Alacakaranlık Hali Nedir Ve Etkileri Nelerdir?
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Bilinç karmaşık bir bilişsel süreçtir. İnsan bilincinde değişikliklere sebep olan birtakım bozukluklar gibi, psikoloji profesyonellerinin dikkatini çeken çok ilginç konular vardır. Alacakaranlık hali, hakkında en çok çalışma bulunanlardan bir tanesidir.
Epilepsi ya da madde bağımlılığı gibi bozukluklar alacakaranlık halinin başlangıcıyla ilişkilidir. Bu hal, bilinç daralması olarak betimlenir. Buna ek olarak, probleme genellikle istemsiz veya kompulsif hareketler eşlik eder. Söz konusu birey, bu haldeyken neler olup bittiğini nadiren hatırlar.
Alacakaranlık hali
Alacakaranlık hali, bilincin, dikkatin ve bilişsel işlevlerin geçici olarak bozulmasıdır. Bu nedenle, güçlü akıl karışıklığı, algıda tükenme, mekansal ve zamansal yönelim bozukluğu, amnezi ve istemsiz ve dürtüsel hareketlerle karakterize edilir.
Alacakaranlık hali, şiddetine ve özelliklerine göre değişebilir. Bu nedenle, bilinç ya da belirli dikkat fonksiyonlarında eksiklik veya bilinçte bütünüyle bir değişiklik yaşanabilir. Bilinç kapsamında yer alan çok sayıda süreç bu değişikliklere neden olur. Bu yüzden, hasar gören işleve bağlı olarak, hasta farklı belirtiler gösterecektir.
Bu bozukluk izole edilmez çünkü genellikle daha geniş bir patolojinin semptomlarının bir parçasıdır. Nöbet bozuklukları ve madde bağımlılığı konuyla en alakalı olanlardır. Bununla birlikte, alacakaranlık hali ve semptomlarının, çeşitli beyin yaralanmalarının başlangıcına işaret edebileceğinden bahsetmek gerekir.
Alacakaranlık hali genellikle ani bir başlangıçla, önceden uyarı olmaksızın gelişir. Daha sonra, büyük ölçüde hastaya bağlı olarak, düzensiz bir süre boyunca devam eder. Bu bağlamda, birkaç saate ya da şiddetli vakalarda birkaç güne kadar sürebilir. Son olarak, alacakaranlık hali, hasta normal haline geri döndüğünde net bir sona sahiptir.
Bu nedenle, alacakaranlık halinin temel özellikleri ani başlangıç ve bitişidir. Uygun bir karşılaştırma olarak, ışığı açıp kapamaya yarayan bir şalteri verilebilir.
Alacakaranlık halinin semptomları
Bunlar, bu bozukluğu tanımlayan konuyla en alakalı semptomlardır:
- Bilinçte önemli derecede daralma. Hastanın beyin dalgaları son derece düşük bir uyanıklık halindedir.
- Ciddi dikkat değişikliği. Hasta, episod boyunca uyaranlara tepki verme yeteneğini kaybeder.
- İstemsiz veya dürtüsel hareketler. El hareketleri ve yüz kasılmaları, yürüme dürtüsü gibi diğer davranışlarla birlikte ortaya çıkar. Tuhaf bir şekilde, bu hareketler belirli bir hedef tarafından motive edilmez. Tekrarlayan ve anlamsız bir şekilde sadece olurlar.
- Geçici hafıza kaybı. Hasta episodu hatırlamaz. Hatırlasa bile sadece olanları parça parça hatırlar.
- Olası halüsinasyonlar veya sanrılar. Bazı hastalar, sanrı gibi tutarsız düşüncelerle birlikte işitsel ve görsel halüsinasyonlara maruz kalırlar.
- Hastada komple oryantasyon bozukluğu. Hasta yönünü tamamen şaşırır. Nerede olduğunu ya da saatin kaç olduğunu bilemez.
- Hastanın artık farklı bir tutumu vardır. Terli, heyecanlı ve agresif görünebilir.
Nedenleri, semptomları ve sonuçları hakkında bilgi sahibi olmak, alacakaranlık haline tedavi ya da çare bulmaya bizleri yakınlaştırabilir. Bu da sonuç olarak, hastaların daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olmasını sağlayacaktır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Negrete, J. (2012). Estado crepuscular. Grupo Planeta Spain.
- Seguin, C. A. (1946). El empleo diagnóstico y terapéutico del estado crepuscular inducido. Rev. de Neuropsiquiatría. Lima, Perú, 9, 161-169.
- Willi, J. (1968). Delirio, estado crepuscular y confusión en los enfermos somáticos. W. and B. Bleuler (Eds.), Sındromes psıquicos agudos en las enfermedades somáticas, 33-48.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.