Sizi Geride Tutan ve Mutsuz Eden Aile İnançları
Bunun farkında olmayabilirsiniz, ancak sizi engelleyen bazı aile inançları vardır. Sırtınızda taşımanız gereken görünmez bir çuval gibidirler. Çocukluğunuzdan beri zihninize yerleşmiş sessiz komutlardan ve mesajlardan oluşurlar. Ayrıca, büyümenizi engellerler. Ancak, onları devre dışı bırakmak kolay bir iş değildir. Bunun nedeni, psikolojik varlığınızın derinliklerinde kök salmış olmalarıdır.
Ünlü psikoterapist ve rasyonel duygusal davranışçı terapinin (REBT) kurucusu Albert Ellis, yaklaşımını bu tür olumsuz düşüncelerin ortadan kaldırılmasına dayandırdı. Aslında, psikolojik iyiliğiniz büyük ölçüde kendinizi tüm mantıksız ve sınırlayıcı düşüncelerden uzaklaştırabilmenize bağlıdır. Bununla birlikte, gerçekliği yorumlama biçiminiz, genellikle yıllar boyunca maruz kaldığınız başkalarının ifadelerinden beslenir.
Bir değişiklik yapmanız gerekiyor. Bunun nedeni, diğer insanların sizi şu anda olduğuna inandığınız kişi haline getirmesidir. Aslında bunlar dünden gelen ve üzerinizde çok fazla güce sahip olmaya devam eden sesler. Bu nedenle, sağlığınızın ve iyiliğinizin iyiliği için onları silmenin zamanı geldi.
Aklında düşünen tek kişi sensin! Dünyanızdaki güç ve otorite sizsiniz.
-Louise Hay-
Sizi sınırlayan aile inançları
Söylediğiniz, karar verdiğiniz, yaptığınız (ve yapmadığınız) şeylerin çoğu, düşündüklerinizin sonucudur. Karar verirken ve bilgi işlerken bunu kendiliğinden ve özgürce yaptığınızı; hayatınızdaki her şeyi yöneten ve düzenleyenin “siz” olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, durum böyle değil. Aslında, düşündüğünüzün çoğu, eleştirel olarak filtrelemediğiniz inançlara dayanıyor.
Sizi kısıtlayan sadece aile inançlarınız değil. Toplum, arkadaşlar ve çevreniz, görüşlerinizi, bakış açılarınızı ve algılarınızı şekillendirir. Bu tamamen normaldir. Ancak önemli olan bu tür düşünceleri (inançları) tespit edebilmenizdir.
Almanya’daki Osnabrück Üniversitesi, bu açıdan son derece önemli bir şeyi ortaya koyan bir araştırma yaptı. Çalışma, zihniyetlerimizin doğru olduğunu düşündüğümüz inanç sistemleri olduğunu belirtti. Bu sınırlayıcı kalıpları devre dışı bırakmanın bir yolu, meta farkındalık sürecidir.
Bunu yapmak için, sizi engelleyebilecek aile inançlarını keşfederek başlayabilirsiniz.
1. Bu konuda başarılı olamayacaksın, ailede kimse olamadı. Denememen bile daha iyi.
Zihniniz ekilebilir bir arazi parçası olsaydı, bazı aile inançları, yok edilmesi gereken yabani otlar gibi olurdu. Gerçekten de, ne yazık ki, ebeveynler, anneanne ve dedeler, amcalar vb. için çocukları erken etiketlemek çok yaygındır. “Ahmet matematikte babası gibi, hiç beceremez.” “Ayşe tıpkı ablası gibi, sporda iyi değil.”
Çocukları sırf belli bir zamanda bir konuda özellikle yetkin görünmedikleri için karşılaştırmak ve geçersiz kılmak çok sık yapılan bir hatadır. Daha sonra, yetişkinlikte, bazı şeyleri denememenin daha iyi olduğunu varsaymaya devam edebilirler çünkü biri bir zamanlar bu konularda iyi olmayacağını söylemiştir…
2. Başkalarına güvenme
Ebeveynler genellikle çocuklarına güvensizlik boyutunu aktarırlar. Aslında, korkular ve önyargılar bir nesilden diğerine geçme eğilimindedir. Gerçekten de, bu kalıtsal inançların en yaygın olanlarından biri, başkalarına güvenme konusundaki isteksizliktir. Çünkü – ailenize göre – bir noktada size ihanet edecekler.
3. Aile her zaman önce gelir
Doğal olarak, aile herkesin hayatında önemli bir yerdedir. Ancak, bu mutlak bir aksiyon olarak görülmemelidir. Örneğin, bazen aileden uzaklaşmayı haklı kılan koşullar vardır. Bunlar, örneğin zihinsel sağlıkla ilgili nedenlerle olabilir.
