Bebek Görüşü - Bebekler Ne Görebilir?
İnsanlar bebeklerin bilgiyi işleme yöntemleri hakkında konuştuğunda, her zaman büyükçe bir kısmı bebek görüşü için ayrılır. Bunun nedeni, görsel bilgileri işleme mekanizmalarının bir kişinin hayatının ilk aylarında gelişmesi ve uyum göstermesidir. Bebek görüşü hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!
Max Planck Society tarafından yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, beş duyuya referans olarak sözelleştirmenin çoğunun görüşe karşılık geldiğini gözlemlediler. Bu çarpıcıdır çünkü insanlar yaşamlarının ilk aylarında görüşü etkileyen sayısız eksiklikle doğarlar.
Bebek görüşü
Yenidoğanlarda, insan görüşüne dahil olan sinir sistemlerinin hiçbirinin tam olarak gelişmediği açık olmalıdır. Bu, göz organının retina veya genikülat çekirdeği kadar önemli alanlarını içerir.
Bebekler pastel tonları göremez
Renk görme ile ilgili olan fovea, bebeğin hayatının ilk aylarında gelişmesine rağmen, zayıf bir şekilde gelişmiştir. Bu, çok az kontrast hassasiyetine sahip oldukları anlamına gelir, fakat bu dönemde bu hassasiyeti geliştirirler.
Bu nedenle, doğumda bebekler sadece kırmızı, beyaz ve siyahı ayırt edebilir. İki aylıkken, çoğunu ayırt edebilirler. Dört ya da beş aylık olduklarında, tüm renkleri görebilirler.
Bu nedenle, bir bebeğe kırmızı, pastel pembe veya yeşil renkte birkaç oyuncak verirseniz, büyük olasılıkla kırmızı olanı tercih edecektir. Her zaman yüksek kontrastlı oyuncakları seçerler. Bebek beş aylık ise, renkleri ayırabileceği için yeşil bir oyuncak da seçebilir.
Yeni doğan bebekler için pastel tonlar ve açık renkler geleneği, algıları söz konusu olduğunda pek de pratik değildir. Doğduklarında bu renkleri göremezler. Bu nedenle, kontrast ve canlı renklere sahip kırmızı, beyaz ve siyah oyuncakları tercih edin.
Göz kasları – Bebekler çift mi görür?
Düz kaslar, göz küresinin hareketine izin veren kaslar ve lensi tutan siliyer kas, bebek doğduğunda çok mükemmel ve serttir. Bu kaslar, sakkadik göz hareketlerinin yanı sıra izleme yeteneğini de etkiler. Bu kaslar salıverildikçe görme ilk aylarda düzelir. Bu genellikle ikinci ve üçüncü aylar arasında görülür.
Siliyer kasların sertliği nedeniyle lens tam olarak çalışmaz. Mercek akomodasyondan sorumludur. Bu nedenle, yeni doğan bebekler doğumdan sonra birkaç ay boyunca yakın ve uzak olanlara odaklanmakta zorluk çekerler.
Buna ek olarak, henüz bu dürbün görüşlerini geliştirmedikleri için bu esnek kaslar nedeniyle çift görürler. Üst üste gelmeyen iki görsel alan görüyorlar.
Bebekler ayrıntıları algılayabilir mi?
Görme keskinliği ayrıntıları veya uzamsal frekansı görme yeteneğidir. İlk aylardaki görüş ile ilgili olarak, yeni doğanlar bir yetişkinin yakalayabileceği ayrıntıların 30’da birini görür.
Bu, dördüncü aylarından bir yıla kadar, yani yetişkin olarak sahip olduğumuz seviyeye ulaştıklarında iyileşir. Bebeklerin ayrıntıları görmesini sağlamak için, bir nesneyi ne çok uzak ne de çok yakın olacak şekilde konumlandırmak gerekir. Çocukların optimal görüş mesafesi iki metredir.
Bir aylık bebeklerin görme keskinliği en yüksek değilse anne veya babalarını tanıması nasıl mümkün olabilir? Bunun bebeğin seçenekler yelpazesi sayesinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. İnsanlar multimodal varlıklardır, yani birden fazla duyusal yol tarafından yönlendiriliyoruz. Optimum mesafede hareketin, kokunun bilgisi birleşir ve duyusal entegrasyon yoluyla tanınması gerçekleşir.
