Zaman Çizelgesi Tekniğiyle Kendinizi Daha İyi Tanıyın
Yazan ve doğrulayan psikolog Gema Sánchez Cuevas
Psikoloji, tedavi süreçlerinde birçok farklı teknik ve araç kullanır. Zaman çizelgesi tekniği de bunlardan biridir. Kendini tanıma ve kendini anlama yetisini kazanmada kullanılır. Bu tekniğin hümanistik ve sistemik bir bakış açısı olmasına rağmen, her tür psikolog onu kullanır, çünkü hastaları hakkında çok fazla bilgi verebilir.
İnsanoğlunun bireyselliğini oluşturan bir geçmişi, bir şimdiki zamanı ve geleceği vardır. Başımıza gelen her şey hikayemizin bir parçasıdır. Yaşamlarımızda meydana gelen olaylara anlam vermek, insan olarak büyümek, özgüven kazanmak ve kendimizi tamamen kabul etmek için oldukça önemlidir.
Bu makalede, zaman çizelgesi tekniğinin nasıl çalıştığını ve ne zaman kullanmanız gerektiğini size öğretmek istiyoruz.
Zaman çizelgesi tekniği nasıl çalışır?
Bu tekniğin ana temelleri analiz ve tefekkürdür. Bir kişi bu tekniği sadece “uygulayarak” istenen sonucu almayacaktır. Bu nedenle, analitik ve ideolojik bir çaba gerektirdiğini de unutmamak gerekir. Zaman çizelgemizi analiz etmek, bağlantılı farklı duyguları yönlendirmemize ve yönetmemize izin verir. Bu, her zaman hissettiklerimiz ve aynı zamanda henüz bilinçli olarak baş etmediklerimizi içerir.
“Başkalarını tanımak zekadır; kendini bilmek bilgelik. Başkalarını yenmek kuvvet ister; kendini yenmek büyüklük.”
– Lao Tzu
Zaman çizelgesini yaptıktan sonra, içine çizdiğiniz her bir ögenin anlamının daha derinine inmelisiniz. Zaman çizelgesi tekniği, genellikle “Bu deneyim sayesinde nasıl değiştim?”, “O anda ne kaybettim ve kazandım?” gibi sorularla yönlendirilen düşüngüsel bir analiz gerektirir. ya da “Bu deneyimi aştım mı?” Bu sayede deneyimlerimizi sağlıklı ve uyarlanabilir bir şekilde analiz edebiliyoruz. Geçmişimizi bugünümüzle yapıcı bir şekilde birleştirmek, kendimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olur.
Bu tekniği kullanmak için en iyi anlar
Zaman çizelgesi tekniği (neredeyse) her an kullanılabilir. Bununla birlikte, bunu tedavisel bir sürecin başında veya bir karışıklık durumuna son vermek için bir araç olarak kullanmak daha iyidir. Zaman çizelgesi tekniği, birileri kendilerini daha derinlemesine tanımak istediğinde her zaman faydalı olacaktır. İçinde bulunduğumuz her şeyi anlamak, bir şeyi neden yaptığımızı ve neden böyle hissettiğimizi daha iyi anlamamızı sağlar.
Diğer yandan, hasta yakın zamanda acı verici veya travmatik bir deneyim yaşadığında bu tekniği kullanmanız önerilmez. Arizona Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, bir yas süresi boyunca (veya bir kayıp karşısında tepki), hastaların depresyon belirtileri göstermesi yaygındır. Bu nedenle, bir kişi bir kayıp veya travma dönemi geçiriyorsa, ruh halleri analizde olumsuz bir önyargıya neden olacaktır.
“Hayatınızın en önemli iki günü; doğduğunuz gün ve neden doğduğunuzu anladığınız gündür.”
– Mark Twain
Bu tekniğin uygulanışı
Zaman çizelgesi tekniğini uygulamak için iki önemli evreyi göz önünde bulundurmanız gerekir: zaman çizelgesinin detaylandırılması ve eleştirel-düşüngüsel analiz. Öncelikle, bir kağıt ve bir kalemi alın, düz bir çizgi çizin ve aşağıdaki olayları kronolojik sıraya göre sıralamaya başlayın:
1. Aşama
Doğumunuz, kardeşlerinizin doğumu gibi çok önemli olayları tanımlayın ve işaretleyin (veya diğer önemli akrabalarınız), sevdiklerinizin ölümü, evliliğiniz vb. Bunun için mavi bir pastel boya kullanabilirsiniz.
2. Aşama
Farklı bir eve veya ülkeye taşınmak, çalışmalarınızın başlangıcı veya bitişi, önemli bir gezi vb. gibi yaşamınızdaki önemli olayları veya yaşamı değiştiren anları gösterin. Neyin önemli olup olmadığını belirleyecek olan sizsiniz. Bu kısım için yeşil bir boya kalemi kullanın.
3. Aşama
Bu aşamada, belirli dönüm noktalarını göstermeniz önemlidir. Bahsedilen anlar, kritik durumları veya uygun şekilde ele alınması gereken dönemleri başlatan anahtarlar olarak belirlenir. Bunun için kırmızı rengi kullanabilirsiniz. Sizi daha güçlü kıldığını düşündüğünüz anları işaretlediğinizden emin olun.
4. Aşama
Son olarak, “şok” durumları veya olayları işaretleyin. Bunlar, yaşamınızda bir önce ve sonra yaratan durumlardır. Hayatınızı veya rutininizi değiştirdiğini düşündüğünüz ve aynı zamanda baş etmesi travmatik ya da zor durumlardır. Bu olaylar için, siyah veya başka herhangi bir koyu renkli pastel boya kullanabilirsiniz.
Zaman çizelgenizi oluşturduktan sonra, işaretlediğiniz etkinliklerin her birinin yaşamınız üzerindeki etkilerini analiz etmek için biraz zaman ayırın. Çizgiye çizdiğiniz olayların ötesinde ve bugün olduğunuz kişiyi nasıl şekillendirdiklerini analiz de edebilirsiniz. Kişisel sınırları aşmanın ve bir birey olarak büyümenin yalnızca kendinizi gerçekten tanıdığınızda mümkün olduğunu unutmayın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
Beyebach, M. (2010). 200 tareas en terapia breve. Barcelona: Herder.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.