Beyaz Yalanlar, Kompulsif veya Patolojik Yalanlar - Aradaki Fark Nedir?
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Çok az şey yalan söylemek kadar güvensizlik yaratır. Kime sorarsanız sorun, size yalancıların etrafında bulunmaktan hoşlanmadıklarını söyleyeceklerdir. Bununla birlikte, bazı yalanlar sosyal olarak kabul ediliyorlar. Onlara beyaz yalanlar diyoruz ve herkes bu yalanları bir dereceye kadar söylüyor.
Massachusetts Üniversitesinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar yetişkinlerin% 60’ının yalan söylemeden on dakikadan fazla konuşamayacağını gösterdi. Daha da kötüsü, bu oran tanıdıkları biriyle konuşurlarken geçerli. Eğer bu konuşma yabancılar arasında bir geçen konuşma ise, bu oran ilk on dakikada üç katı artıyor.
Öyleyse, insanların doğuştan yalancı gibi görünmeleri rahatsız edici bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda belirtilen çalışma sosyal medya platformları bile henüz icat edilmemişken yapılmıştır. Facebook, Twitter, Instagram ve diğer uygulamalar muhtemelen bu oranları daha da artırdı. Sonuçta, insanlara yalan söylemek için daha fazla şans veriyorlar ve yalanlar daha da fazla insana ulaşıyor.
Birçok insan suçu dijital medyaya ve sahte haberlere atar. Kısmen haklı olsalar da, kesin olarak bildiğimiz şey, insanın zaten mevcut olan yalan söyleme eğilimini artırmalarıdır. Yüz ifadeleri konusunda uzman olan psikolog Paul Ekman, yalan söylemenin insan yaşamının temel özelliklerinden biri olduğunu savunuyor.
Beyaz Yalanlar
Çocuklar konuşmayı öğrenir öğrenmez dili aldatıcı bir şekilde kullanmaya başlıyorlar. Bu, iki ya da üç yaşlarında çok basit yalanlarla başlar. Dört yaşına geldiklerinde, çok daha karmaşık yalanlar uydurabilirler. Bu olumsuz bir şey gibi görünebilir, ancak gelişim psikologları bize bu yeteneklerin sosyal zekanın bir işareti olduğunu söylüyor.
Beyaz yalanlar söylemek çocuklara (ve aslında yetişkinlere de) doğal gelir. Nispeten zararsızlar, insanlar genellikle kendi duygularını ve başkalarının duygularını korumak için beyaz yalanlar söylüyorlar. Küçük beyaz yalanların, toplumun dişlilerinin sorunsuz dönmesine yardımcı olan yağ olduğunu söyleyebilirsiniz.
Hakikat ve yalanlar
Yani, herkes yalan söylüyor, bu demek oluyor ki insanları doğruyu söyleyip söylemediklerine göre ayıramazsınız. Bunun yerine insanların söylediği yalan türlerini birbirinden ayırıyoruz. Gerçekten berbat hissettiğinizde “iyiyim” demekten tutun da, talihsizliğimiz için bir bahane uydurmaya, acımasız ve kendi çıkarımıza hizmet eden bir yalana kadar, insanlar yalanların tüm tonlarına başvururlar. Bazıları diğer insanların beklentilerine uyma ihtiyacının insanları yalan söylemeye ittiğini iddia ediyor. Bu toplumun çelişkilerle dolu olduğundan bahsetmiyorum bile. Çocuklara yalan söylememelerini söylüyorsunuz, aynı zamanda onlardan, beğenmeseler bile anneannelerinin hediyeleri hakkında heyecanlanmış gibi davranmalarını da bekliyorsunuz.
Etrafımızdaki insanların yalan söylemeyeceklerine güvenmeseydik, toplum muhtemelen ayaklarımızın dibine çökerdi. Ancak, herkes her zaman gerçeği söylerse de aynı şey olabilir.
Kompulsif yalanlar
Bazı insanlar hayatlarını abartılmış veya tamamen yanlış olan sonsuz bir dizi hikaye, olay veya anekdotla süsler. Bunu yapan insanlar, kendi fantastik hikayelerine bağımlıdır çünkü derinden güvensizdirler. Genellikle, kompulsif yalanlardan zarar gören tek kişi yalancının kendisidir.
Patolojik yalanlar
Bu tür yalanlar en sinsi yalanlardır. Soğuk ve hesaplayıcılar ve onları söyleyen insanların genellikle bencilce somut hedefleri ve ilgilendikleri bir şey vardır. Onlar manipülatif ve zekidirler. Patolojik yalancılar hayatlarını aldatmacalarına dayandırırlar. Beyaz yalanların ve kompulsif yalanların aksine, diğer insanları olumsuz etkilerler. Patolojik yalancılar kurbanlarına derinden zarar verebilirler.
Çalışmalar, patolojik yalancıların beyinlerinin pre-frontal bölgesinde daha fazla beyaz madde bulunduğunu göstermektedir. Genel olarak, beyaz madde daha hızlı bağlantılar, daha fazla sözel akışkanlık ve daha hızlı düşünce işleme ile ilişkilendirilir. Beyaz Maddesi daha fazla olan kişilerin empati ile ilgili sorunları olduğu ve beyinlerinin duygu ile ilgili alanlarında çok daha az aktivite gerçekleştiği gözlenmiştir.
Çoğu insan yalan söylemekten hoşlanmaz. Kendimizi veya başkalarını korumak için beyaz yalanlar kullanıyoruz. En azından düşünmek istediğimiz şey bu. Günün sonunda, her birimiz gerçeği söyleyip söylemeyeceğimiz ve hangi seçimin en anlamlı olduğuna karar verip vermeyeceğimize dair kendi iç tartışmalarımızla uğraşmak zorundayız.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Feldman, Robert S. (2009). The Liar in Your Life: The Way to Truthful Relationships. Publicado por Twelve. ISBN13: 9780446534932
- Yang, Y., Raine, A., Narr, K. L., Lencz, T., LaCasse, L., Colletti, P., & Toga, A. W. (2007). Localisation of increased prefrontal white matter in pathological liars. The British journal of psychiatry: the journal of mental science, 190, 174–175. doi:10.1192/bjp.bp.106.025056
- Leslie, Ian (2017). White, compulsive or pathological: What kind of liar are you? The telegraph. Recuperado de https://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/white-compulsive-pathological-kind-liar/
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.