Bazen inançlarınız, bazı aile bireylerinin size kötü davranmasına rağmen, buna katlanmanın sizin göreviniz olduğunu varsaymanıza neden olur.
4. Seni asla kimse sevmeyecek
“Kimse seni olduğun gibi sevmeyecek.” “Şuna bak, fiziksel görünüşüne daha fazla dikkat etmeye başlamazsan, kimse seni sevmeyecek.”. Bu tür çarpık benlik imajını yanlarında taşıyan birçok insan var. Bunun nedeni çocukluklarında ve ergenliklerinde aldıkları tüm olumsuz mesajlardır.
Aslında, bazen kendinizi algılama şekliniz aile inançları tarafından yönlendirilir. Onları devre dışı bırakmanın zamanı geldi.
Dikkatli olun, çünkü sahip olduğunuz aile inançlarına iyi bakmazsanız ve bazı değişiklikler yaparsanız, sizi ömür boyu tutsak edebilirler.
5. Size aşılanan aile inançları: Hayat zor, size verilenle yetinin
Gerçekten de hayatın parkta bir yürüyüş olmadığı doğrudur. Beklenmedik olaylarla dolu bir yolculuktur. Ancak, daha başlamadan vazgeçmemelisiniz. Ayrıca, bazı şeyleri denememeniz gerektiğini ve sahip olduklarınızla yetinmeniz gerektiğini varsaymak asla iyi bir fikir değildir. Bu, kişisel gelişiminiz için hiç yardımcı olmaz.
California Üniversitesi, mantıksız inançlarla ilgili bir araştırma yaptı. Üzerinde düşünmeden varsaydığımız ve hafife aldığımız bazı fikirler olduğunu belirtti. Dahası, bilişsel uyumsuzluktan kaçınmak için bu fikirlerin çelişkili olabileceğini kendimize bile kabul etmiyoruz.
Bu, aile inançlarının sizi neden konfor bölgenizde kalmaya yönlendirdiğini açıklıyor. Çünkü size söylenenlere meydan okumak, zihinsel şemalarınızın çoğuyla yüzleşmenin yanı sıra cesareti de içerir. Ancak, yapılması gereken bir şeydir.
6. Hiç yeteneğin yok, bu yüzden imkansızı hayal etme
Hayal kurma, ayakların yere bassın ve kumdan kaleler yapmayı bırak. Hiç yeteneğin yok, o yüzden saçmalamayı bırak. Yapman gereken, yapabileceğin kolay şeyler aramak.
Birçok yetişkinin kanatları çok erken yaşta kırılır. Çünkü onlara hayal ettikleri şeyin umutsuz olduğu söylenmiştir. Ancak, bir çocuğun hayallerinin yıkılmasından daha zararlı çok az şey vardır. Gerçekten de, hayallerinizin ve dileklerinizin asla gerçekleşemeyeceğine inanırsanız, hayatınız fazlasıyla gri ve sıradan hale gelir.
7. Normal kabul edilen aile inançları: Şikayet etmeyi bırak, bu hayatta güçlü olmalısın
“Ağlama, şikayet etmeyi bırak, bu kadar sefil görünmeyi bırak… Hayat zor. Sadece katlanmalısın!”. Çocukken duyduğunuz bu tür aile inançlarının ciddi sonuçları olabilir.
Her zaman güçlü olma ve her şeyi yapabilme zorunluluğu psikolojik ıstırabın temelini oluşturur. Savunmasız olmaya, şikayet etmeye, ağlamaya ve canınız yanıyorsa üzülmeye hakkınız olduğunu asla unutmayın. Ayrıca tüm bu zararlı fikirleri aklınızdan çıkardığınızdan emin olun, mutluluğu bulacaksınız…
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Amo, Victoria & Lieder, Falk. (2020). A gamified app that helps people overcome self-limiting beliefs by promoting metacognition.
- Balkıs, M., Duru, E. The Protective Role of Rational Beliefs on the Relationship Between Irrational Beliefs, Emotional States of Stress, Depression and Anxiety. J Rat-Emo Cognitive-Behav Ther 37, 96–112 (2019). https://doi.org/10.1007/s10942-018-0305-7
- Louis Martí, Francis Mollica, Steven Piantadosi, Celeste Kidd; Certainty Is Primarily Determined by Past Performance During Concept Learning. Open Mind 2018; 2 (2): 47–60. doi: https://doi.org/10.1162/opmi_a_00017
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.