Whiplash: Boyun Kamçı Yaralanması
tarafından incelendi ve onaylandı. psikolog Gema Sánchez Cuevas
Arabanızı sürüyorsunuz ve aniden fren yapmanız gerekiyor. Başınız öne doğru sallanıyor ve bunun üzerine boynunuzda geçmeyen ve yoğun bir ağrı hissetmeniz çok uzun sürmeyecektir. Bu yaygın olarak kamçı yaralanması olarak da bilinen whiplash durumundan kaynaklanır. Bu yazımızda, bu problemin semptomlarını ve tedavisini tartışıyoruz.
Whiplash, hareket kabiliyetinizi azaltabilecek oldukça acı verici bir durumdur. Ayrıca vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Bu yüzden böyle bir kaza geçirdikten sonra dinlenmeniz gerekiyor. Ayrıca, doğru tedaviyi uygulayabilmeleri için mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmelisiniz.
Whiplash belirtileri nelerdir?
Whiplash genellikle boynun ani hareketinden kaynaklanır. Aşağıdaki semptomlara neden olabilir:
- Baş dönmesi veya vertigo.
- Omurganın hareketi ile bağlantılı ve bundan sonra meydana gelen ağrı.
- Başa kadar uzanabilen ve servikal bölgede görülen yoğun ağrı.
Şunlardan kaynaklanabilir:
- Yırtık bağlar.
- Boyun, baş ve hatta sırt kası kontraktürleri.
Belirtiler, tabii olarak, hastaya göre değişecektir.
Whiplash ve tedavisi
Whiplash gibi travmatik yaralanmalar için bir uzmana gittiğimizde, bu uzman herhangi bir büyük sakatlık veya yaralanma olup olmadığını görmek için etkilenen bölgeyi dikkatlice inceleyecektir. Whiplash, travma sonrası ağrı gibi nispeten daha az önemli durumlara da yol açabilir. Ancak disk sorunları gibi daha ciddi hasarlara da neden olabilir.
Yaralanma ya da sakatlanma, genellikle boyun bölgesinde yoğunlaştığı için, ilk önleyici tedbirlerden biri boyunluk veya bir destek kullanmak olacaktır. Bu tarz birşey kullanmak hareket kabiliyetinizi bir nebze azaltır ancak aynı zamanda sakatlığın ağırlaşmamasını da sağlar. Uzmanlar, ayrıca, hastanın ağrısını hafifletmek için genellikle ağrı kesicileri reçete ederler.
İhtiyacınız olan ve tavsiye edilen ilaç, nasıl ilerlediğinize bağlı olacaktır. Uzmanlar, bu tür durumlar için, kas gevşetici ilaçlar ve iltihap önleyici ilaçlar yazma eğilimindedir. Ayrıca, kırbaç yaralanmasının neden olduğu burkulmalar nedeniyle, kasılan kasları tedavi etmesi için bir fizyoterapiste gitmeniz de tavsiye edilir.
Boyun ağrısı tedavisi, dolaşımı uyarmak için yapılacak masajlarla da tamamlanabilir. Ek olarak, yeterli bir diyet uyguladığınızdan emin olmalısınız çünkü bu, iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
İyileşme sırasında ne yapmalı
- Boyunlukları en az 72 saat takılı tutmalısınız.
- Boyunluk, bölgeyi hareketsiz hale getirecek ve garip hareketler yapmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır. Ancak, alanı hareket ettirmemenin oldukça sert bir tedbir olacağı anlamına geldiğini unutmamalısınız. Bu nedenle, boyunluk veya desteği yalnızca doktorunuz size söylediği sürece takmalısınız.
- Rahat ve doğru bir duruş benimsemek de çok önemlidir. Bu, omurlarınızın doğru şekilde hizalanmasına yardımcı olacaktır. Hem servikal hem de bel kaslarını düzeltmek için öğrenmeniz gereken iki özel hareket vardır.
- Öncelikle çenenizi omurgayla aynı hizaya gelene kadar geriye doğru hareket ettirmelisiniz. Ardından ileriye doğru dönüşlerin olduğu kalça hareketlerini uygulayın.
Egzersiz yapın
- Doktorunuz size söylediğinde, etkilenen bölgelerdeki kasları güçlendirmenize yardımcı olmak için kontrollü ve ılımlı egzersize başlayabilirsiniz. Omurları sarsabileceğinden, jogging gibi kardiyovasküler egzersizler önerilmez.
- İyileşme süreciniz sırasında fizyoterapistinizle görüşmeye devam etmeniz önerilir.
- Son olarak, ilacı doktorunuz reçete ettiği sürece almaya devam edebilirsiniz.
Kazadan sonraki dönemde, her zaman, kazadan önceki gibi hissetmeyebileceğinizi unutmamalısınız. Bazı yaralanmalar asla tamamen iyileşmez ve bunu anlamalı ve kabul etmelisiniz. Yaşam kaliteniz etkilenebilir, ancak bu yaralanmanın günlük yaşamınızı etkilemesine izin vermemelisiniz.
Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.