Boynunuzla Nasıl İlgileneceğinize Dair İpuçları
Boyun ağrısı genel nüfusun en yaygın problemlerinden biridir. Çoğu durumda, rahatsızlık kaslarla ilgilidir; bu nedenle, boynunuza ilişkin problemler egzersiz ile kolayca tedavi edilebilir.
Diğer bir yandan, bazı boyun ağrısı vakalarının yapısal değişikliklere ve kemik ya da eklem değişikliklerine bağlı olduğunu bilmelisiniz. Bunlara dikkat etmek önemlidir ve tıbbi tedavi gerektirirler. Neyse ki özel olarak bu probleme yönelik tedavi teknikleri üzerine yapılmış birçok çalışma vardır ve bunlar oldukça etkilidir.
Ancak, çoğu durumda boynunuza iyi bakmak, kaslarınızı güçlendirmek kadar basittir. Eğer sizin boyun probleminiz bu türden bir problemse, aşağıdaki egzersiz listesine bir göz atın. Yine de, öncelikle bu rahatsızlığı ve sebeplerini daha iyi bir şekilde anlamamız gerekmektedir. Haydi bunları tartışalım.
Boyun ağrısının sebepleri nelerdir?
Kaslara ilişkin boyun ağrısının olası sebepleri şunlardır:
- Saatler boyunca sürdürülen yanlış duruş.
- Boyun kaslarının aşırı derecede kullanılması. Örneğin, bazı spor aktiviteleri sırasında bu olabilmektedir.
- İş stresi.
- Uyumak için kullanılan uygun olmayan minderler ya da yastıklar.
Tabii ki başka birçok neden de vardır fakat vakaların çoğu bunlarla ilgilidir. Boynunuza iyi bakmak için, bu sebeplerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştığınızdan emin olun.
Boyun ağrısının belirtileri
Kaslara ilişkin boyun ağrısı, bazı belirtilere dayanarak ayırt edilebilir. Bu ağrının yoğunluğu sorunun ciddiyetine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. En yaygın problemlerden bazıları şunlardır:
- Boynun arkasındaki ağrı.
- Boyun tutulması ve hareket ettirmede zorluk.
- Baş ağrısı.
- Bulantı hissi.
- Vertigo ve denge kaybı.
Eğer bu belirtileri fark ederseniz ve eğer kaslara ilişkin olduklarını düşünüyorsanız aşağıdaki rutinleri uygulamaya çalışın. Bu rutinler, boyun bölgesini güçlendirmede etkilidirler ve rahatsızlıkları hafifletir.
Boynunuza iyi bakmak için egzersiz yapın
Derin bir şekilde boyun esnetmek
Size göstereceğimiz ilk egzersiz ayakta ya da oturma pozisyonunda yapılabilir. Başlangıç olarak yavaşça boynunuzu sağa doğru ve sola doğru eğin.
Sonrasında, boynunuzu eğdiğiniz taraftaki elinizle diğer taraftaki kolunuzun bileğini tutun ve kontralateral trapezius ve omuz kaslarını germek için hafifçe sağa doğru çekin. 20 ila 30 saniye bu pozisyonda kalın ve vücudunuzun diğer tarafı için de tekrarlayın. Bu egzersizi her iki taraf için de 5 kez tekrarlayın.
Boyun döndürme
Ayakta veya oturur pozisyonda, sırtınızı dik tutarak boynunuzu saat yönünde hafifçe esnetin.
Bu döndürmeler boyun kaslarınızı gevşetmeye ve boyundaki gerginliği azaltmaya yardımcı olur. Egzersiz sırasında omuzlarınızı ve boynunuzu rahat bir şekilde tutun. Bunu yapmayı bitirdiğinizde, döndürme egzersizini ters yöne doğru tekrarlayın.
Boyun artriti için egzersiz
Bu egzersiz bilgisayar karşısında bile yapılabilir. Elbette sırtınızı her zaman dikleştirin ve sandalyenin arkasından destek alın.
Devam etmek için, omuz yüksekliğine mümkün olduğunca yakınlaşmaya çalışırken öncelikle sağa doğru olmak üzere boynunuzu yavaşça esnetin. Önemli olan, hareketi yavaşça ama kesintisiz bir şekilde yapmaktır. Her taraf için egzersizi 5 ila 10 kez tekrarlayın.
Boyun güçlendirici egzersiz
Başlamak için ellerinizi başınızın arkasında birleştirin. Dirsekleri yanlara doğru uzatın ve çenenizi geriye doğru çekin. Başınız baskıya direnirken ellerinizin başınızı ileriye doğru itmesi gerektiğini unutmayın.
Dinamik bir hareket yapmaksızın hafifçe baskı uygulamaya devam edin. Bu baskıyı 15 ila 20 saniye boyunca uygulamalısınız. Dinlenin ve bu egzersizi 5 ila 10 kere tekrarlayın.
Boynu esnetmek
Son egzersizi yapmak için çenenizi göğsünüze doğru indirin ve oturur pozisyondayken aşağıya doğru bakın. 3 ila 5 saniye boyunca bu pozisyonda durun.
Yavaşça başınızı ilk pozisyona geri getirin ve geriye doğru esnetin, bir extension strech uygulayın. Bu pozisyonda da 3 ila 5 saniye boyunca durmalısınız. Son olarak egzersizin tümünü 3 ila 5 kere tekrar edin.
Diğer öneriler
Boyun ağrısı için gerçekleştireceğiniz bu egzersizlerin yanı sıra, başka aktiviteler de yapabilirsiniz. Örneğin yoga, yavaşça sırtınızı güçlendirebileceğiniz, sırt kaslarınızı esnetmenize olanak tanıyan, boynunuzdaki gerginliği hafifletebileceğiniz ve her gün daha sağlıklı bir pozisyonda durmanızı ve duruşunuzu düzeltmenizi sağlayacak iyi bir egzersizdir.
Son olarak, probleminizin daha ciddi bir şey olabileceğinden şüpheleniyorsanız, doktorunuza gitmekten çekinmemelisiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.