Tercihler
Bebekler kavrayabilecekleri şeylere bakmayı tercih eder. Sınırlamaları onları bir şeyi diğerine tercih etmeye yönlendirir. Bir bebek doğduğunda, genellikle bir nesnenin kenarlarına, konturuna veya açılarına bakarlar. Bunun nedeni, bu yerlerinin nesneyi yakalamaları için en fazla kontrastı sunan kısımları olmasıdır.
Bu nedenle, ilk başta bebek bir yüzü görselleştiremez. İçinde ne olduğunu bile anlayamayacaktır. Bu yüzeyin kenarını tercih edecektir. Bir ay içinde, bir yüzün gözlerine, ağzına veya çenesine bakmaya başlarlar.
İlk başta, bebeğin tercih kriteri, bir şeyin görünür olması ve böylece nesnenin kendisi tarafından belirlenmesidir. Tercihleri, belirli bir nesnenin içsel ve öne çıkan özelliklerine bağlı olacaktır. İkinci ay boyunca, tercih kriteri yerine deneyimi bırakmaya başlar. Bir bebek, nesnenin işleviyle ilgilenecektir. Bilişsel sistem gelişiyor ve bir uyaranın yeni ve ilginç olup olmadığını belirleyebiliyor.
Nesneleri diğerlerinden ayrı varlıklar olarak anlama
Henüz tam olarak gelişmemiş olan ve bebek görüşü üzerinde etkisi olan başka bir işlev, yüzey, nesne ve arka planı ayırma yeteneğidir. Bu, insanların dünyayı olduğu gibi anlamalarını sağlar.
Bir bebek beşinci ayından önce nesneleri yüzeyden ve alt sınırından ayıramaz. Bu, bir vazoya baktığında ve arkasında bir duvar varsa, her iki nesnenin de aynı şey olduğuna inanacağı anlamına gelir.
Beşinci aydan itibaren, eğer aralarında yeterince mesafe varsa nesneleri ayırt edebilirler. Hareket, bu farklılaşmayı anlamalarına yardımcı olur. Bu nesneler statikse, en azından beş aylıktan önce, onları ayırt edemezler.
Bir yüzeyi paylaşan nesnelerle ilgili olarak, bir bebek dördüncü aya kadar bunların iki ayrı nesne olduğunu bilemez. Farklı renkleri varsa da hiçbir işe yaramaz. Bağlı yüzeylerin sürekliliği ilkesi ve ortak hareket ilkesi önemlidir. Formlar kendi başlarına hiçbir şey ifade etmezler.
Yüz tanıma ve bebek görüşü
İlk ay esnasında, yukarıda belirtildiği gibi, bebekler insanların yüzlerine bakmaya başlar. İkinci ayda çok fazla ilerleme kaydedilier ve uzmanlaşırlar. İki aylıkken, yüksek bir görsel izleme modeline sahiptirler. Bebekler yüzlere diğer herhangi bir uyarandan daha fazla bakarlar ve tanıdık yüzleri tercih etmeye başlarlar.
Altı aylıkken, ifadedeki varyasyonlara rağmen ve önden veya profilden gördüklerinde bile bir yüzü tanıyabilirler. Cinsiyete göre kategorize ederler ve duygusal ifadeleri ayırt edebilir ve çekici ya da çekici olmayan yüzlere farklı tepki verebilirler.
Görüş belki de bebeklerde algının gelişiminin ana kahramanıdır. Yaşamlarının ilk yıllarında yaşadıkları değişiklikler olağanüstü kabul edilebilir. Diğer şeylerin yanı sıra görüş, bebeklerin etraflarındaki dünyayı azar azar tanımasına izin verecek olan şeydir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Atkinson, J., and Braddick, O. (2012). “Visual attention in the first years: typical development and developmental disorders”. Dev. Med. Child Neurol.; 54: 589-595.
- Bardi, L., et al. (2014). “The first time ever I saw your feet: inversion effect in newborns’ sensitivity to biological motion”. Dev Psychol; 50(4):986-93.
- Blumenthal, E.J., et al. (2013). “Fast development of global motion processing in human infants”. J. Vision; 13(13):8, 1–13.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.