Daniel Goleman: Liderlik Tarzları
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Modern toplumda, hemen hemen her şeyi gruplar halinde yaparız. Bu yüzden liderlik çok temel bir beceridir. Pek çok psikolog bu kavramı araştırmıştır ve Daniel Goleman bahsetmeye değer biridir. Goleman en çok duygusal zeka üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Bununla birlikte, liderlik tarzları hakkında da yazılar yazıyor ve araştırıyor.
Daniel Goleman’ın altı farklı liderlik stili sınıflandırması, çeşitli disiplinlerde en yaygın kullanılanıdır. Örneğin iş dünyasında birçok CEO ve yönetici, liderlik becerilerini geliştirmek için onun çalışmalarını inceler. Bu farklı liderlik tarzları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Daniel Goleman’ın liderlik tarzları nelerdir?
Daniel Goleman, Leadership that Gets Results adlı kitabında altı farklı liderlik türünü açıklar. Her tür, duygusal zekanın bir bileşenine dayanır.
Goleman’a göre, bu altı liderlik tarzı uyumsuz değildir. Aksine, en iyi liderler, mevcut duruma en iyi şekilde uyum sağlamak için her stilin unsurlarını kullanabilirler.
Her iki durumda da, içinde bulunduğunuz duruma en uygun stili seçmek için önce bunların ne olduğunu bilmeniz gerekir:
- Otoriter
- Demokratik
- Katılımcı
- Öngörülü
- Hız belirleyici
- Rehber
1. Otoriter liderlik
Bu ilk liderlik tarzı disipline dayalıdır. Bu tarzı takip eden insanlar, her şeyden önce disiplini sürdürmeye öncelik verirler. Bu amaçla genellikle kısa, somut ve kesin talimatlar verirler. Genel olarak, talimatlarına uymamanın sonuçları ağırdır. Bu tür liderler, kimsenin tembellik etmeye yeltenmemesi için birilerinin kötü davranışlarını ibret olsun diye cezalandırmaya çalışırlar.
Bu liderlik tarzı genellikle ekibi motive etmez. Çalışanlar, işleri üzerinde hiçbir kontrolleri yokmuş gibi hissederler. Makinelerden daha iyi olmadıkları izlenimini edinirler.
Sonuç olarak, bu liderlik tarzını yalnızca aşırı durumlarda kullanmalısınız. Çok somut adımlar atmanız gerekiyorsa veya kuruluşunuzun veya grubunuzun çok fazla sorunu varsa yararlıdır. Örneğin, acil bir durumda veya hassasiyet gerektiren son derece karmaşık bir görev için kullanılabilir.
2. Demokratik liderlik
Bu liderlik tarzı, karar verirken herkesin fikrini dikkate almanın çok önemli olduğunu belirtir. Bu genellikle çok sayıda toplantı, tartışma ve konuşma yapmak anlamına gelir. Bu stil, özellikle belirli bir yolu seçmek için çok zamanınız olduğu durumlarda kullanışlıdır. Grup üyeleri benzer geçmişlere sahip olduğunda da kullanışlıdır.
Demokratik liderlik, herkesin işinin farklı olduğu bir ekiple çalışırken de yararlıdır. Bu bağlamda projeyi ileriye taşımak için farklı disiplinleri harmanlamanız gerekir. Yani herkesin işinin birbirine uyması için farklı disiplinlerin örtüştüğü ve kesiştiği yerleri bulmanız gerekir.
3. Katılımcı liderlik
Üçüncü tip liderlik, ekip üyeleri arasında bağ oluşturmaya dayanır. Bu şekilde uyum içinde çalışabilir ve işbirliği yapabilirler. Bu tarzı kullanan liderler, çalışanları üzerindeki etkisini anladıkları için iyi bir çalışma ortamının olmasını sağlamaya çalışırlar.
