Acıyı Yönetmek İçin Sarkaç Tekniği
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater
Her gün kendinizi sürekli olarak “Güçlü olmalıyım” veya “Bunu halletmeliyim” derken bulabilirsiniz. Bunun nedeni, sürekli olarak en derin psikolojik katmanlarınızdan güç ve cesaret almaya çalışmanızdır. Ancak bunu yaparak duygularınızı da bastırmış olursunuz. Her şeyle başa çıkmak ve ilerlemek için üzüntünüzü ve endişenizi bastırırsınız.
İnsanlar olarak hayatta kalmaya programlandık ama mutlu olmaya çok değil. Aslında beynimiz her zaman savaşmaya, engelleri aşmaya ve ne pahasına olursa olsun acıdan kaçınmaya öncelik verir. Bu, zorlu duygularınızı yönetmenin sizin için neden bu kadar zor olduğunu açıklıyor. Doğru anlamadığınız ve düzenlemediğiniz için, sayısız fiziksel rahatsızlık hissi şeklinde tezahür eden türlerdir.
Sıkıntınızı somatize ederseniz, çözülmemiş bir travma yaşarsınız. Acı, sıklıkla panik atak, çarpıntı, baş dönmesi, baş ağrısı ve kas-iskelet ağrısı şeklinde kendini gösterir. Psikolojik etkilerden bahsetmiyorum bile. Aslında, iyileşmemiş yaraların güçlü iplerini çözmek kolay değildir.
Uygulayabileceğiniz bir psikolojik kaynak, somatik terapiye dayalı bir tekniktir. Aslında bu büyüleyici araç sayesinde vücudunuzdaki ıstırabın yükünden kurtulabilirsiniz.
Pendülasyon, somatik deneyim terapisi bağlamında Peter Levine tarafından geliştirilmiş bir tekniktir.
Sarkaç tekniği
Sarkaçlama tekniği, Dr. Peter E. Levine tarafından somatik deneyim terapisi bağlamında geliştirilmiş bir kaynaktır. Levine, travmanın araştırılmasına ve tedavisine en çok katkıda bulunan tıp ve psikoloji figürlerinden biridir. Healing Trauma (2008) ve Trauma and Memory (2015) gibi kitapları oldukça başarılı iki eseridir.
Dr. Levine, NASA için bir stres danışmanıydı. Bununla birlikte, duygusal acıyı ele alan çok sayıda klinik merkezdeki çalışmaları ile daha ünlüdür. Aslında, Kudüs İbrani Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmaya göre, onun somatik deneyime ilişkin terapötik modeli, travma sonrası stresin tedavisi için etkili bir kaynaktır.
Travma ile başa çıkma yaklaşımı beden farkındalığına dayanmaktadır. Acı, ıstırap ve duygusal rahatsızlığımızın farkında olmanın ve bunları yansıtmanın yeterli olmadığını iddia ediyor. Bunun nedeni, travmanın vücutta yerleşik kalması, gerginliğe, panik ataklara, uyku sorunlarına vb. neden olmasıdır.
Sarkaç tekniğinin amacı, donmuş enerjiyi serbest bırakmak ve kanalize etmektir.
“Travma, onu başlatan olayda değil, sinir sistemimizde bulunur.”
-Peter A. Levine-
Sarkaç tekniğinin amacı
Sarkaçlama tekniği, bireyi ıstırap durumundan homeostaz veya sakinlik noktasına götürmeyi amaçlar. Bununla birlikte, amacı sadece stresi azaltmak veya içsel bir rahatlama durumuna ulaşmak değildir. Bir rahatlama kaynağı değil, psikolojik travmanın iyileşmesidir. Bu nedenle, beden ve zihin arasındaki yakın bağı aklımızda tutmalıyız.
Amacı, bizi saran zor duygulara odaklanmak, onlara tahammül etmeyi öğrenmek, onları yıkmak ve sonra yavaş yavaş serbest bırakmaktır. Dr. Levine, acele etmeden hassas hareket edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Merkezi sinir sistemini hiperaktive eden her damla duygusal acı, onu iyileştirmek için temas ettirilmelidir. Bu, psikolojik travmanın yoğunlaşmasını önler.
Nasıl yapılır
Travmadan kaynaklanan ıstırabınızı günlük olarak belirli zihinsel şemalar, ilişkili duygular ve söz konusu psiko-duygusal durumdan kaynaklanan bazı bedensel bağıntılarla beslersiniz. Vücudunuz ağrıyor çünkü merkezi sinir sisteminiz sizi hareketsiz kılıyor. Bunun nedeni, yaşanmış deneyimlerinizin etkisinde kalmasıdır. Dahası, zihniniz geçmiş bir deneyime takılıp kalmış durumda.
