Logo image
Logo image

Duygusal Sorumluluğunuzu Nasıl Artırırsınız?

4 dakika
Duygusal sorumluluk, sizi ilişkilerinizdeki duyguların gücünün farkına varmaya davet eder.
Duygusal Sorumluluğunuzu Nasıl Artırırsınız?
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Gema Sánchez Cuevas
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Duygusal sorumluluk, yalnızca davranışlarınızın değil, aynı zamanda ne düşündüğünüzün ve hissettiğinizin sorumluluğunu almak anlamına gelir. Kısacası, kendi varlığınızın.

Hayatınız boyunca başkalarıyla etkileşime geçtiğinizde çoğu zaman aslında kendinizden bahsediyorsunuzdur. Muhtemelen onlardan bahsettiğinizi düşünmenize rağmen.

Ayrıca, kendinizde olduğunu varsaymaya hazır olmadığınız duyguları başkalarına yerleştirme eğilimindesiniz. Başka bir deyişle, kendinizi yansıtır ve nasıl hissettiğinizin sorumluluğunu başkalarına atarsınız.

Bu nedenle, başkalarında gördüğünüz şey aslında size olanların gerçek bir yansıması olabilir. Dış görünüşleri sizinle konuşur ve bir ayna görevi görür.

“Hayatınızdaki ve zihninizdeki en büyük gün, tutumlarımızın tüm sorumluluğunu üstlendiğimiz zamandır. İşte o gün gerçekten büyüdüğümüz gündür.”

-John C. Maxwell-

Some figure

“Nasıl hissettiğimden sen sorumlusun” (kişisel projeksiyon)

Başkalarını kendi duygularınızdan sorumlu tutmaya alışkınsınız. Aynı zamanda, başkalarının nasıl hissettiği konusunda sorumluluk alma eğilimindesiniz.

Bu nedenle, etrafınızdaki biri kendini iyi hissetmiyorsa, kendinizi sorumlu hissedersiniz ve sanki onun acısını çözme yeteneğiniz varmış gibi bu konuda bir şeyler yapmaya çalışırsınız.

Aksine, kötü hisseden siz olduğunuzda, bu duygunun sorumluluğunu dış koşullara yüklersiniz. Örneğin, başka bir kişi veya bir durum.

Kontrolü ele alma ihtiyacı

Başkalarının duygularının sorumluluğunu almak, kendi gelişiminize büyük bir yük getirebilir. Aynı şekilde, kendi kişisel rahatsızlığınızı başkalarına yansıtarak değiştirmeye çalışmak da aynı derecede sorumsuzluktur.

  • Başınıza gelen her şeyi kontrol altına almak için duygusal sorumluluğunuzu şekillendirmelisiniz. Bu bağlamda, University College, Londra (İngiltere) Bilişsel Sinirbilim Bölümü, bu stratejiyi uyguladığımızda psikolojik sağlığımızı iyileştirdiğimizi gösteren bir araştırma yaptı.
  • Muhtemelen kendinizi sık sık “Beni kızdırıyorsunuz” veya “Beni kötü hissettiriyorsun” gibi şeyler söylerken buluyorsunuz. Eğer öyleyse, öfkenizi, kıskançlığınızı ve üzüntünüzü yönetmeyi öğrenmenin zamanı geldi. Cevapları içinizde bulacaksınız.

Kendinize dışarıdan bakmayı bırakın. İçine bak ve büyümeye devam edeceksin.

Gerçekten de, duygularınızın sorumluluğunu üstlenmezseniz, başka kimse almaz.

Ancak bu, kendinizi ifade etmeyi ve başkaları hakkında ne hissettiğinizi söylemeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Aslına bakarsanız, nasıl hissettiğinizin sorumluluğunu üstlendiğiniz anlamına gelir. Bu nedenle, refahınızı veya rahatsızlığınızı başkalarına teslim etmek yerine, dizginleri kendiniz alın. Bedelini üstlenin.

Negatif duygularınızı kabul edin ama onların sorumluluğunu üstlenin

Olan bir şey için üzülmeye herkes kadar sizin de hakkınız var. Bu duyguların sorumluluğunu alarak durum iyileşecektir.

Çünkü kendinizi bir keşif ve kişisel gelişim sürecinde bulacaksınız. Ayrıca, başkalarıyla veya kendi durumunuzla ilgili olarak ortaya çıkan her rahatsızlık, kendinizi tanımaya devam etmek için bir fırsat olacaktır.