Bu tür liderlerin karşılaştığı temel sorun, önemli bir disiplin ve organizasyon eksikliği olduğunda ortaya çıkar. Çatışmalar sırasında da sorun yaşayabilirler çünkü insanlar duruma daha duygusal olarak yatırım yapacaklardır.
4. Öngörülü
Bu liderlik tarzını kullanan liderler, çalışanlarını net ve heyecan verici bir vizyonla motive eder. Ayrıca her kişinin bu vizyondaki rolünü görmesine yardımcı olurlar. Bu tür liderliğin ana avantajı, herkesin nihai hedefin net bir resmine sahip olmasıdır. Bu, herkesin daha motive hissetmesini sağlar.
Genel olarak, bu liderlik tarzı şu anda en popüler olanlardan biridir.
5. Hız belirleyici liderlik
Hız belirleyici bir liderin rolü, bir eylem planı belirlemek ve herkesin buna bağlı kalmasını sağlamaktır. Hız belirleyici, herkes için bir örnek teşkil etmek ister. Genel olarak, bir projede lider rolü oynuyormuş gibi hissetmekten hoşlanan yöneticiler ve patronlar bu tarz bir liderliği tercih ederler.
Bu liderlik tarzıyla ilgili sorun, ekibin hız belirleyicinin yaptığı şeyin bir taklidi olmayan yeni bir şey önermesini imkansız hale getirmesidir.
Bu liderlik türü, özellikle lider alanında uzman olduğunda etkilidir. Sonuç olarak, grup üyelerinin geri kalanı projeyi bir öğrenme fırsatı olarak görmelidirler.
6. Rehber liderlik
Son liderlik türü, bir grubun üyelerinin güçlü ve zayıf yönlerini bulmalarına yardımcı olmaya dayanır. Ardından, rehber her bir kişinin tam potansiyelini geliştirmesine yardımcı olacaktır. Bu tarzın arkasındaki fikir, iyi bir çalışanın potansiyelini en üst düzeye çıkarmamış olandan daha fazlasını sunacağıdır.
Daniel Goleman’ın liderlik tarzlarının her birinin avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle, durumu dikkatlice analiz etmek ve koşullara göre en iyi sonucu vereni seçmek önemlidir. Liderlik becerilerini geliştirmek sadece yöneticiler ve patronlar için değil, bir hedefe ulaşmak için bir ekip üzerinde çalışması gereken herkes için faydalıdır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Dominguez Poma, Miguel Ángel. (2019). El liderazgo. Año de la lucha contra la corrupción y la impunidad. IDEMA. Disponible en: http://books.instituto-idema.org/sites/default/files/2019_12_16_17_04_01_dominguezpomamiguelgmail.com_MIGUEL_ANGEL_DOMINGUEZ_POMA-TALLER_DE_LIDERAZGO.pdf
- Drzewiecka, M. y Roczniewska, M. (2018). La relación entre los estilos de liderazgo percibidos y las limitaciones organizacionales: un estudio empírico en la tipología de Goleman. Revista Europea de Psicología Aplicada / Revue Européenne de Psychologie Appliquée, 68 (4-5), 161–169. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.erap.2018.08.002
- Goleman, D. (2017). Leadership that gets results (Harvard Business Review Classics). Harvard Business Press. Disponible en: https://books.google.es/books?id=CG9GDgAAQBAJ&dq=Leadership+that+gets+results,+Daniel+Goleman&hl=es&source=gbs_navlinks_s
- Paramés Vázquez, D. (2022). La importancia de la inteligencia emocional en el funcionamiento interno de las organizaciones. Universidad Pontificia de Comillas. Disponible en: https://repositorio.comillas.edu/xmlui/handle/11531/61247
- Turner, J. R., Müller, R., & Dulewicz, V. (2009). Comparing the leadership styles of functional and project managers. International Journal of Managing Projects in Business. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/241950181_Comparing_the_leadership_styles_of_functional_and_project_managers
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.