Zehirli Bir İşiniz mi Var? İşte 7 Tehlike İşareti

Zehirli Bir İşiniz mi Var? İşte 7 Tehlike İşareti
Sara Clemente

Yazan ve doğrulayan Psikolog ve gazeteci Sara Clemente.

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Eve geldiğinizde hala işten kopamamış gibi mi hissediyorsunuz? Belki de patronunuzu ya da bitirmeniz gereken projenizi düşünüyorsunuz. Yarına hazırlamanız gereken raporu düşünmeden duramıyor musunuz? Cevaplarınız evetse, zehirli bir işiniz olabilir.

Bazı insanlar zaman zaman işten uzaklaşmaya ihtiyaç duyar. Bu bir tehlike işareti değil, bu son derece normal. Bununla birlikte, işinizi düşündüğünüzde neredeyse her zaman negatif hisler duymanız endişelenilecek bir durumdur. Zehirli bir işiniz olduğuna dair tehlike işaretleri nelerdir?

24/7 çevrimiçiyseniz

Akşamları eve geldiğinizde, hafta sonları ya da izin günlerinde hala iş emaillinizi kontrol ediyor musunuz? Kendinizi teknolojiden biraz uzak tutun ve anın tadını çıkarın. Belki de işinize çok odaklı olduğunuz için çok daha değerli anları kaçırıyor olabilirsiniz.

Bazen günlük işlerin içine o kadar çekiliriz ki asıl önemli olan şeylere önemsiz gibi davranırız. Yaşamak için çalışmalısınız, çalışmak için yaşamamalısınız. Eğer sizi 24 saat köle haline getiren bir işte çalışıyorsanız bir şeylerin değişmesi gereklidir.

Bu bağımlılıktan adım adım kurtulmaya çalışın. Ve bunu müdürünüzle konuşun. İşten ayrılır ayrılmaz telefonunuzu kapatmayı ya da ofiste olmadığınız süre boyunca emailinize bakmamayı deneyin. Uykunuz da iyileşecektir.

bilgisayarda çalışan kadın

Kötü bir çalışma ortamınız varsa

Herkesle iyi anlaşmak imkansızdır ama kimseyle iyi anlaşamamak da imkansızdır. Tabi ki, bazı çalışma arkadaşlarınızla diğerlerine göre daha iyi anlaşıyor olmanız normaldir. Ayrıca, size daha önce zorluk çıkarmış ve birlikte olmaktan hoşlanmadığınız kişiler olması da normaldir. Sonuçta, etrafınızda olumsuz, entrikacı, depresif ya da kıskanç insanlar olması iyi bir durum değildir.

Kötü bir çalışma ortamı çok iyi bir şirketi bile mahvedebilir. Bu göz ardı edilecek bir mesele değildir. Dışarıdan ideal görünen bir işi zehirli bir işe çevirebilir. Bu duygusal vampirlerden kaçın!

İşler hiç bitmiyorsa

Ağır iş yükü yıllarca devam etmemeli. Eğer önemli işler ve projeleri bitiyorsanız ama sorumluluklar listenizde bir azalma olmuyorsa bir şeyler ters gidiyor demektir. Ya birileri sizin bilginiz olmadan üzerinize yük eklemektedir ya da sizin biraz ara vermeye ihtiyacınız vardır.

Aylardır üzerinde çalıştığınız çok önemli bir raporu bitirdikten ya da önemli bir anlaşmayı başarıyla yaptıktan sonra bir izin almanız iyi olacaktır — en azından tekrar baskıyı kaldırabilecek kadar güç toplamanız içn bu gereklidir. Hiyerarşide alt seviyede ya da müdür seviyesinde olmanız bunu değiştirmez. Herkesin bazen az stresli zamanlara ihtiyacı vardır. Özellikle de birkaç ay boyunca stres seviyesi yüksek olmuşsa.