Sarkaç tekniği, tüm negatif enerjinizi aşırı heyecandan sakinliğe “taşımayı” amaçlar. Acıdan rahatlamaya. Bir güvenlik durumuna getirmek için tehdidin fizyolojisini düzenlemeyi ima eder. Bu süreç kolay değil ama travmanızla başa çıkmak için zihninizi, beyninizi ve bedeninizi eğitmeye çalışmalısınız.
Bu nasıl çalışır:
1. Acı hissettiğinizde, ona yer vermeye çalışın ve tahammül edin
Bazen bir hatıra gelir aklınıza. Sizi boğan ve felç eden ıstırap ve acının acısını içinizde harekete geçiren belirli bir uyaran, deneyim veya durum olabilir. Sarkaç tekniğinin ilk aşaması, duygusal acınızla temasa geçmenizi ve onu tanımlamanızı gerektirir:
- Acıyı nerede hissediyorsunuz? Göğsünüzde mi yoksa midenizde mi? Nefes almanızı zorlaştırıyor mu? Bunu tanımlayın.
- Eğer ıstırabın sizi bunalttığını hissediyorsanız, acının sadece küçük bir kısmına odaklanın. Fikir şu, bu rahatsızlığı yönetebilirsiniz, dolayısıyla sizi bunaltmaz ve üzerinde çalışabilirsiniz.
- Kendinizi propriyosepsiyon, kinestetik deneyimler ve her türlü öznel algı ile tanıştırın. Ne de olsa, travma genellikle koku, tat, ses vb. gibi birçok fiziksel anı ile ilişkilendirilir.
2. Vücudunuzda ağrısız alanlar arayın
Artık vücudunuzun rahatsızlık, gerginlik ya da ağrı tarafından tutulan bölgeleriyle temas kurdunuz, size herhangi bir soruna neden olmayan, sakin ve gevşemiş bölgelerin farkına varın. Örneğin, belki karnınızın bir kısmı ağrımıyor veya belki elleriniz, alnınız veya boynunuzda ağrı yok.
Bu uyumlu bölgeleri aramak için vücudunuzu tarayın ve o duyguya odaklanın. Bulamıyorsanız, küçük parmağınıza odaklanın. Bu alanda hiçbir şey sizi incitmez veya rahatsız etmez ve her şey sakindir.
3. Sarkaç: acıdan sakinliğe geçiş
Sarkaç tekniğinin son aşaması en ilginç olanıdır. Dikkatinizi gergin ve ağrılı bölgelerden vücudunuzun gevşemiş bölgelerine çevirmeyi içerir. Acıdan sakinliğe, kaygı ve ıstırabın hakim olduğu bir göğüs veya mideden bedeninizin daha uyumlu bölgelerine geçmelisiniz.
Neredeyse farkında olmadan, zorlu duygularınıza karşı çok daha hoşgörülü olacaksınız. Travmanız, sizi geride tutan ve bloke eden duygusal enerjiyi çözecek ve serbest bırakacaktır.
Utanç, korku veya aşağılanma gibi duygular, orijinal travma ile ilişkili durumlardır. Merkezi sinir sisteminde yıllarca enerji şeklinde kalırlar.
Çözüm
Peter A. Levine’e göre, hepimiz etkinleştirebileceğimiz doğuştan gelen iyileştirici güçlere sahibiz. Aslında belirttiğimiz gibi mutlu olmaya değil hayatta kalmaya programlanmış olsak da dirençlilik aynı zamanda insan olmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Ve somatik terapiye göre, iyileşmek için, dikkatimizi sadece zihnimize vererek kendimizi bedenlerimizden söküp atabiliriz.
Sarkaç, bir boyuttan diğerine geçmek, bir sabit noktadan diğerine hareket etmek ve bunun tersi anlamına gelir. Bu durumda, zihniniz duygusal acıya yavaş ve sakin bir şekilde tahammül etmelidir. Bunu yapmak için, dikkatinizi vücudunuzun haritasına vererek onu savunmaya geçmeyi bırakmaya ikna etmeniz gerektiğini unutmayın.
Son olarak, sizi korumak için her zaman tetikte ve seferber olan bedensel reaksiyonları devre dışı bırakmalısınız. Vücudunuzu ve beyninizi güvende olduğuna ikna etmelisiniz.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Barratt, B. B. (2013, January 10). The emergence of somatic psychology and bodymind therapy. London: Palgrave McMillan
- Payne, P., Levine, P. A., & Crane-Godreau, M. A. (2015, April 14). Corrigendum: Somatic experiencing: Using interoception and proprioception as core elements of trauma therapy. Frontiers in Psychology
- Levine, P.A. (2013). En una voz hablada. Cómo el cuerpo libera el trauma y restaura el bienestar, Buenos Aires: Alma Lepik.
- Levine, P.A. (2013). Sanar el Trauma. Un programa pionero para restaurar la sabiduría del cuerpo, Madrid: Neo Person.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.