolları da vardır. Duygusal yorgunluktan muzdarip olduğunuza inanıyorsanız, bu ipuçlarını günlük yaşantınıza uygulamaya çalışın. Belirtiler kısa zamanda ortadan kalkacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


Pedersen, A. F., Andersen, C. M., Olesen, F., & Vedsted, P. (2014). Stress og udbrændthed hosalment praktiserende læger er stigende. Ugeskrift for Laeger.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.