Zorba bir müdürünüz varsa

Zorba müdürler genellikle sizin işinizi herkesin yapabileceğini söyler. Açık bir şekilde çalışanlarıyla dalga geçmekten çekinmezler. Altlarında çalışan insanlarla sohbet etmekle pek ilgilenmezler. Zorbalık yapan insanlar genellikle sizi itibarsızlaştırmaya çalışır ve sürekli olarak size bağırır…

Evet, zorbalık yapan bir müdürünüz var. Onu göz ardı etmek imkansız olduğu için, duygusal sınırlar koymayı deneyin. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz: müdürünüzün sözlerini ona yansıtın ve içinizde yer etmesine izin vermeyin.

legolar

Farklılıkları reddeden bir iş ortamı ise

Eğer iş ortamınızda cinsiyet, yaş, din ya da cinsel yönelime dair bir ayrımcılık varsa bu zehirli bir iştir. Eğer bu durum gerçekten katlanılmaz hale gelirse, harekete geçmek mecburidir. Üst yöneticiniz ya da insan kaynakları departmanınıza bu durumu bildirmelisiniz. Ne yazık ki, durum aynı şekilde kalabilir ya da belki daha kötüye dahi gidebilir. Bu durumda yasal yollara başvurmayı da düşünebilirsiniz.

Tabi ki, eğer belge göstermeniz istendiyse, bir cinsel tacize veya herhangi bir formda şiddete uğradıysanız ya da şahit olduysanız işinizin zehirli olmasının yanı sıra, aynı zamanda da bu yapılan davranış suçtur.

Yokluğunuz genelleniyorsa

Tabi ki çalışan insanlar bir randevu, hastalık ya da önceden tahmin edilemeyen bir olay yüzünden bazen işe gidemeyebilir. Ama eğer çalışanlar arasında genel olarak yüksek bir yokluk durumu varsa, bu, işlerinin zehirli olduğuna dair bir tehlike işaretidir.

Ve burada sadece fiziksel yokluktan bahsetmiyoruz, kişinin zihinsel olarak orda olmaması da buna dahildir. Fiziksel yokluktan kastımız her ay en az 3 gün işe gitmemenizdir. İkinci tür olan zihinsel yokluk ise bir insanın ofiste olması ama çoğunlukla iş dışı aktivitelerde bulunmasıdır.

çalışma masası

İş güvenceniz yoksa

Eğer çalışanlar için yükselme ya da değişiklik yapma seçenekleri olmayan bir işteyseniz, muhtemelen şirketiniz iş güvencenizi pek de önemsemiyordur. Daha çok kendi çıkarlarını gözetiyordur. Belki müşteri sayısını artırmaya belki de tasarruf yapmaya odaklı olabilirler. Ama böyle yaparak çalışanlarının ihtiyaçlarını göz ardı etmiş olurlar.

Buna ek olarak, çalışanların refahı için ayrılmış bir departman ya da grup yoksa problem daha da büyüktür. Böyle bir durumda, eğer inisiyatif alabilecek biriyseniz ve öne çıkmaya cesaretiniz varsa problemi dile getirin ve bir çözüm sunun.

Herhangi bir işten ayrılmadan önce, bunun zehirli bir iş olduğunu düşünseniz bile her zaman için önce duruma çözüm bulmaya çalışmak daha doğrudur. Diyalog ve anlaşma ile çözüm bulmaya çalışın. Eğer birkaç kez denemenize rağmen bu durum çözülmezse o zaman iş değiştirmeyi düşünmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Hobbs, P. T. G. (1970). Motivation to Work. Journal of the Society of Dyers and Colourists. https://doi.org/10.1111/j.1478-4408.1970.tb02928.x
  • Rashid, S., & Rashid, U. (2012). Work Motivation Differences between Public and Private Sector. American International Journal of Social Science. https://doi.org/doi: 10.1111/cge.12749
  • Daniel, T. A. (2009). Tough boss or workplace bully? HR Magazine.
  • Sverke, M., Hellgren, J., & Näswall, K. (2002). No security: A meta-analysis and review of job insecurity and its consequences. Journal of Occupational Health Psychology. https://doi.org/10.1037/1076-8998.7.3.242
  • Loi, R., Ngo, H. Y., Zhang, L., & Lau, V. P. (2011). The interaction between leader-member exchange and perceived job security in predicting employee altruism and work performance. Journal of Occupational and Organizational Psychology. https://doi.org/10.1348/096317910X510468

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.