Logo image
Logo image

Hafızanızı Güçlendiren Yiyecekler

3 dakika
Hafızanızı Güçlendiren Yiyecekler
Son Güncelleme: 31 Ocak, 2018

Hafızanız zamanla pek çok nedenle güçsüzleşebilir. Bazen yaşlılık, bazen hastalık veya bazen de hafızamızın işleme becerisini etkileyen stres yüzünden olur. Her halükârda hafızamızın zayıflamasını önlemek için adımlar atmak veya hafızanız üzerindeki ciddi etkileri engellemek her zaman mümkündür. Bugün hafızanızı geliştiren yiyeceklere bir göz atacağız.

Hafızanızı korumanın en iyi yolu, beyninize iyi bakmaktır. Yaşlanmakla birlikte gelen günlük aşınma, doğru önlemlerle yavaşlatılabilir. Pek çok hastalığın etkileri için de aynı şey geçerlidir. Her zaman olduğu gibi bu durumlarda önleme odaklanmak işin sırrıdır.

İyi beslenme, beynin korunması ve doğru şekilde işleyebilmesi için belirleyici bir faktördür. Belli yiyecekler, hafızamızı en iyi durumda tutmaya doğrudan katkıda bulunur. Bunu aklımızda tutup beslenmemize dikkat edebiliriz, değil mi? Hafızamızı korumaya yardımcı olan gıdaları aşağıda sizler için derledik.

“Bizler hafızamızdan ibaretiz, değişen şekillerle dolu o hayal müzesiyiz, o kırık aynalar yığınıyız biz.”

Jorge Luis Borges

Hafızanız için balık yiyin

Balık Omega 3 ve Omega 6 gibi maddeler açısından çok zengindir. Bu yağ asitleri beynimizin beslenmesi ve korunması için zaruridir. Omega 3, gri madde ve beynin hücre dokularının bir kısmını oluşturur. Bu yağ asidinin sıklıkla tüketilmesi, daha iyi öğrenme ve daha iyi ruh hâliyle ilişkilendirilmiştir.

Some figure

Balıklar özellikle de yağlı balıklar, sinirsel dokuların bir diğer unsuru olan fosfor bakımından da zengindir. Bütün bunlar bir araya gelerek beynimizi bilişsel bozulma ve sinir bozulumuyla ilgili hastalıklardan korur. Genel olarak hafıza ve zekanın sağlıklı olmasına katkıda bulunur. Haftada en az iki kez balık yemek önerilmektedir.

Kuru meyve ve yemişler

Kuru meyve ve yemişler, bir diğer harika Omega 3 ve fosfor kaynağıdır. Ayrıca B vitamini, magnezyum ve E vitamini bakımından da zengindir. Bütün bu yiyecekler, serebrovsküler sağlığımız için önemli birer müttefiktir.

Kuru meyve ve yemişlerin antioksidanlar bakımından da zengin olduğunu belirtmekte fayda var. Antioksidanlar nöronlardaki yaşlanmayı geriye çevirmeye yarar. Oksidatif stres yaratan serbest radikallerle savaşır. Her gün bir avuç kuru yemiş yemekten sağlıklı bir şey yoktur.

Çilek ve dut benzeri meyveler

Çilek, dut gibi meyveler sağlığımız için harika unsurlara sahiptir. Bunların en başında daha önce belirttiğimiz gibi zamanın beyin üzerindeki etkilerini önleyen ve hafifleten antioksidanlar gelir. Aynı zamanda bunlar hafızayı korur ve Alzheimer gibi belli hastalıkların etkisini kısıtlar.    

Ayrıca çilek ve dut gibi meyveler nöronlar arasında iletişime yardım eder. Ayrıca sinirlerin zarar görmesini önleyen anti-enflamatuar etkiye sahip olması bakımından önemlidir. Uzmanlar, en yüksek antioksidan konsatrasyonuna sahip olması bakımından ahududu tüketimini önermektedir.

Çikolata

Pek çok kişi yüksek kalori içermesi nedeniyle çikolatadan uzak durmayı tercih etse de gerçek şu ki çikolatanın faydaları saymakla bitmez. Bunlardan biri, beynin bazı alanlarında kan dolaşımını uyarmasıdır. Bunu içindeki maddelerden biri sayesinde yapar: flavanol.

Some figure

Flavanol; hafıza, yorgunluk, uykusuzluk ve yaşlılık belirtileri üzerinde harika etkileri olduğu gösterilmiş bir maddedir. Bunun yanında vasküler işlevi güçlendirir. Ne var ki çikolatayı orijinal şekline en yakın olarak tüketmek ideal olandır. Aşırı işlendiğinde sağlıklı özelliklerinin pek çoğunu kaybedebilir.

Tam tahıllı gıdalar

Bütün tam tahıllı gıdalar sağlık açısından müthiştir ve beyin işlevlerini olumlu şekilde etkiler. Yüksek miktarda folik asit ve B6 Vitamini içerirler. Her iki madde de beyni sağlıklı ve formda tutmaya katkıda bulunur. Yüksek lif içermeleri bakımından kolestrol ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olurlar ve bu durum beyin sağlığını  da olumlu etkiler.

Tam tahıllı gıdalar hafızamıza ve konsantrasyon gücümüzün artmasına yardımcı olur. Sonuç olarak, entelektüel çalışmalarda daha iyi konsantre olabilmemize yardımcı olur. Günlük beslenmenizi tam tahılı gıdalara dayandırmak idealdir. Tam tahıllı gıdaların beslenmenizin %50’sini oluşturması önerilmektedir.

Some figure

Yemek yemek bilinç ve sorumlulukla gerçekleştirdiğimiz bir eylem olmalıdır. Genel sağlık durumumuz ve yaşlanma şeklimiz, yediğimiz gıdalar ve yeme alışkanlıklarımızla yakından ilgilidir. Hafıza gibi değerli bir yeti ise iyi bir beslenme sayesinde çok daha iyi korunabilir.