Logo image
Logo image

Zihin Kontrolü Neye Benzer?

2 dakika
Zihin manipülasyonunun kurbanı, kurban olduğunu bile fark etmez. Bu makalede zihin kontrolü hakkında daha fazlasını okuyun!
Zihin Kontrolü Neye Benzer?
Gema Sánchez Cuevas

Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas

Tarafından yazılmıştır Roberto Muelas Lobato
Son Güncelleme: 21 Aralık, 2022

Zihin kontrolü ve onun neye benzediğini bildiğinizi düşünebilirsiniz, ancak bu her zaman filmlerde gösterildiği gibi değildir. Hiç işyerinde sömürüldüğünüzü hissettiniz mi? Bazen aldığınızdan fazlasını verirsiniz. Yalnız değilsiniz.

Birçok insan bunun farkındadır, ancak bu konuda sessiz kalmayı tercih eder. Elde ettiğiniz her şeyi kaybetmekten korkarsınız ve korkunuz her şeyden daha güçlüdür. Bu bir zihin kontrolü şeklidir.

Aynı şey eşitsizlik için de geçerli. Fakir insanlar kendilerini daha fakir, zengini daha zengin yapan sistemleri kabul ederler. Aynı şekilde, kadınların ataerkil toplumlarda daha az fırsatları vardır.

Bu, insanların neden buna katlandığını kendinize sormanıza neden olabilir. Olası bir cevap zihin kontrolüdür.

Zihin kontrolü, aylık maaşınız, yükümlülükleriniz veya uymanız gereken kurallar gibi görünebilir. Birisi zihninizi kontrol ettiğinde, bu kadar berbat bir ücret için neden bu kadar çok çalışmaya katlandığınızı sorgulamayı bırakırsınız. Özgür olduğunuzu sanırsınız ama aslında değilsinizdir.

Some figure

Zihin kontrolü

Zihin kontrolü tamamen fikir birliği veya bunun yanılsaması ile ilgilidir. Herkesin bir konuda hemfikir olmasını sağlamakla ilgilidir. Açıkça, bir şeyi destekleme nedeniniz diğer insanların nedenleriyle aynı değildir. Bazıları, başka seçenekleri olmadığı için veya farklı bir görüşe sahip olamayacaklarını hissettikleri için bir konuda hemfikir olabilir. Diğerleri bunun en iyi fikir olduğunu düşünürler veya basitçe konu üzerinde çok düşünmemişlerdir. Belki de durum psikolojik içselleştirmeden kaynaklanmaktadır.

Psikolojik ve fizyolojik zihin kontrol teknikleri vardır. Psikolojik teknikler, sizi bazı şeylere ikna etmek için aklınızı dezavantajlarınızdan ve altında olabileceğiniz baskı ve ayrımcılıktan uzaklaştırmaya çalışır. Öte yandan, fizyolojik teknikler, teknolojiyi kullanarak zihninizi manipüle etmeye çalışır.

Fizyolojik teknikler, psikolojik olanlar çalışmadığında işe yarar. Birisi bir fikre inanmadığında, inanmasa bile onu kabul etmesini sağlamak için fizyolojik hileler kullanırsınız.

Some figure

Zihin kontrolünün psikolojik yönü

Birine kendisi için kötü olan bir şeyi nasıl kabul ettirebilirsiniz? Bunu, can sıkıntısı ve hayal kırıklığını saldırganlığa dönüştürerek veya uyumsuzluğu tüketiciliğe dönüştürerek yapabilirsiniz.

Bu, üstlerine ve mevcut ekonomik ve sosyal statükoya inanan itaatkar kişilikleri teşvik eder.

“Psikolojik zorlamanın doğası öyledir ki, kısıtlama altında hareket edenler, kendi inisiyatifleriyle hareket ettikleri izlenimi altında kalırlar. Zihin manipülasyonunun kurbanı, kurban olduğunu bilmez. Hapishanesinin duvarları onun için görünmezdir ve kendisinin özgür olduğuna inanır. Onun özgür olmadığı sadece diğer insanlar tarafından görülür. Onun köleliği kesinlikle nesneldir.”

– Aldous Huxley

Son olarak, en etkili zihin kontrolü türlerinden biri korkunun kendisidir. Cehaletle birleştiğinde, insanları daha riskli kararlar almaya yönlendiren ızdırap ve güvensizlik duygularını açığa çıkarabilir.

Some figure

Zihin kontrolünün fizyolojik yönü

Bu yön, beyninizin elektromanyetik dalgalara tepkisi ile ilgilidir. Beyninizin farklı bilinç durumlarıyla ilgili farklı frekansları vardır.

Elektronik cihazlar bu dalgaları ve dolayısıyla beyninizi etkileyebilir. Bu dalgalar ve aşırı uyarılma, uyumak isteseniz bile sizi tetikte tutabilir. Benzer şekilde, cihazlar sizi şaşırtabilir ve kitle kontrolü için kullanılır.

Zihin kontrolü, kitleleri cahilleştirerek manipüle etmeye çalışır. Eleştirel düşünmeyi teşvik ederek ve kendinizi eğiterek zihin kontrolüyle savaşabilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Abel, T., Mead, G. H., & Morris, C. W. (2006). Mind, Self, and Society. The American Journal of Psychology. https://doi.org/10.2307/1415920

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.