Duygularınızı Akıllıca Yönetmek İçin 4 Tavsiye
Duygularınızı akıllıca yönetmek, onları yönlendirmek ve belirli bir dengeyi korumak anlamına gelir. Bunu yapabilmek, hem kendiniz hem de çevrenizdekiler için pozitif olacaktır. Ayrıca duygularınızın hayatınızı kontrol etmesine de engel olursunuz.
Duygularınız dengede olduğunda, daha üretken, daha yaratıcı ve daha mutlu olursunuz. Hissettiklerinizin, kim olduğunu ele geçirmesine izin vermezsiniz. Başka bir deyişle, duygularınızı yapıcı hâle getirerek sizin aleyhinize çalışmasına engel olmanın bir yoludur.
“Duygusal zeka, hayattaki başarının % 80’ini oluşturur.”
– Daniel Goleman
Ardından hedefler belirleyebilir ve bunlara erişebilirsiniz. Sağlıklı ilişkilere sahip olmak ve en iyisini sunmak için daha donanımlı olacaksınız. Bunun için tek gereken şey, kararlılık ve azimdir. Duygularınızı yönetmeye ve daha akıllı bir hâle getirmeye hazırsanız sizinle dört ipucu paylaşmak istiyoruz.
1. Kötü duyguların mevcut olmadığını anlayın
Duyguların var olmasının bir nedeni vardır. Dolayısıyla, onları iyi ya da kötü olarak sınıflandırmak bir hatadır. Gerçekte olan şey, belirli uyaranların belirli duygulara elverişli olmasıdır. Bu kaçınılmaz bir şeydir.
Örneğin, korku bir tehdide verilen yanıttır. Eğer bunu deneyimlemezsek, hayatımızı tehdit eden davranışlarda bulunmamız kolaylaşır. Öfke de bir savunma tepkisidir, bir saldırı için bizi hazırlar.
Bu nedenle, kötü duygular yoktur. Duygularınızı nasıl yöneteceğinizi öğrenmede önemli olan şey, her duygunun söylediklerinin nasıl yorumlanacağını bilmektir. Ele almanız gereken bir sorun olduğunu söyler.
2. Duygularınızı hissetmenize izin verin
Geleneksel eğitim ve yetiştirilme biçimi neredeyse hiçbir zaman size duygularınızı nasıl yöneteceğinizi öğretmez. Bunun yerine, yaşamamanız gereken duyguların olduğuna dair sizi ikna ederler. Örneğin, ağlamak ya da korkmak hiçbir şeyi çözemez ve bu davranışların bastırılması gerekir derler.
Ancak duygular kendiliğinden doğmaz ve kendiliğinden kaybolmaz. Dolayısıyla, hissettiklerinizi bastırmak, duygularınızı akıllıca yönetmek için doğru bir yöntem değildir. Duygularınızı boğmayı denemek sadece bu duyguların ifadesini erteler. Bastırılmış duygular bazen kötü bir şekilde ortaya çıkar.
O hâlde yapılması gereken ilk şey, tüm duyguların geçerli olduğunu, var olma ve ifade edilme hakkına sahip olduğunu anlamaktır. Ne hissettiğinizi kabul ederseniz, duygularınızı akıllıca yönetmek çok daha kolay olacaktır. Onları kabul etmemek kafa karışıklığı ve kaos yaratacaktır.
3. Gözlemleyin, gözlemleyin, gözlemleyin
Duygularınızı akıllıca yönetmek için en iyi yöntem onları kabul etmek ve anlamaktır. Bunu yapmak için duygularınızı iyi gözlemlemeyi öğrenmelisiniz. Duygularınıza dikkat etmek, onları doğru bir şekilde yönetmek için büyük bir adımdır.
Duygusal zeka teorisinin mimarı olan Daniel Goleman, “dikkat, duyguyu düzenler” diyor. Bu, hissettiklerinize odaklandığınızda, öznel deneyimin otomatik olarak hafifletildiği veya farklılaştığı anlamına gelir.
Duygularınızı gözlemlemek için sadece şunu sorun: ne hissediyorum? Nasıl hissediyorum? Sonra bu duyguya kesin bir isim koymaya çalışın. Öfke mi yoksa hayal kırıklığı mı? Üzüntü mü yoksa yorgunluk mu? Tanımlama ne kadar doğru olursa, anlaşılması o kadar kolay olacaktır.
4. Düşüncelerinizi eleştirin
Pek çok kişinin inandığının aksine, düşüncelerinizin çoğu mekanik olarak ortaya çıkar. Bazen bir temeli olan ve bazen ise hiçbir dayanağı olmayan gerçeklik yorumlarıdır. Bu düşünceler kimi zaman akıl yürütmenin sonucudur ve bazen de tam tersi söz konusudur.
Düşünce gerçeklik değildir, aksine gerçekliğin bir filtresidir. Bazı şeyler belli bir şekilde hissetmemize ve hata yapmamıza sebep olabilir. Örneğin, düşünmek bize bir şeyin zor olduğunu söyleyebilir. Ama aynı zamanda bunun bir meydan okuma, bir fırsat olduğunu da söyleyebilir. Fakat bu sadece kendi fikirlerinizi sorgulamaya cesaret edip onlara kapılıp gitmediğinizde olur.
Duygularınızı akıllıca yönetmek, uyanık olmanız gerektiği anlamına gelir. İçinizde neler olup bittiğine dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir. Başlangıçta zor olabilir, ancak duygularınızı yönetmenin faydaları o kadar büyük ki bu çabaya değecektir.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.