Yardım İstemek: Doğru Zamanı Nasıl Anlarız?
Yazan ve doğrulayan psikolog Sergio De Dios González
Yardım istemek her zaman kolay bir şey değildir. Bunu ne zaman yapmalıyız? Ne zaman bize uzanacak bir el aramalıyız? Ne zaman artık tek başımıza devam edemeyeceğimize karar vermeliyiz? Dışarıdan alacağımız yardım hangi noktada gerekli hâle gelir? Yardım için birine gitmemiz gerektiğini gösteren objektif belirtiler var mı?
Kısacası, yardım istemek için doğru zaman hangisi?
Herkesin yardım isteyeceği kesin anı belirtmemizin bir yolu yok. Herkesin farklı sınırları ve farklı kaynakları var. Peki, bunu nasıl fark edebiliriz? Herkes hayatlarında bir şeyler değiştiğinde bu durumu fark etmelidir. Korku, hüzün ya da isteksizlik yüzünden, onları mutlu edecek hangi aktiviteleri yapmadıklarını bilmelidir.
Yardım istemek için doğru an, her birimizin içinde belirlenir ve bunu anlarız. Bunun farkına vardığımızda, gururumuzu bir kenara bırakıp bize yardım edecek birini aramalıyız. Eğer söz konusu sorunu çözmeden yolumuza devam etmeye çalışırsak hayatımız ilerlemediği ve rutinlere sıkışıp kaldığımız için cesaretimiz kırılır. Bu anlamda, bazen zamanında yardım, kazanılmış bir savaştır.
Birçok durumda yardım istemek, bize umut bulmak için yeni bir fırsat sunar, çözümlemenin imkansız olduğunu düşündüğümüz bir durumdan kurtarır. Bununla birlikte, yardım istemek için ne zaman harekete geçeceğimizi bilmeliyiz. Kendi başımıza mücadele etmeye çalışmayı bırakmalı, birine açılmalı ve bize yardım etmelerine izin vermeliyiz.
Yardım istemek cesaret dolu bir eylemdir
Sıklıkla hislerimizi gizleriz, ağlamanın zayıflık olduğunu ve aslında daha fazla güce sahip olduğumuzu düşünürüz. Kimsenin bizi anlayamayacağına inanırız. Bunlar bizi zorlayabilecek düşünceler ve hisler. Her şeyi yapamıyoruz ve yapabilmeyi beklememiz gerekmiyor. Duygularımızı göstermek, cesur olmadığımız anlamına gelmez. Bu durum bir uzmana yenilgi ya da zayıflık işareti de vermeyecektir. Tam tersine. Yardım istemek cesaret, zeka ve öz güven işaretidir.
Savaşlarımızı emek vererek ve doğru kararlar alarak kazanırız. Akıllı olmak, başkalarının bizim için sağlayabilecekleri kaynakları kullanmak anlamına da gelir. Kaybolduğumuzda bizi bulmamıza yardım edebilecek olanlar olabilir. Yardım istemek cesurca bir harekettir, çünkü ihtiyacımızı kabul ettiğimizi, vazgeçmediğimizi ve istediğimizi elde etmek için umudumuz olduğunu gösterir.
Eskisi gibi hissetmediğinizi ve mutlu olmadığınızı fark ettiğiniz, her şeyin sizi bunalttığı bir zaman mı geldi? Kendi başınıza çok ilerlediğinizi mi hissediyorsunuz? Ya da artık küçük şeylerden zevk almıyor musunuz? Eskiden sizi eğlendiren şeyler artık aynı etkiyi vermiyor mu? Onların yerine geçecek bir şey bulamadınız mı? Eğer bu sorulara evet diyorsanız, yardım isteme zamanı gelmiştir.
Yardım istemeyi öğrenmek
Belki ilk adım en zor olanıdır. Neden mi? Çünkü kendimiz hakkında konuşmalıyız, birine açılmalı ve nasıl hissettiğimizi söylemeliyiz. Kendimizi ifade etmeli ve hayatımızda eksik olan şeyler için kararlı bir arayışa başlamalıyız.
Yardım istemeyi nasıl öğrenebiliriz? İlk adım güvenebileceğimiz birini bulmak. Belki de çevrenizdeki insanlardan yardım bulmaya çalıştınız ama daha iyi hissetmiyorsunuz. Ya da sağladıkları yardım yeterli değildir. Eğer durum buysa, bir uzmandan yardım isteme zamanı gelmiştir.
Pek çok seçeneğiniz var. Size ihtiyacınız olan yardımı sağlayacak bir uzman bulmak zor olmayacak. Boğazımız ağrıdığında bir doktora, boynumuz tutulduğunda bir fizyoterapiste başvururuz. Dişimiz çürüdüyse dişçiye gitmemiz gerektiğini biliriz. Fakat ruhumuz sancıdığında bir psikologla görüşmeyi aklımıza bile getirmiyoruz.
Bir psikolog tıpkı diğer alanlardaki uzmanlar gibidir. Psikologların sadece deli insanlara yardım ettiğini düşünmek eski moda bir fikirdir. Ayrıca bu tavır, uzmanların bize sağlayacağı yardımı da azaltmaktadır. Bir psikologla çalışarak güçlüklerle yüzleşmek için kaynaklarınızı geliştirebilirsiniz. Zaman zaman hayatlarımızı boğan yalnızlık duygusunu dağıtmamıza yardımcı olacaktır bu. Psikologunuz motivasyonunuzu güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Öyleyse ne diye yardım istemiyorsunuz? Bu alacağınız en iyi karar olacaktır.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.