Daha İyi Bir Öz Geçmiş Hazırlamanız İçin 7 Önemli Tavsiye
Günümüz dünyasında sizi mutlu eden bir iş bulmak zor. Tüm bu rekabet ve gün geçtikçe daha seçici hale gelen iş gücü piyasasının talepleri kendi yeteneklerimizden şüphe duymaya başlamamıza yol açabilir.
Öz geçmişinizi nasıl iyileştirebileceğinizle ilgili bilgilerin yer aldığı pek çok yazıyla karşılaşıyor olabilirsiniz. Ancak hangi adımları atmanın daha değerli olacağı kafanızda netleşmemiş olabilir.
Çarpıcı bir öz geçmiş hazırlamak kolay değildir. Çevrenize şöyle bir baktığınızda yenilikçi tekniklere başvuran insanlarla karşılaşırsınız. İnternet aracılığıyla video formatında hazırlanmış öz geçmişler veya farklı şablonlar bulmak kolaydır.
İlk bakışta aklınıza gelen bu olsa da, öz geçmişinizin görünümünü iyileştirdiğinde onu iyileştirmiş olmazsınız.
Elbette insanlara çekici gelen bir şey sunmak önemlidir ancak öz geçmişin içinde yazanların onları hayal kırıklığına uğratmaması gerekir. Mesajınız iyi değilse renklerin ve yazı tiplerinin değeri yok denecek kadar azdır.
Burada vereceğimiz tavsiyelerden bazıları size tanıdık gelebilir ancak geri kalanları ilk kez duyuyor olacaksınız. Önemli olan bu tavsiyelerden faydalanmanız ve böylece dünyanın sizin neler yapabileceğinizi görmesi!
Daha İyi Bir Öz Geçmiş Hazırlamak İçin 7 Tavsiye
1. Yalana başvurmayın
Öz geçmişinizi hazırlarken yalan söylememeniz gerektiği aşikardır. Buna rağmen içerisinde sahte bilgilerin yer aldığı öz geçmişler oldukça yaygındır.
Yapmadığınız işleri, bulunmadığınız bir pozisyonu veya kafanızdan attığınız başarıları öz geçmişinize eklemeniz korkunç sonuçlar doğurabilir. Böyle bir şey yapmak hem utanç vericidir hem de doğru değildir.
Dürüst olmak yalnızca bir erdem değildir aynı zamanda akıllıca bir davranıştır. Patronunuz veya iş görüşmesi yaptığınız kişi yalan söylediğinizi fark ederse size güven duymamaya başlarlar. Kimse şirketinde güvenilmez bir çalışanın olmasını istemez. Bu yüzden böyle bir izlenim vermekten kaçının.
Bunu da okuyun: Bir Yalancının Beyni Farklı Çalışır
2. Farklılaşın
Sizi başkalarından ayıran bir özelliğinizi vurgulamanızı tavsiye ederiz. Öz geçmişiniz yalnızca görünüşü itibarıyla değil (yukarıda da bahsettiğimiz gibi) aynı zamanda yeteneklerinize yer verdiğiniz içeriğiyle de farklılaşmalı.
İkinci bir dil öğrenmeyi deneyin, gittiğiniz bazı kursları özellikle belirtin ve gönüllü olarak yer aldığınız bir hayır işinden bahsedin.
Öz geçmişlerle ilgili sorun şudur: Hepsi birbirine benzer. Eskiden yalnızca İngilizce bilmek yeterli olurdu. Ancak artık durum böyle değil. Kariyerinizde özgün bir yol izlemiş olmanız, işverende daha fazla merak uyandırmanızı sağlayacaktır.
“Sevdiğiniz bir mesleği seçin. Böylece hayatınızda bir gün bile çalışmamış olursunuz.”
– Konfüçyüs
3. Gereksiz yere lafı uzatmayın
İyi bir öz geçmiş çok uzun veya çok kısa olmamalı. Yıllarca aynı şirkette çalıştıysanız bu deneyiminizi öne çıkarın. Kısa süre çalışıp sonra ayrıldığınız şirketleri öne çıkarmamaya çalışın. Sık sık iş değiştirmek istikrarsızlık olarak değerlendirilebilir.
Okulda veya üniversitede kayda değer başarılar kazanmadıysanız, okuduğunuz okul veya üniversiteyle ilgili çok fazla bilgi vermenize gerek yok. Önemsiz detaylar vermekten uzak durun. İdeal öz geçmiş uzunluğu 1 – 2 sayfa arasıdır.
4. İlgi alanlarınızdan bahsetmeyin
Pek çok insan, görüştüğü kişiyle bir bağ kurmayı umarak kendisiyle ilgili çok fazla kişisel bilgi verir. Bu hem yanlıştır hem de amatörce davranıyormuşsunuz gibi algılanabilir. Hayatta ne gibi amaçlarınız olduğundan veya başvurduğunuz işle ilgili hedeflerinizden bahsedin. Ancak olabildiğince kısa tutun.
Ayrıca yalnızca sizin bildiğiniz terimler ve ifadeler kullanmaktan kaçının. Resmiyet ve yakınlık arasında orta bir yol bulmaya çalışın. Uçlardan uzak durun.
5. Tavsiye mektubu ekleyin
Pek çok şirket tavsiye mektubu ister. Özellikle eski öğretmenlerinizle uzun süredir görüşmüyorsanız tavsiye mektubu almanız zor olabilir. Hala öğretmenlik yapıyorlarsa en iyisi onlarla buluşmayı talep etmenizdir.
Aynı şey eski yöneticileriniz için de geçerlidir. Hala aynı şirkette çalışıyorlarsa buluştuğunuzda tavsiye mektubu istemeniz daha kolay olacaktır. Ancak tavsiye mektubu tüm şirketler tarafından zorunlu olarak aranan bir şart değildir.
6. İmla hatalarını yok edin
Dil bilgisi ve yazım kurallarıyla ilgili hata yapmaktan sakının. Yaptığınız hatalar işe alınmamanıza bile neden olabilir. Bu yüzden öz geçmişinizi tekrar tekrar kontrol edin.
Bu tavsiyede bariz bir şeyden bahsettiğimizi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak iyi bir öz geçmiş sahibi olmak isteyen pek çok kişi imla hatalarını unutur.
Yazım hatalarıyla dolu bir öz geçmiş eğitimsiz veya dikkatsiz olduğunuz izlenimini uyandırır. Şirketler böyle biriyle çalışmak istemeyeceklerdir.
7. Gönüllü çalışma deneyimiyle bir adım öne geçin
Öz geçmişinizde gönüllü çalışma deneyiminin bulunması gibi bir şart yoktur. Ancak böyle bir deneyime yer vermenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Gönüllü olarak bir organizasyonda yer almak size hem potansiyel açıdan uygun bir deneyim kazandırır hem de vaktinizi iyi bir şekilde değerlendirmiş olursunuz.
İlgi duyduğunuz bir alanı seçin ve bu alanda birkaç aylığına gönüllü olarak çalışın. Çok şey öğreneceksiniz. Daha uzun süre devam etmeyi bile düşünebilirsiniz.
Sosyal sorumluluk çalışmalarına katılan biri, tüm şirketler için caziptir. Dürüst bir şekilde başkalarının iyiliği için çalışmanız yalnızca kariyerinizi değil hayatınızı da iyileştirir.
Sonuç olarak, iyi bir öz geçmiş, işe alım sürecinin önemli bir parçasıdır diyebiliriz. Ancak tek parçası değildir. Öz geçmişinizi gereksiz bilgilerle doldurmaktan kaçının. Doğru bilgilere yer verin ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alın.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.