Babalık Sendromu veya Sempatik Gebelik
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Psikoloji makalelerinin çoğu, depresyon ve anksiyete gibi iyi bilinen zihinsel bozukluklara odaklansa da, bunlara eşdeğer veya daha fazla sıkıntı verebilecek çeşitli psikolojik sorunlar vardır. En merak edilenlerinden biri de sempatik gebelik olarak da bilinenidir: babalık sendromu.
Bu sendrom, yakın zamanda ilk kez baba olacaklarda kendini gösterir ve birçok tipik hamilelik belirtileri yaşamalarına neden olur. Bu yazıda, bu sendromun en sık görülen belirtilerine ve olası sebeplerine değineceğiz.
Babalık sendromu: Nedir?
Babalık sendromu, eşleri bebek bekleyen bazı erkeklerin hamilelik benzeri belirtilere sahip olmaları durumudur. Bu sendromun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, eşinin hamileliğine ve bedensel değişimlerine karşı aşırı empati göstermeyle ilgili olabileceğine inanılmaktadır.
Bu durum, bundan muzdarip olan erkeklerin hormonlarını önemli ölçüde değiştirir. Aslında, son araştırmalar birçok vakada testosteron seviyelerinin azaldığını ve prolaktin (gebelikle ilgili temel hormonlardan biri) seviyelerinin ise arttığını göstermiştir.
Uzmanlar bu durumu kadınlarda görülen psikolojik hamilelik gibi diğer zihinsel bozukluklardan ayırmaktadır. Ancak, her ikisi de psikosomatik bozukluklar, yani zihnin gerçek bedensel değişimler meydana getirdiği bozukluklar olarak sınıflandırılmaktadır.
En sık görülen belirtileri
Bu durumun belirtileri genellikle gebeliğin ilk üç ayında ortaya çıkar ve genellikle de bebek doğduktan sonra kaybolur. Bundan dolayı ve gerçek bir sağlık riski oluşturmadığı için, babalık sendromu ciddi bir problem olarak görülmemektedir.
Ancak, bu durumun neden olduğu belirtilerin çoğu oldukça rahatsız edici olabilir. En yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Sabah bulantısı ve kusma.
- Ruh halinde ani değişimler, artan sinirlilik ve duygusal hassaslık.
- Aşerme ve koku tiksintisi.
- Ani kilo değişiklikleri (kilo alımı ve / veya kilo kaybı).
- İshal, gaz veya karın ağrısı gibi bağırsak sorunları.
- Kasılmalara benzer karın ağrıları.
Babalık sendromu ve olası nedenleri
Hormonal değişiklikler
Bazı uzmanlar, hamile bir kadının yaşadığı hormonal değişikliklerin erkeklerin hormonlarını da etkileyebileceğine inanmaktadır, bu da testosteron seviyesinde neden bir düşüş ve prolaktin seviyesinde de neden bir artış olduğunu açıklıyor.
Aşırı empati
Bazı araştırmalar, kendilerini eşlerinin yerine aşırı koyma eğiliminde olan erkeklerin, bu sendromun belirtilerini gösterme ihtimallerinin daha yüksek olabileceğini göstermektedir. Erkeklerin yükü paylaşmaya istekli olmalarının veya hamileliğe aktif olarak katılma isteklerinin bu duruma neden olabileceği anlamına gelmektedir.
Anksiyete ve stres
Hamilelik bir çiftin hayatındaki en önemli değişikliklerden biridir. Dolayısıyla babadaki anksiyeteyi tetikleyebilecek stresli bir durum haline gelebilir. Çok fazla anksiyete ise testosteron azalmasıyla ilişkilidir. Araştırmacılar bu durumun bazı belirtilerini bunun açıklayabileceğini öne sürüyorlar.
Kıskançlık
Son olarak, bazı psikologlar bu sendromdan muzdarip olan erkeklerin ya anneyi kıskanacağını (çünkü anne içinde yeni bir yaşam hissediyor) ya da bebeği kıskanacağını (çünkü eşinin hayatında artık en önemli kişi olmayacak) öne sürüyorlar. Bu kıskançlık, bozukluğa sebep olabilir, çünkü dikkat çekmek için bir çeşit bilinçdışı bir yöntemdir.
Can sıkıcı olabilse de babalık sendromu hiç tehlikeli değildir. Bundan muzdarip iseniz, zihinsel bir sağlık uzmanıyla iletişim kurmanızın bunu aşmanız için en doğru bir yol olabileceğini unutmayın.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.