Aksi takdirde, her zaman başkalarının ve koşullarınızın insafına kalırsınız. Aslında, kendiniz dışında kalan her şeyden.

Bu nedenle, bir fikir belirtirken veya birini eleştirirken, ne söylediğinizin biraz daha farkında olmaya çalışın. Aslında, çoğu zaman, ifade ettiğiniz şey içinizde var olma eğilimindedir ve onunla özdeşleşirsiniz.

Nasıl hissettiğinizi anlamak için duygusal sorumluluğunuz var

İlk olarak, kendinizi başkalarına yansıtma olasılığınız olduğunu anlamalısınız. Bunu kabul etmek kolay değil.

Ayrıca, kendi tepkileriniz için duygusal sorumluluk almaya direndiğiniz gerçeğini de kabul etmelisiniz.

Sorumlu olmanın sorumlu tutulmaktan oldukça farklı olduğunu vurgulamalıyız. Sorumlu olmak, bir olayın suçlusu veya nedeni olduğunuz anlamına gelmez. Bunun yerine sorumluluk, kendinizi bir başkasına devrettiğiniz irade ve gücün salt bir nesnesi değil, aktif bir özne olarak varsaymayı ifade eder.

Hayatınızda ortaya çıkan farklı durumlar nedeniyle öfke, üzüntü hissedebilirsiniz. Bu durumları reddetmemeli veya kaçınmamalı, onları kabul etmeli ve onlarla neler yapabileceğinizi görmelisiniz. Unutmayın, her şeyden önce siz kendinizden sorumlusunuz.

Sorumluluk aldığınızda, size ait olan her şeyi üstlenirsiniz. Kendi hislerinize, düşüncelerinize, eylemlerinize ve bunların sonuçlarına sahipsiniz.

Some figure

Kendi duygusal realitenizin farkına vardığınızda, gelişmeye ve büyümeye devam etmek için içsel evreninizle birlikte çalışabilirsiniz. Ancak bunun kolay olmadığını unutmayın. Çoğu zaman, egonuz kendini korumayı gerçekten sevdiğinden, kendinizi çelişkili durumlarda bulacaksınız.

Ancak, bu kendini keşfetme sürecini oldukça güzel bulabilirsiniz. Sonunda kendi içinizde bütünleştirebildiğiniz tüm olumlamalarınızı ve kendinizi kandırmalarınızı bulacaksınız.

Duygusal sorumluluk üzerinde çalışmak için bir aktivite

Hissettikleriniz için kendinizi daha sorumlu tutmanıza yardımcı olabilecek belirli teknikler vardır. Bunlardan biri , son birkaç gün içinde en çok hangi duyguyu yaşadığınızı belirlemektir. Kendinizi mutlu mu hissettiniz? Asabi? Üzgün?

Bunu tanımladıktan sonra, aşağıdaki soruları önerilen sırayla kendinize sorarak bu duygusal durumu analiz edin:

  1. Size böyle hissettiren ne? Bu şekilde, kendinizi biraz daha tanıyabileceksiniz ve hangi belirli uyaranların sizde belirli duyguları tetiklediğini nasıl belirleyeceğinizi bileceksiniz.
  2. Hem kendinizle hem de başkalarıyla gelişmenize izin vermesi için onu nasıl kontrol edebilirsiniz? Bu soruyu yanıtlamak duygularınızı en uygun şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır.
  3. Duygunuz olumsuzsa, kendinize sorun, bunu nasıl değiştirebilirsiniz? Bu soruyu yanıtlayarak, her bir duygunun sizde oynadığı rolü yansıtabileceksiniz. Ardından, duygu ve tutumlarınızı duruma göre daha fazla ifade edebilecek şekilde duygusal evreninizi değiştirebilirsiniz.
  4. Başkalarının duygularını yargılamadan nasıl anlayabilirsiniz? İdeal olanı, başınıza gelenlerden bir başkasını sorumlu tuttuğunuzu her gördüğünüzde kendinize bu soruyu sormaktır. Veya başkalarının duygularından sorumlu olduğunuza inandığınız anlarda. Son olarak, başkalarını anlamak için empati kurma becerileriniz üzerinde çalışmanız gerektiğini unutmayın.

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  •  McKay, Gary (2002) How You Feel Is Up To You: The Power of Emotional Choice (Mental Health). Impact

 


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.